Отидете към основна версия

5 799 58

Кьовеши: Това е исторически миг

  • лаура кьовеши-
  • прокуратура-
  • ес-
  • европа

Успехът на прокуратурата може да повиши доверието в ЕС

Снимка: БГНЕС/ EPA

Поставянето днес на началото на работата на Европейската прокуратура е исторически миг. Това заяви на пресконференция ръководителят на новата институция на ЕС Лаура Кьовеши.

Носим огромна отговорност, работата ни е пряко свързана с правата на европейските граждани, добави тя. По нейните думи успехът на прокуратурата може да повиши доверието в ЕС до невиждани равнища, предаде БТА.

Нашата цел са икономическата и финансовата престъпност - най-голямата заплаха за всяко демократично общество, подценявана, недостатъчно съобщавана, често дори поощрявана в полза на организирани престъпни групи, които работят за подмяна на законната власт. Ще имаме работа с хора, които не се спират пред изключителна жестокост, за да си осигурят безнаказаност, каза Кьовеши.

Тя изрази очакване прокуратурата на ЕС да работи по хиляди случаи годишно. По нейните думи в началото се очакват 3000 случая, като първите данни вече постъпват в новата институция. Първият сигнал е от Германия, приети са и данни от Италия. Според Кьовеши най-много данни може да се очакват за съмнения за злоупотреби със средства от ЕС за здравеопазване, земеделие, инвестиции и обществени поръчки. Тя поясни, че първите случаи са по проверки, образувани в някоя от 22-те държави, участващи в прокуратурата на ЕС. Кьовеши уточни, че с Унгария и Полша, които не участват в новата институция, ще се работи на основата на двустранни споразумения за сътрудничество.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 39 гласа.

Свързани новини