1 Юни, 2021 16:26 7 181 48

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Европейската прокуратура няма да ни освободи от Гешев и Борисов, но би могла да ни помогне

  • адв. екимджиев-
  • михаил екимджиев-
  • борисов-
  • европейска прокуратура-
  • лаура кьовеши-
  • гешев

След назначаването на служебното правителство ще бъде много по-трудно за нашите делегирани прокурори с лека ръка да заметат следите на престъпленията, смята адвокат Екимджиев

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Европейската прокуратура няма да ни освободи от Гешев и Борисов, но би могла да ни помогне - 1
Адв. Михаил Екимджиев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес започна работата си Eврoпeйcкaтa прокурaтурa, която беше създадена, за да разследва злоупотреби cъc cpeдcтвa oт eвpoпeйcкaя бюджeт - измaми, кoрупция и трaнcгрaнични oпeрaции зa изтoчвaнe нa ДДC. В момента в европейската прокуратура участват 22 страни-членки на ЕС, сред които и България. Одобрени бяха четирима делегирани прокурори от българска страна.

По време на пресконференция по-рано днес ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши отбеляза целите на новата институция. „Нaшaтa цeл ca икoнoмичecкaтa и финaнcoвaтa прecтъпнocт - нaй-гoлямaтa зaплaхa зa вcякo дeмoкрaтичнo oбщecтвo, пoдцeнявaнa, нeдocтaтъчнo cъoбщaвaнa, чecтo дoри пooщрявaнa в пoлзa нa oргaнизирaни прecтъпни групи, кoитo рaбoтят зa пoдмянa нa зaкoннaтa влacт“, каза тя и обясни, че очаква ръководената от нея институция да работи пo хиляди cлучaи гoдишнo.

За да говорим за Европейската прокуратура, очакванията към нея и може ли работата ѝ да доведе до съществена промяна у нас, от ФАКТИ се свързахме с адвокат Михаил Екимджиев.

Разговорът започна с високите очакванията към новата институция. На въпроса дали според него Европейската прокуратура, ще оправдае обществените очаквания, адвокат Екимджиев отговори: „В генерален план обществените очаквания са преекспонирани. Европейският съюз не е като Съветския съюз, за да дойде със своите танкове и да оправя нашите бакии, да разчиства нашите авгиеви обори. На този умерено песимистичен фон има и някои добри новини. Ако ми бяхте задали този въпрос преди два месеца – тоест преди изборите и преди назначаването на служебното правителство, щях да кажа, че Европейската прокуратура няма да направи нищо или почти нищо, защото разследването на злоупотреби с европейски средства – което е именно нейната материя, зависи в решаваща степен от българската прокуратура и българските разследващи органи, сред които са и разследващите полицаи“.

„Виждаме обаче, че след назначаването на служебното правителство започна ревизия и разкриване на повсеместните безобразия на бившите управляващи в сферата на икономиката и банковото дело. Във всички случаи в тези сфери ще се стигне до констатации за криминално разпределяне и усвояване на европейски средства. Ако службите, инспекторатите към съответните министерства – на икономиката и регионалното развитие, банковите надзори, разследващите полицаи, които са подчинени на Бойко Рашков, подадат надеждни сигнали до Европейската прокуратура, вече ще бъде много по-трудно на нашите делегирани прокурори - тези, които са одобрени от Лаура Кьовеши и представляват Европейската прокуратура в България, да не направят нищо или с лека ръка да заметат следите на престъпленията“.

„Европейската прокуратура няма да ни освободи от Гешев и Борисов, но би могла да помогне за този катарзис чрез осветяване на безобразията, които са се случвали през последните години. Би могла да ни помогне ние сами да сложим край на този авторитарен сатрапски режим, несъвместим с претенциите ни за европеидност и за правност на държавата ни“, категоричен беше адвокат Екимджиев.

Относно самосезирането на Европейската прокуратура, той каза: „Няма причина Европейската прокуратура да не може да се самосезира по проверими публикации в надеждни медии. Тоест тя не е длъжна да работи по фалшиви новини, но и без да е специално сезирана, факт е, че всеки български гражданин може да я сезира – дори на сайта ѝ са дадени указания на какъв адрес и в какъв формат да бъдат сигналите. След като сигнал може да подаде всеки и не е изрично написано, че Европейската прокуратура не работи по анонимни сигнали, защо да не може да се самосезира, но повтарям - по надеждни, проверими сигнали в медии, които са доказали своя професионализъм по обективност“.

В края на разговора адвокат Екимджиев коментира бъдещата работа на делегираните прокурори от България и това има ли опасност от „отпор“ от тяхна страна. „Не ги познавам лично. Факт е, че те бяха излъчени от тази Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, тоест те са клонинги на Гешев. От друга страна, четирима от тях все пак бяха пропуснати през филтъра на Лаура Кьовеши. От трета страна, при променящата се обстановка, в която за всеки разумен човек е ясно, че краят на Бойко Борисов и Гешев е неизбежен, може пък някой от тях да премине през спонтанна професионална и етична реинкарнация и да започне да си върши работата в съответствие с обществените очаквания, а не със задачата на кукловодите, за която е поставен там. Има начин те да бъдат отстранени, ако се окаже, че предпочитат да демонстрират лоялност към чорбаджиите си, а не към принципите на правовата държава и закона“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    86 15 Отговор
    Гешеф е позор! Оставка и ЗАТВОР!

    Коментиран от #31

  • 2 Артър

    55 11 Отговор
    Искра надежда за България ли виждам или това е оазис?

    Коментиран от #15, #17

  • 3 choko

    52 5 Отговор
    Главният прокурор на ЕС Кьовеши ще посети София :)
  • 4 Българка

    50 10 Отговор
    "Aкo cлужбитe, инcпeктoрaтитe към cъoтвeтнитe миниcтeрcтвa – нa икoнoмикaтa и рeгиoнaлнoтo рaзвитиe, бaнкoвитe нaдзoри, рaзcлeдвaщитe пoлицaи, кoитo ca пoдчинeни нa Бoйкo Рaшкoв, пoдaдaт нaдeждни cигнaли дo Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa, вeчe щe бъдe мнoгo пo-труднo нa нaшитe дeлeгирaни прoкурoри - тeзи, кoитo ca oдoбрeни oт Лaурa Кьoвeши и прeдcтaвлявaт Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa в Бългaрия, дa нe нaпрaвят нищo или c лeкa ръкa дa зaмeтaт cлeдитe нa прecтъплeниятa“.
    Затова бойковото правителство, върхушката на ДПС, Гешев,Цацаров и шефаът им Пеевски се тресоха и сега се тресат от служебното правителство!
    Много точен анализ на адвоката!
  • 5 берта

    15 7 Отговор
    Гарга на гарга и т.н., нали заедно крадват парички!
  • 6 Има факти и доказателства

    29 12 Отговор
    Гешев е поръчвал тормоз на Пернишки мутри срещу неудобни на режима Борисов!
  • 7 bbb

    39 1 Отговор
    А кой ще ни освободи от продажния български съд?
    Най пресния пример-връщането на Борислав Михайлов
  • 8 Майна

    27 2 Отговор
    Делегираните прокурори няма да се използват за дела от собствената си държава, което е много важно...,това е заложено в работата на европейската прокуратурата
  • 9 Бай Курти

    17 11 Отговор
    Европа не вярва на комуняги.
  • 10 ПСР

    30 11 Отговор
    Безобразия.Авторитарен,сатрапски режим,казва адвокатът.И е напълно прав.
    Мутренски режим и модел.
    Жесток,низък и просташки.
    Ревтунят,че имало преврат.
    И демокрасито,било в опастност-тези престъпници!Ще им дойде реда-Избори ще има.Ама не по тяхному.

    Коментиран от #18

  • 11 Четох,

    11 7 Отговор
    До съветските танкове, които идват и оправят нещата?! И спрях.
  • 12 наблюдател

    17 7 Отговор
    някой да ви освободи от ГиБ ,че сега не сте ли свободни или свободата за вас е да колите и бесите както преди 1989г.,нали това са вашите обществени очаквания,окуражени от един малограмотен птеродактил

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Данъкоплатец

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "наблюдател":

    Кога Русия ще възстанови на България
    милиардите, похарчени от комуниста Борисов,
    за руско турския газопровод за Сърбия?

    След три мандата на Борисов,
    българите са най-бедните в ЕС!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Така е

    12 10 Отговор
    Нo нa 11 юли Бoриcoв и ГEРБ щe ce бoрят дa прecкoчaт 4%!
    Зaщoтo при мaшиннoтo глacувaнe нe e възмoжнa нитo eднa мъртвa душa!
    И няма да има "кoригирaни" прoтoкoли!

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 много интересно

    12 19 Отговор
    А КОЙ ИСКА ДА НИ ОСВОБОДИ ОТ ГЕШЕВ, РАЗБИРА СЕ АДВОКАТЧЕТО, НЕКАДЪРЕН ДА ЗАЩИТИ СВОИТЕ КЛИЕНТИ, ОБИКНОВЕНО ПРЕСТЪПНИЦИ, КАКВО ПО ДОБРО ОТ ТОВА ДА СЕ СМЕНИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР. ДА ДОЙДЕ ПО-УДОБЕН ДА Е ПО - БЛАГОСКЛОНЕН КЪМ БАНДЮГИТЕ, А ЕКИМДЖИЕВ ДА ВЗИМА ТЛЪСТИТЕ ХОНОРАРИ. А НАС КОЙ ЩЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ НАХАЛНИ АДВОКАТИ?

    Коментиран от #26

  • 26 Очовадно е

    10 8 Отговор

    До коментар #25 от "много интересно":

    Гешев защитава Борисов с пачките в шкафчето!
    Само мръсни пари се държат в "Бурканбанк", нали?
  • 27 Ред и Законност

    11 7 Отговор
    Само Лаура ще ни оправи!!! Всички престъпници в затвора! Ако, не стигат помещения да се отворят всички лагери!

    Коментиран от #43

  • 28 DRIS

    10 7 Отговор
    Адв. Екимджиев не защитавал никога престъпници.утрепляк
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Здрав разум

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Айде стига, ясно е кой ти поръчва музиката. Дано поне кинтите си струват напъването.
  • 32 645рт

    7 5 Отговор
    Екемджиев е соросоид, а не знаехте, сега знаете. Той не служи на българското общество и е зависим, затова не може да приемате на 100% казаното от него.
  • 33 Здрав разум

    5 1 Отговор
    Нещо да ви говорят имената Марио Николов и Людмил Стайков? А аферата,, батко и братко,,?Олаф ги под гони, осъдиха партньорите им, а хуманният български съд реши, че няма престъпление. Резултат:спряха Евро фондовете. Проверете при чие управление беше това и кой беше главен прокурор.
  • 34 Росен

    2 4 Отговор
    За пореден път от национален ефир в особено гледаемо време с куп опорки и явна горчивина от иначе недооценения къртовски труд на Министерството на здравеопазването по времето на ”Борисов 3” се появи не кой да е а бившият вече здравен министър проф. Костадин Ангелов. Обясни, че било недопустимо здравен министър да изразява лично мнение и в момента управление на кризата нямало. Ваксинационната кампания била спряна, а иначе течала със страшни темпове по времето на предишното правителство. Ангелов се възмути и от нещо друго - несериозност и непоследователност. Интересно...
  • 35 РЕ53

    5 8 Отговор
    НЕ ВИЖДАМ ГЕШЕВ ДА Е НАПРАВИЛ НЕЩО НЕЗАКОННО, ПОКРАЙ БЪЛХИТЕ, ЩЕ ИЗГОРИТЕ И ЮРГАНА. А ГЕШЕВ Е ИЗБРАН С МНОЗИНСТВО ОТ НЯКОЛКО ПАРТИИ И НЕ Е ТОЛКОВА ЗАВИСИМ,КАКТО СИ МИСЛИТЕ.
    АКО СЛОЖАТ ДРУГ,ЩЕ ИМА РЕПРЕСИИ ИЗ СТРАНАТА И МНОГО ГРАЖДАНИ ЩЕ ПОСТРАДАТ,ДАЖЕ ЩЕ ГИ УБИЯТ,НЕ УСЛОЖНЯВАЙТЕ ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ.
  • 36 Ценов

    6 4 Отговор
    Сретан Йосич бил излязъл от затвора и казал, че ще посети България, по-точно минералния курорт Банкя.
    Лаура Кьовеши също е казала, че възнамерява скоро да посети България лично. Имала да пита Гешев едни неща за едни кюлчета.
    Бойко Борисов пък се бил наSрал. Разправят - от страх.

    Коментиран от #48

  • 37 Васил

    5 0 Отговор
    На Европа не и дреме за бананови републики като България.
  • 38 Матей

    5 3 Отговор
    Много здраво са се подсигурили боковци и с тая колеблива намеса трудно ще постигнат някакъв успех.Да сезират,разобличават,разкриват престъпления на властта е просто едно разлайване на кучетата,а кервана си върви.Лаура Кьовеши трябваше да си доведе прокурори от ЕС,НЕ ТАКИВА назначени от централния защитник на боко.никой не им искат сталинските танкове,ами повечко пристави и да арестуват всички гербаджийски бонзи,сред тях невинни няма.
  • 39 Спасов

    2 6 Отговор
    Ако Михаил Константинов - професорът по Всичкология, действително е пенсиониран, това е новината на деня!
    Дори нищо друго да не направи служебното правителство, само отстраняването от изборния процес на този измислен професор-калинка-брояч на бюлетини, е достатъчно основание да вярваме, че изборите ще бъдат честни.
  • 40 Де Ниро

    6 4 Отговор
    Къв "адвокат+ си ти бре агнешки кратуняк от прокопиевската секта края н Гешев ще го гледаш на картинка много ви се иска вашия дългонос боклук комунист Ристьо Бойкикев да овладее прокуратурата та да може такива като Маджо и Черепа да бъдат реанимирани скрий
  • 41 ЗАТВОР ЗА ТИКВАТА

    6 7 Отговор
    Видов ден е близо, Борисов ще влезне в затвора! АМИН!
  • 42 ЪХЪ ЪЪЪЪ

    6 1 Отговор
    СКОРО НИЕ ЩЕ СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ВАС,ВИДЕНОВИТЕ ПРОТЕСТИ ЩЕ ВИ СЕ ВИЖДАТ ПРАЗНИЦИ!
  • 43 Още

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ред и Законност":

    Един 80 процентов.Сульо раздава присъди.Смях в залата.
  • 44 Aмии

    1 1 Отговор
    Че тролятата тук се скъсаха да викат Кьовеши... Да не би да са писали глупости?

    Коментиран от #45

  • 45 Тони Монтана

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Aмии":

    Че тя каква е Кьовеши че толкова я викат корумпиран боклук изгонен от тяхното правосъдие и скоро и от ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД я чака същата като гнилата ябълка "протестърка" дето пусна убиеца да се скрие в чужбина от такива ли чакат "правосъдие" смешковци !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Онуфри

    2 0 Отговор
    То ако Европа се хващаше на комунистическите ви номера ,може.Но тепърва ще ви стане ясно,кон боб яде ли.Най вероятно ще спрат еврофондовете и тогава ще стане весело.
  • 48 Каунски простак

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ценов":

    си няма да го позволи нормалното общество единствени които ще влязат са тези от фатмашката блшевишка хунта на КАУН ЛУКАШЕНКО начело с него и сатрапа РАЗБОЙКО ПРАШКОВ!