Last news in Fakti

1 Юни, 2021 17:48 2 840 49

Нови времена за страни като България: Лаура Кьовеши ще брани ЕС от корупция

  • лаура кьовеши-
  • прокуратура-
  • ес-
  • европа-
  • българия-
  • корупция-
  • измами-
  • европейска прокуратура

От днес тя ще пази милиардите на ЕС от злоупотреби и измами

Нови времена за страни като България: Лаура Кьовеши ще брани ЕС от корупция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Повече пари, повече гъвкавост, по-малко правила" - шефката на новата прокуратура на ЕС очаква, че нейната служба ще бъде изправена пред гигантски задачи във връзка европейските фондове за възстановяване от пандемията. Лаура Кьовеши придоби почти легендарна слава като борец срещу корупцията в Румъния, където години наред храбро се противопоставяше срещу правителствения натиск. Този неин опит я закали и подготви за новите ѝ задачи. И за най-главната от тях: да пази милиардите на ЕС от злоупотреби, корупция и разхищения.

Службата на Европейския главен прокурор (СЕГП) се роди след дълги дебати, в които особено активно за нея агитираше Европейският парламент. Просто в един момент вече беше станало твърде очевидно, че европейската антикорупционна служба ОЛАФ е безсилна срещу злоупотребите с европейски пари, които си остават ненаказани. Защото нямаше обвинители, които да внесат случаите пред съда.

Проблеми, спорове, забавяния на кандидатури

Седалището на СЕГП е в Люксембург, но самата служба в голяма степен зависи от сътрудничеството с делегираните прокурори от държавите членки. Тъкмо тук се появиха и първите проблеми. Спорове и забавяне на кандидатурите имаше в случаите с Малта и с България, сега пък Словения блокира процедурата. Словенският министър-председател Янез Янша анулира конкурса за двамата словенски прокурори – навярно защото иска да попречи на бъдещите разследвания на борците срещу корупцията.

"Случващото се в Словения е истински скандал (…). Това, което Янша пише в Туитър по маниера на Тръмп, илюстрира трудностите", възмущава се евродепутатът от германската СвДП Мориц Кьорнер. Той смята, че на старта на своето европредседателство Словения би трябвало да си спести подобни "конфузии". А шефката на СЕГП Лаура Кьовеши написа в словенския вестник „Дело“, че Словения отказва честно сътрудничество, с което "затруднява усилията да се подобри опазването на бюджета на ЕС и върховенството на закона".

Независимо от тези трудности новата европейска прокуратура вече се смята за крайъгълен камък. Евродепутатката Катарина Барли от ГСДП смята, че СЕГП трябва да се мисли в един по-широк политически контекст, защото в момента ЕС за пръв път бил изправен пред опасността от вътрешна ерозия. „Корупция винаги сме имали, сега обаче се появиха сили, които посягат на ценностите ни,“ казва тя. Според нея европейската прокуратура е част от система за самозащита на ЕС.

Как ще работи Европейската прокуратура

Конструкцията на СЕГП стъпва върху очакването, че държавите-членки признават нейните компетенции. Главната прокурорка Кьовеши и нейният заместник, германският юрист Андрес Ритер, работят в екип от 23 национални прокурори и заедно решават дали да предизвикат съдебно преследване в един или друг случай на предполагаема корупция. В държавите членки тяхната работа се подпомага от юристи, които са специално излъчени за тази дейност. В практическата дейност по разследванията в Люксембург участват финансови анализатори и други експерти, които проследяват незаконни парични трансфери и сделки без оглед на националните граници.

Ако кворумът на СЕГП прецени, че са налице достатъчно доказателства за злоупотреба с фондове на ЕС, случаят се изпраща за разглеждане от национален съд в държавата, където практически се е състояла корупционната схема. А това обстоятелство хвърля сянка върху цялата процедура, защото досега ЕС не успя да се пребори за истинско върховенство на закона във всички държави членки. И в страните, където управляващите са взели правосъдието на абордаж, съдебните процеси в крайна сметка могат да се провалят поради съответната нагласа на един или друг съдия.

Андрес Ритер очаква, че европейските прокурори ще бъдат направо затрупани от работа. Откакто беше взето решението за създаването на СЕГП близо 3000 преписки попадат в нейните компетенции. Германският юрист знае, че европейците разчитат на новата прокуратура - особено сега, когато гигантските помощи за преодоляване на последиците от пандемията трябва да се опазват от злоупотреби. Ритер с основание негодува срещу обстоятелството, че до момента половината одобрени работни места в централата в Люксембург си остават незаети - при положение, че СЕГП спешно се нуждае от специализирани следователи.

Неслучайно тъкмо Унгария и Полша са сред онези държави, които досега отказват да си сътрудничат със СЕГП. А сътрудничеството с Европейската прокуратура е доброволно. Освен двете източноевропейски страни, досега не са се включили още Дания, Швеция и Ирландия. Известно е, че специално скандинавските държави често пъти предпочитат сами да се грижат за правосъдието и вътрешните си работи.

България и страните с лоши позиции

В случая с Унгария вече от години се твърди, че апетитни договори, финансирани с европейски пари, отиват в ръцете на съратници на премиера Виктор Орбан. Мнозина смятат, че вече се е насъбрал достатъчно материал за корупционни разследвания, но всички опити да бъде привлечена Унгария за сътрудничество със СЕГП, досега удрят на камък заради съпротивата на Орбан.

Германският евродепутат от Зелените Сергей Лагодски смята, че въпреки всичко това СЕГП няма да се окаже "книжен тигър". „Не бива да разрешаваме на тези страни да ни спрат,“ казва той. И добавя, че такива държави няма как изцяло да си затворят очите за фактите, които ще представят европейските прокурори. Тези факти могат да се използват най-малкото за оказване на политически натиск, смята Лагодски.

Шест държави от ЕС заемат твърде лоши позиции в листата за корупцията на "Трансперънси Интернешънъл". Редом с България, която е най-зле, това са още Унгария, Полша, Румъния, Хърватия и Гърция. Във всички тези държави са констатирани многобройни случаи на измами с европейски пари, заяви по повод последния годишен доклад на "Трансперънси" директорът на организацията Михил ван Хюлтен.

Лаура Кьовеши не желае да коментира факта, че определени държави отказват да сътрудничат със СЕГП. Тя избягва политическите изявления, за да не навреди на Европейската прокуратура. А очакванията към румънската прокурорка са изключително високи. Кьовеши вече получи изрична подкрепа от семействата на убитите разследващи журналисти Дафне Каруана Галиция от Малта и Ян Куцияк от Словакия - нека да припомним, че и двамата журналисти изгубиха живота си, защото разследваха случаи на корупция. За Кьовеши близките на убитите казват, че е най-храбрата и най-подходяща личност за този пост. А такива похвали същевременно натоварват и с голяма отговорност румънската прокурорка, която днес поема една много тежка служба.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Успех!

    31 6 Отговор
    Дано да олепят лицето Бойко Методиев Борисов и шайка !

    Коментиран от #2, #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ганьо

    28 4 Отговор
    държи първото място в ЕС по корупция !

    Коментиран от #15

  • 4 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    10 7 Отговор
    СЕГА С МИТЬО НИ СЕ ПИШЕ ЛОШО....

    Коментиран от #18

  • 5 Майна

    32 5 Отговор
    Забележете какво казват..,,.редом с БЪЛГАРИЯ, която е най-зле...,, ,демек първи по КОРУПЦИЯ....ВИДЯХТЕ ЛИ КЪДЕ СМЕ ЧЕЛНИЦИ
  • 6 Ма айде...

    26 4 Отговор
    ...ма како...!Како дядо Йоцо сме...-изгледаха ни се очите да те чакаме...,да дойдеш в БГ и разбуташ цялата тая воня на 12 годишно управление на Банкянският Толуп...!!!
  • 7 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    16 9 Отговор
    ПОГВАТ ПАК АРАБАДЖИЕВИ, БАНЕВИ, БОБОКОВИ.......НЕМА ЛАБАВО
  • 8 гадно

    17 2 Отговор
    Хайде да не викаме хоп преди да скочим. Дано да има резултати, но с каскет като нашия съм силно резервиран.

    Коментиран от #22

  • 9 Някой си

    22 3 Отговор
    Бе оставете Кьовеши, Сретан взеха да го пускат.....а той е и прокурор, и съдия.......

    Коментиран от #11, #44

  • 10 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    6 12 Отговор
    КРАТУНИТЕ от БСП са в ужас....как сега ще доказват милиардите откраднати европари

    Коментиран от #25

  • 11 НЕЩО БЪРЗО СЕ

    2 13 Отговор

    До коментар #9 от "Някой си":

    ВЪРНА СРЕТАН В КАУША...БАЦЕТО ГО ЧАКА....

    Коментиран от #47

  • 12 165

    2 13 Отговор
    Борисов беше премиер в едно време /10г/ когато цялата държава беше на ДС-тата - правителство, съд, банки, институции . . . те държаха под вода държавата 30г . До голяма степен гербаджийте изтласкаха местните феодали от властта, Демек ако не се имат предвид геноцидът над пенсионерите и Гео-политиката на Борисов то неговото "упрваление" е като малкото зло за тези 10 г. Но той го завърши по абсолютно идиотски начин
  • 13 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП....

    5 4 Отговор
    АКО МЕ ПИТАТ ЗА БЕНТЛИТО...МИТЬО МИ ГО...ПОДАРИ...АЗ СЪМ НЕВИНЕН
  • 14 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    3 7 Отговор
    ДА НАЕМЕМ НАЙ ДОБРИТЕ АДВОКАТИ, ЧЕ НЕ НИ СЕ СЕДИ В ...КАУША
  • 15 Пепо

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Ганьо":

    Мне, според Евростат първото място държи Румъния, България е чак на 14 място .Ама нищо де, ние винаги обичаме да се хвалим.Успех пожелавам на Лаура в борбата с корупцията, но съм малко скептичен.
  • 16 Българин

    9 1 Отговор
    ЕС се управлява от Глобалистите. Всички като тая са послушни пионки на заплата.
  • 17 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    1 8 Отговор
    КАНДИДАТСТВАМЕ ЗА ДЕПУТАТИ.....ИМУНИТЕТА ЩЕ НИ СПАСИ, МАКАР И ВРЕМЕННО
  • 18 Не бой се

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП":

    Вие нали сте болни.
  • 19 Истината

    7 2 Отговор
    Нови времена в ЕС: Лаура Кьовеши ще брани корупцията в ЕС
  • 20 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 2 Отговор
    БАНЕВИ ВРЪЩАТ КАВАЦИТЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ....ДА ДА ЧИСТИ ПРЕД КЬОВЕШИ
  • 21 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    1 2 Отговор
    АРАБАДЖИЕВИ РАЗПРОДАВАТ ОГРОМНИТЕ СИ ХОТЕЛИ НА СЛЪНЧАКА И ЕЛЕНИТЕ....НА ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА....

    Коментиран от #24

  • 22 Прав си...!

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "гадно":

    Гешефтатурата яко се е окопал в ДЗОТ-Дървено-Земна Огнева Точка...!Или казано на прост език-Каскетатурата яко се е окопал в защитна землянка,като партизанин преди бой...😁😁😁!
  • 23 Вервайте

    3 8 Отговор
    Нищо нема да направи тази.Самата тя е уволнена от всички постове ,заемала в Румъния.Популизъм от Брюксел.
  • 24 ГЕРБ-МИЛИАРДЕРА

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "БСП МИЛИАРДЕРИТЕ":

    Борисов спешно продаде къщата си в Барселона...заедно с...Мара Хари...

    Коментиран от #36

  • 25 Имаш в предвид...

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "БСП МИЛИАРДЕРИТЕ":

    ...Комунягата Борисов сега е в ужас...!Как ще доказва чекмеджета пълни с пачки евра и кюлчета злато...?!?!
  • 26 Гражданин

    5 0 Отговор
    Урааа!
  • 27 В нейните

    11 0 Отговор
    пълномощия е и включително да издава заповеди за арести !
  • 28 Топ-Новина!

    8 1 Отговор
    Извънредно! Борисов е в паника: Пускат Сретен Йосич на свобода...

    Коментиран от #29, #31

  • 29 Айдеее...

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Топ-Новина!":

    ...сега вече наистина внучетата в Банкя ще зареват за дядо си...
  • 30 Бойко шкафа

    5 0 Отговор
    Пфууууу,аман от тая мисиркЪ
  • 31 ЙОСИЧ БЪРЗО СЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Топ-Новина!":

    ВЪРНАЛ В КАУША....ТАМ МУ БИЛО НАЙ СИГУРНО.....
  • 32 БАЦЕТО ГО ЧАКА

    1 2 Отговор
    АМА ТОЯ БЪРЗО СЕ ВЪРНАЛ В КАФЕЗА......
  • 33 Варна

    4 1 Отговор
    Милиардера от Банкя трябва да е първи в затвора.

    Коментиран от #34

  • 34 КАРАМЕ ПО РЕД

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Варна":

    ПОЧВАМЕ ОТ ТЕХНОИМПЕКСА......С ТАЯ ЧАСТНА...БСТВ

    Коментиран от #48

  • 35 НА МУШКАТА

    3 0 Отговор
    ЙОЦО ГО ЧАКАМЕ НА СВОБОДА....С НЕТЪРПЕНИЕ
  • 36 МАЙ

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "ГЕРБ-МИЛИАРДЕРА":

    ТЕХНОИМПЕКСА Я КУПИЛА...ЗА ЛЯТНА РЕЗИДЕНЦИЯ
  • 37 Алфа Вълкът

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Успех!":

    Виж ѝ мусурата, тая слага Баце по корупция в малкия си джоб.
  • 38 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    2 0 Отговор
    ЩЕ ОТГОВАРЯМЕ ОТКЪДЕ ИМАМЕ ПАРИ ДА БЕТОНИРАМЕ ЧЕРНОМОРИЕТО....
  • 39 Р. ОВЧ

    4 0 Отговор
    СЕГА СИ Е..А МАМАТА...ИМАМ ДА ВРЪЩАМ 20 000 000 НАРОДНА ПАРА.....
  • 40 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    3 1 Отговор
    ШЕ И ПРЕДЛОЖИМ ТРИМЕСЕЧНА ПОЧИВКА НА СЛЪНЧАКА...МОЖЕ ДА НИ СЕ...РАЗМИНЕ
  • 41 МНОГО

    2 2 Отговор
    БРОЙНИ СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯ.
    А БИБИТКО И СИЕ КАЗВАТ НЯМА НИЩО. И АКО ИМА ЗНАМ ОТ КОГО
    ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ ЕВРАТА. ОТ НАС
    НАРОДА. АКО СТАНЕ ТОВА. ОЩЕ НА ДОЛУ В КЛАСАЦИИТЕ ЗА НАЙ НАЙ.

    Коментиран от #42

  • 42 ТО СЪС СИГНАЛИ

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "МНОГО":

    НЕ СТАВА, А С ДОКАЗАТЕЛСТВА....АМА НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ГО ...ОСЪДИ

    Коментиран от #49

  • 43 БСП МИЛИАТДЕРИТЕ

    4 2 Отговор
    ТАЯ РАЗКАТА СОЦИАЛИСТИТЕ В РУМЪНИЯ....СЕГА МАЙ Е НАШ РЕД
  • 44 Разговор на 4 очи (ама не Митьовите)

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Някой си":

    ЕЙ, БОЧКАТА НЕ ОЧАКВАШЕ ТАКЪВ МРЪСЕН НОМЕР ОТ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ! Ще падна от смях, нищо, че съм гладен!
  • 45 Винету

    3 1 Отговор
    Крадящата ръка да внимава! Шерифката ще обяви награда за главата му.
  • 46 Искрено и лично

    2 0 Отговор
    Мила Лори! Погледни към София, моля те!
  • 47 Лукашенковец

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "НЕЩО БЪРЗО СЕ":

    БАЦЕТО ТИ ГО Е БИЛ ЧАКАЛ , АБЕ ЕЙ ОХЛЮВ , ЗАЩО БЯХА ВДИГНАТИ ГРАНИЧНА ПОЛЦИЯ НА КРАК ПРЕЗ УИКЕНДА , А ? БАЦЕТО ТИ ГО ЧЕКА , АМА БАЦЕТО ТИ ЗНАЕЛИ ПА НЕГО КВО ГО ЧЕКА , ГЕРБЕРАСТКИ ТАРАЛЕЖ С ОПОРКИ , ЗА ТИЯ 4 МЛРД. В БАНКОВАТА МУ СМЕТКА МНОГО ЩЕ СТРАДА ОТ НЯКОЙ ХОРА ,.И ТО ДОСТА СКОРО !!!.
  • 48 ЛАУРА КЬОВЕШИ

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "КАРАМЕ ПО РЕД":

    АЛО , СТИГА С ТЕЗ ОПОРКИ ЧЕ СМЕ ЗАПОЧНАЛИ РАЗСЛЕДВАНЕ ДОСТА НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО ОЩЕ ОТ ИВАН КОСТОВ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️♥️♥️!!!.
  • 49 ЛАУРА КЬОВЕШИ

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "ТО СЪС СИГНАЛИ":

    ТИ МИСЛИШ ЛИ ЧЕ СЪС СИГНАЛИ НЕ СТАВА А САМО С ДОКАЗАТЕЛСТВА, В РУМЪНИЯ ДЕЙСТВАХ ПО СИГНАЛИ И МНОГО ДОКАЗАТЕЛСТВА , ХОДИ ГИ ПОПИТАЙ КАКВО СТАНА С УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТОГАВА АКО МАШ ТОПКИ , И НЕДЕЙ ДА МИСЛИШ ЧЕ НЯМА БЕЗ НАКАЗАНИ ХОРА , ПРОСТО НЯМА НАЧИН ТОВА ДА СТАНЕ , НЯКОЙ ДА КРАДЕ НАРОДНИ ПАРИ А НАРОДА КОЙТО ГО Е ИЗБРАЛ НЕГО ДА СТРАДА ОТ НЕМОТИЯ И ГЛАДУВАНЕ , ЗА ВСЯКО НАЧАЛО ЕДИН ДЕН КРАЯ МУ НАСТЪПВА .!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️♥️♥️!!!.