Отидете към основна версия

2 212 24

Кремъл притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

  • андрей пивоваров-
  • русия-
  • алексей навални-
  • новичок-
  • кремъл

Миналата седмица Пивоваров обяви, че "Отворена Русия" се разпуска, за да защити членовете си от преследване, след като властите я определиха като нежелана

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските власти засилиха натиска си срещу несъгласието преди парламентарните избори, арестувайки един опозиционен активист и нахлувайки в домовете на няколко други, съобщава АП.

Андрей Пивоваров, ръководителят на движението "Отворена Русия", което се саморазпусна миналата седмица, бе свален от самолет на летището в Санкт Петербург късно в понеделник за да бъде откаран в Краснодар в южната част на Русия във вторник като част от криминално разследване срещу него.

Също във вторник полицията нахлу в дом на опозиционния политик Дмитрий Гудков, бивш депутат, който се опита да се кандидатира за парламента през септември. Поне на двама от сътрудниците му също са претърсени домовете.

Ходовете са част от многостранна репресия срещу опозицията, която се разглежда като част от усилията на властите да не позволят на опозиционните групи да отправят предизвикателство към основната подкрепяна от Кремъл партия "Единна Русия" на парламентарните избори през септември.

Миналата седмица Пивоваров обяви, че "Отворена Русия" се разпуска, за да защити членовете си от преследване, след като властите я определиха като "нежелана".

Правителството вече е поставило извън закона над 30 групи, използвайки закон от 2015 г., който е превърнал членството в "нежелани" организации в престъпление. Друг законопроект, който сега си проправя път през парламента, затяга наказанието за техните членове.

"Отворена Русия" бе финансирана от магната Михаил Ходорковски, който се премести в Лондон, след като прекара 10 години в затвора в Русия по обвинения, разглеждани като политическо отмъщение за оспорване на управлението на президента Владимир Путин.

През март полицията за кратко задържа около 200 участници във форум на членове на общински съвети, за чиято организация помогна "Отворена Русия".

Най-решителният политически враг на Путин, Алексей Навални, бе арестуван през януари след завръщането му от Германия, където прекара 5 месеца, възстановявайки се от отравяне с нервно вещество, за което обвинява Кремъл - обвинения, които руските власти отхвърлят.

През февруари той получи присъда от 2 1/2 години затвор за нарушаване на условна присъда, произтичаща от присъда за присвояване от 2014 г., която той заклейми като политическа.

Докато Навални е в затвора, прокурорите поискаха от московски съд да определи неговата Фондация за борба с корупцията и неговата мрежа от регионални служби като екстремистки групи. Успоредно с това, законопроект, одобрен от долната камара на руския парламент, забранява на членовете, донорите и поддръжниците на екстремистки групи да се кандидатират за публична длъжност - мярка, която ще попречи на сътрудниците на Навални да се кандидатират за парламента през септември.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания