Last news in Fakti

1 Юни, 2021 10:00 6 129 22

Руският петрол и страхът от истината

  • петрол-
  • русия-
  • страх-
  • истина-
  • добив на петрол-
  • коми-
  • норилск-
  • екологична катастрофа-
  • икономика

Нефтодобивът е свещената крава на руската икономика

Руският петрол и страхът от истината - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Тук нефтът тече от чешмата" – запомнила съм това изречение от детството ми в република Коми, един от центровете на руския нефтодобив. Този спомен е неразривно свързан и със студовете от минус 40 градуса през зимата, с постоянния шум от петролодобивните платформи и рояците от комари през лятото. В действителност петролът там не тече точно от чешмата, но много често от пробойни по тръбопроводите.

Нов теч само година след екокатастрофата в Норилск

Ето че сега отново се случва: точно една година след катастрофата в Норилск, при която в руската част на Арктика се изляха над 20 хиляди тона дизелово гориво, в района има нов теч. На 11 май получих информация от родния ми град Усинск, че река Колва, където хората обикновено ходят на риболов, е замърсена с петрол. След изтичането на 90 тона мазут, от които 9 тона са стигнали до реката, кметът на града обяви извънредно положение. Горивото е изтекло от тръбопровод на „Лукойл“,откъдето твърдят, че почти са приключили с почистването на замърсяването. Но снимките, заснети от лодки в реката, които местни хора качват в социалните мрежи, показват съвсем друга картина: нефтеното петно продължава да се движи на север към Баренцово море и Северния ледовит океан.

Петролните разливи отдавна са се превърнали в ежедневие за този район. През 1994 г. Усинск влезе в световните новини като място на една от най-големите екокатастрофи по суша, причинени от разлив на нефт. Тогавашният случай дори влезе в книгата за рекордите на „Гинес“. Трудно е да се открият данни за това колко често в Коми има течове на гориво. По информация на руското министерство на енергетиката, през 2019 година в цялата република са регистрирани над 17 хиляди петролни излива. Данните са от вътрешни доклади на съответните компании. Но картината е непълна, тъй като за външни хора е трудно и дори опасно да се интересуват от темата или да разследват ситуацията на място.

Нефтодобивът - свещената крава на руската икономика

Този бранш е изключително важен за руската икономика - за нея той е един вид свещена крава. Петролните гиганти поддържат близки контакти с руското правителство и са на практика недосегаеми. Петролодобивът е един от малкото отрасли в Русия, които осигуряват на работниците и служителите сравнително добри заплати и сигурност на работното място. Случаите на богати петролни олигарси, които карат своята зимна ваканция във френските Алпи и пътуват с частни самолети, са по-скоро изключения. Много от тях се сдобиха с парче от привлекателния бизнес с петрола през 1990-те години, когато се разпадаше Съветският съюз. В онези бурни времена всичко беше възможно в Русия – дори и да се сдобиеш с частен петролен кладенец.

Днес един работник в петролодобивния бранш в Коми работи при изключително тежки климатични услови за заплата от около 2200 евро месечно. В Норвегия или Канада биха могли само да се изсмеят на подобно заплащане. Който има късмета да се добере до работа в този сектор, а това често става с помощта на връзки, се старае да не го загуби. Макар че работниците ежедневно са изправени пред едни и същи проблеми заради остарялата инфраструктура, те не се осмеляват да говорят за това, а още по-малко да се оплакват.

Всеки мой разговор с местни работници от нефтодобива в далечния руски Север съм водила анонимно. Защото страхът е повсеместен. А като гледам как журналисти, които пишат за петролните компании, получават глоби до 479 милиона евро, започва да ме обзема страх и да си мисля, че е по-добре и за мен да остана на безопасно разстояние. Този страх поражда автоцензура. Страхът и непрозрачността са част от този бизнес и силно му вредят. Русия притежава гигантска нефтодобивна инфраструктура: мрежата от тръбопроводи би могла да опаше цялото земно кълбо повече от един път. Но тя е безнадеждно остаряла - изграждана е още по съветско време. Тръбите се нуждаят от подмяна и от нови технологии.

Прозрачност и контрол

Прозрачността и публичната информация относно течове и аварии не заплашват самата индустрия. Страната обаче подценява шансовете, които тази прозрачност би донесла на самата нефтодобивна промишленост, включително и за предотвратяването на нови екокатастрофи. Гражданите, природозащитните организации и журналистите също биха могли да помогнат за подобряването на контрола над огромната инфраструктура. Особено в отдалечените и по-трудно достъпни региони на страната. И понеже Русия няма намерение да се отказва от добива на фосилни горива, това може да се окаже последният ѝ шанс да спаси увредения имидж на петролната промишленост. И да се предпази от нов хаос.

Автор: Татяна Кондратенко


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Някой

    69 20 Отговор
    А страхът на германеца какъв е? Като чуе думата руснак и си спомня как са ги газили нееднократно. Особено много се страхуват родажниците - такива като работещите в тази дойчовска медия.

    Коментиран от #6

  • 3 Аноннн

    21 66 Отговор
    Типично по руски. Все мизерии правят
  • 4 Be_google

    59 1 Отговор
    Навсякъде където има тръби има и кражби от дупки по тръбите.... Питайте нефтохим Бургас.

    Коментиран от #8

  • 5 Пак идиотщини от американските Дойчвеле

    64 12 Отговор
    Какво друга статия от агентите на САЩ??? Плащат им луди пари за плюене....
  • 6 А Ми

    23 38 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Само ,че сега ако настъпи Германия ще я посрещаат като освободителка
  • 7 Била е и ще си

    17 40 Отговор
    остане Голямата кална локва с технологии 45-50 години назад от нормалния свят...
  • 8 Аааа, там

    31 3 Отговор

    До коментар #4 от "Be_google":

    "специалист" е тиквата. Като охранител на тръбите, многократно е хващан в крачка от руснаците, затова са му наложили многобройни "глоби", плащани от всички български граждани.
  • 9 Перо

    49 3 Отговор
    А колко тона петрол се изля в Мексиканския залив,от платформа на Бритиш петролиум?

    Коментиран от #15

  • 10 само питам

    52 5 Отговор
    Дойче зеле от лични наблюдения ли го пише ? А в Канада разливи няма ли ? А по петролните платформи в Северно море ?
    А разливи на нефт в Мексиканския залив ?

    Коментиран от #12

  • 11 Еее,

    40 4 Отговор
    Стига с тези опорки. Гледайте си България и не я мислете Русия. Нали знаете,"великите са в устата на хората останалите са в краката". Така само правите реклама на великите,а Сороси???
  • 12 За твое

    1 22 Отговор

    До коментар #10 от "само питам":

    ..сведение, изклесяците като тебе нямат право на питане! Анладън му?
  • 13 Всичко за парички

    39 5 Отговор
    Авторка с украински произход, с роден град Усинск(Коми), където навреме за високи заплати отишли родителите й, дава акъл за екология и икономика. И тя драпа за високо заплащане от шорошоидите ДВ, и прави анал_ Изи по снимки. Родителският пример е голяма работа, всичко за парички ще напише. Сп2 много пречи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сандо

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Те за него изобщо не си спомнят,а там нещата още не са приключили,и опасността за Гълфстрийм не е отминала.А пък за Фукушима съвсем забравиха,а наскоро там решиха радиоактивните води да ги изливат в океана!А виж за Чернобил устите им нямат затваряне,и то само за периода отпреди разпада на СССР,за сегашния - нищо,защото ще навредят на пудела Украйна.Абе,въобще примитивна пропаганда като за примитивни хора.
  • 16 Мексико

    6 0 Отговор
    Е, да не забравяме и "разлива" в Мексиканския залив преди години. Да, така е. Глобалното затопляне води до това, замръзнали неща да се размръзват. И тогава се появяват течовете. Ако вадиш мед от кошер и те нажилят няколко пчели, нали няма да пишете статия за това. Така е. Меда върви с жилото.

    Коментиран от #21

  • 17 Мъдьо

    2 8 Отговор
    За "умрелите" или хубаво, или нищо. За Рус или лошо, или нищо. Такава е пропагандата.
  • 18 Поне не спретват

    6 0 Отговор
    войни, за да го отнемат от други страни.
  • 19 Катар

    2 5 Отговор
    И вместо да живеят като кувейтци, те дават кинтите за танкове и ракети. Германците голям комплекс им образуваха.

    Коментиран от #20

  • 20 mnbvc

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Катар":

    Защо нищо не се пише за българската газификация-диверсификация от модела Борисов,за това че той намали цената на газа с 50 процента,ав резултат ново увеличение в цената с 20процента,за обещанието че ще построи завод за ваксини в Разград,колко думи празни думи без покритие и още има омагъосани от думите му и ми вярват
  • 21 Патил

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мексико":

    Ега ти жилото: "което се равнява на от 1 900 000 до 16 000 000 литра петрол...Точният темп на изтичане не е известен и е тема на продължаващ дебат, тъй като Бритиш Петролиъм не допускат независими учени на мястото на трагедията".
  • 22 someone

    1 0 Отговор
    нищо ново освен пропагадни глупости , все едно в другите места на петролен добив и транспорт никога не се случват разливи и няма спукване на тръби.Която и индустрия да вземеш винаги има риск от някаква авария.