Last news in Fakti

1 Юни, 2021 15:54 2 199 24

Кремъл притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

  • андрей пивоваров-
  • русия-
  • алексей навални-
  • новичок-
  • кремъл

Миналата седмица Пивоваров обяви, че "Отворена Русия" се разпуска, за да защити членовете си от преследване, след като властите я определиха като нежелана

Кремъл притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските власти засилиха натиска си срещу несъгласието преди парламентарните избори, арестувайки един опозиционен активист и нахлувайки в домовете на няколко други, съобщава АП.

Андрей Пивоваров, ръководителят на движението "Отворена Русия", което се саморазпусна миналата седмица, бе свален от самолет на летището в Санкт Петербург късно в понеделник за да бъде откаран в Краснодар в южната част на Русия във вторник като част от криминално разследване срещу него.

Също във вторник полицията нахлу в дом на опозиционния политик Дмитрий Гудков, бивш депутат, който се опита да се кандидатира за парламента през септември. Поне на двама от сътрудниците му също са претърсени домовете.

Ходовете са част от многостранна репресия срещу опозицията, която се разглежда като част от усилията на властите да не позволят на опозиционните групи да отправят предизвикателство към основната подкрепяна от Кремъл партия "Единна Русия" на парламентарните избори през септември.

Миналата седмица Пивоваров обяви, че "Отворена Русия" се разпуска, за да защити членовете си от преследване, след като властите я определиха като "нежелана".

Правителството вече е поставило извън закона над 30 групи, използвайки закон от 2015 г., който е превърнал членството в "нежелани" организации в престъпление. Друг законопроект, който сега си проправя път през парламента, затяга наказанието за техните членове.

"Отворена Русия" бе финансирана от магната Михаил Ходорковски, който се премести в Лондон, след като прекара 10 години в затвора в Русия по обвинения, разглеждани като политическо отмъщение за оспорване на управлението на президента Владимир Путин.

През март полицията за кратко задържа около 200 участници във форум на членове на общински съвети, за чиято организация помогна "Отворена Русия".

Най-решителният политически враг на Путин, Алексей Навални, бе арестуван през януари след завръщането му от Германия, където прекара 5 месеца, възстановявайки се от отравяне с нервно вещество, за което обвинява Кремъл - обвинения, които руските власти отхвърлят.

През февруари той получи присъда от 2 1/2 години затвор за нарушаване на условна присъда, произтичаща от присъда за присвояване от 2014 г., която той заклейми като политическа.

Докато Навални е в затвора, прокурорите поискаха от московски съд да определи неговата Фондация за борба с корупцията и неговата мрежа от регионални служби като екстремистки групи. Успоредно с това, законопроект, одобрен от долната камара на руския парламент, забранява на членовете, донорите и поддръжниците на екстремистки групи да се кандидатират за публична длъжност - мярка, която ще попречи на сътрудниците на Навални да се кандидатират за парламента през септември.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 big

    69 7 Отговор
    Всички на хранилка от западните спец служби, на пангара!
  • 2 Факт

    67 6 Отговор
    Опозиция служеща на чужди държави!
  • 3 !!!?

    23 12 Отговор
    Путин вдига "мизата" за срещата си с Байдън. Байдън казва: Пусни Навални ! Путин: Признай Крим ! Байдън казва: Освободи политическите затворници ! Путин: Признай че не съм убиец ! Байдън: Изтегли башибозука си от Донбас ! Путин: Свали санкциите !!!?

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Активист на БКП

    29 3 Отговор
    Пивовааров е убивал жени и деца в Донбас
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ами да

    16 2 Отговор
    Е, как да е! Анализатори казват, че нещата са подобни на Карибската криза (1962). Как да е? Всички 5-и, 6-и - 7-и колони се вкарват в редичката. ""Идёт война народная...""
  • 8 Копейкин

    4 36 Отговор
    Трябва реципрочност . По същия начин трябва да се закрият всички партии подкрепящи режима на Путин, т.е. подкрепят чужда държава. Нали точно това харесвате- да се гони опозицията . Тези дни Костя Копейкин орева света - нали за това се бориш бе предател ?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 барчо

    34 2 Отговор
    Имам един еуементарен въпрос. Защо сменяте думата нарушител с опозиционер, като едното с другото нямат нищо общо. Опозиционер е човек, който не е съгласен с политиката на нещо определено, но той самия има ясна програма как да стане по-добре. Наглонахални няма такава програма и никаква представа за какво иде реч. Всичките негови слуги са същите. Организират се безредици, нападения на полицаи, клевети по адрес на собствения си президент. Всичко това е подсъдно във всяка една държава и се наказва строго, особено в демократична Северна Америка /САЩ/. По тази причина всеки, който е престъпил законите ще бъде задържан и съден.
  • 11 Йори

    32 1 Отговор
    Само катоо си помисля нашите борци за демокрацияя до къде доведоха държавата...и като икономика и като морал....дано руснаците са на ясно какво се случи с държавите от бившия соц. лагер и подкрепят Путим,, който не дипуска западното влияние в Русия.
  • 12 яяяяя

    27 0 Отговор
    Приятелите на Навални трябва да са до него, в килията !
  • 13 Павел пенев

    31 0 Отговор
    Браво. Опозицията да заминава на запад. Там много добре работят и нямат опозиция.
  • 14 ВИЗАНТИЯ

    4 27 Отговор
    Стана модерно в големите демокрации като Русия да свалят опозиционери от самолети за да ги водят право в затвора. Ето това е демокрация

    Коментиран от #15, #19, #21

  • 15 Путин

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "ВИЗАНТИЯ":

    Ти кога ще пътуваш със самальот?
  • 16 Терористи, чужди шпиони, на всякъде

    20 1 Отговор
    Така се постъпва, кое е Чудното в случая!!

    Коментиран от #22

  • 17 Сандо

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "!!!?":

    Ще провалят дългоочакваната среща.Байдън,както вече заяви,ще засегне правата в Русия и ще започне да чети имената на арестувани,осъдени и репресирани.В отговор,Путин ще засегне правата в САЩ и ще чете имената на арестувани,осъдени,репресирани и убити.Списъците са дълги,ако остане време ще поспорят и ще дойде края на срещата.Хепиенд!
    На другият ден - всичко по старому.
  • 18 Русофил

    0 12 Отговор
    Ако някой не е разбрал, че Путин върна комунизма, значи е тъп русофил.
  • 19 ПИТАЩ

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "ВИЗАНТИЯ":

    бойко БОРИСОВ КОГА ЩЕ ГО АРЕСТУВАТ И ИЗПРАВЯТ ПРЕД СЪДА?????? ТОЙ Е НАЙ-МНОГО ЗА ЗАТВОРА ОТ ВСИТЕ ОТ ГЕП.
  • 20 Пивоваров

    10 0 Отговор
    свален от самолета. Така се опазват останалите пътници от възможна зараза,която е по-лоша от "короната".
  • 21 Сандо

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "ВИЗАНТИЯ":

    Ами и това е демокрация - да зачиташ и изпълняваш законите на страната.Ако те казват да не слугуваш на чужди сили а го вършиш - какъв е реда,предвиден в закона?Това да не ти е България!?
  • 22 яко ни лъжат

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Терористи, чужди шпиони, на всякъде":

    АНДРЕЙ ПИВОВАРОВ Е ЩЯЛ ДА БЯГА В ПОЛША, ПОЛЕТА Е БИЛ ЗА ВАРШАВА. СЛУЖБИТЕ СА СИ СВЪРШИЛИ ОТЛИЧНО РАБОТАТА. МАЛКО ПО-МАЛКО РАЗБИВАТ ШПИОНСКАТА МРЕЖА НА НАВАЛНИ ТЕРОРИСТА.
  • 23 Анонимен

    4 0 Отговор
    Руснаците трябва да се учат от историята за атентата срещу император Александър Втори при който атентатора не успява да убие императора в каретата но Александър Втори отива да му помогне защото вижда че е ранен при което атентатора се възползва и го убива
  • 24 Вера

    4 0 Отговор
    Каква опозиция, това са отрепки служещи на чужди държави
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания