Отидете към основна версия

2 577 21

САЩ са подслушваща сила номер едно в света

  • подслушване-
  • сащ-
  • китай-
  • дания-
  • съюзници-
  • служби

Неприемливо е Съединените щати да шпионират своите съюзници

Снимка: Shutterstock

На фона на съобщенията за шпионаж от страна на Вашингтон на европейските му съюзници, Китай нарече САЩ „подслушващата сила номер едно в света“, предава Анадолската агенция, цитирана от агенция "Фокус".

"Неприемливо е Съединените щати да шпионират своите съюзници и още по-нетърпимо да шпионират света", заяви Ван Венбин, говорител на китайското външно министерство, на пресконференция в Пекин. Той каза, че САЩ са „признати за номер едно в света за подслушване и използват различни методи за целта“, съобщи китайската обществена телевизия CGTN.

„САЩ бяха инсталирали апаратура за наблюдение в близо 100 американски посолства и консулства в чужбина, за да крадат тайни от тези страни“, твърди Ван. Германските медии съобщиха по-рано тази седмица, че датската разузнавателна агенция е помогнала на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) да шпионира висшите европейски лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел и президента на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер.

Разкритията, че Вашингтон подслушва европейските си съюзници, се появиха за първи път през 2013 г., но германските журналисти вече получиха достъп до вътрешни доклади за това как датската служба за разузнаване на отбраната (FE) е оказвала подкрепа на АНС на САЩ. Докладът посочва, че северната съседка на Германия и партньор от ЕС е сътрудничила активно със САЩ в шпионирането на германски лидери.

„Американското подслушване на европейските им съюзници, както беше разкрито от медиите преди няколко дни, е само върхът на айсберга на огромната глобална мрежа от кражби на тайни и САЩ дължат обяснение на международната общност“, каза китайският правителствен чиновник. Пекин също призова Вашингтон „незабавно да спре широкомащабното подслушване и кражбата на тайни и да спре да потиска предприятията на други страни под претекст на националната сигурност“.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.

Свързани новини