Last news in Fakti

3 Юни, 2021 20:19 2 479 21

САЩ са подслушваща сила номер едно в света

  • подслушване-
  • сащ-
  • китай-
  • дания-
  • съюзници-
  • служби

Неприемливо е Съединените щати да шпионират своите съюзници

САЩ са подслушваща сила номер едно в света - 1
Снимка: Shutterstock

На фона на съобщенията за шпионаж от страна на Вашингтон на европейските му съюзници, Китай нарече САЩ „подслушващата сила номер едно в света“, предава Анадолската агенция, цитирана от агенция "Фокус".

"Неприемливо е Съединените щати да шпионират своите съюзници и още по-нетърпимо да шпионират света", заяви Ван Венбин, говорител на китайското външно министерство, на пресконференция в Пекин. Той каза, че САЩ са „признати за номер едно в света за подслушване и използват различни методи за целта“, съобщи китайската обществена телевизия CGTN.

„САЩ бяха инсталирали апаратура за наблюдение в близо 100 американски посолства и консулства в чужбина, за да крадат тайни от тези страни“, твърди Ван. Германските медии съобщиха по-рано тази седмица, че датската разузнавателна агенция е помогнала на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) да шпионира висшите европейски лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел и президента на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер.

Разкритията, че Вашингтон подслушва европейските си съюзници, се появиха за първи път през 2013 г., но германските журналисти вече получиха достъп до вътрешни доклади за това как датската служба за разузнаване на отбраната (FE) е оказвала подкрепа на АНС на САЩ. Докладът посочва, че северната съседка на Германия и партньор от ЕС е сътрудничила активно със САЩ в шпионирането на германски лидери.

„Американското подслушване на европейските им съюзници, както беше разкрито от медиите преди няколко дни, е само върхът на айсберга на огромната глобална мрежа от кражби на тайни и САЩ дължат обяснение на международната общност“, каза китайският правителствен чиновник. Пекин също призова Вашингтон „незабавно да спре широкомащабното подслушване и кражбата на тайни и да спре да потиска предприятията на други страни под претекст на националната сигурност“.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидем

    49 1 Отговор
    Викате САЩ келеши номер 1 в света. Вярно !
  • 2 Мислещ

    49 1 Отговор
    Те европейците една проста тиква оставят да се подиграва с тях, та американците ли няма да си правят каквото щат. Нормално.
  • 3 Ами все слушат и подслушват

    34 1 Отговор
    и все по-надолу се свличат,от големи уши главата тегли..
  • 4 Рошко

    40 2 Отговор
    То няма смисъл от апаратура вече, откакто има айфони
  • 5 Хан Ко Брат

    40 0 Отговор
    Ето нова е повече от скандално и неприемливо. И понеже сега им знаят кирливите ризи на властимащите в Европа, то те няма да изгонят и един 🐂 дипломат. Няма да има и санкции. Какво ще се случи ако за Русия се окаже същото? Лицемери !! 🐖не сте 🐖не.
  • 6 Kcaniba

    40 0 Отговор
    Сила???!!!
    Така и не разбрах... ако пподслушва Русия - подлост, ако подслушва фащ сила
    Утре , Русия като тегли боя на фащ, ще пишете , фащ са голяма сила, с каква сила ядоха боя!!!
    Азис е голяма сила, толков аго е.баа и биаа!!!
  • 7 жужетоЗе

    17 0 Отговор
    цецопедала е Гейсила номер 1 в света!!!
  • 8 Даааа

    47 0 Отговор
    То Сноудън и Асандж нали това показаха пред целият свят-ама я вижте как ги гонят демократичните американски политици....САЩ са и терорист номер едно...
  • 9 барчо

    38 0 Отговор
    По принцип САЩ са сила, защото отделят изключително огромни държавни средства за подкупи.
  • 10 Факт

    10 4 Отговор
    Те сканират директно човешки мозък чрез скаларни вълни без да разбере жертвата, унищожават масово животи!
  • 11 САЩ

    43 0 Отговор
    Са боклуци номер едно в света
  • 12 😳😲😏😆

    4 19 Отговор
    И казвате Русия Франция Япония Германия и др. не са знаели че САЩ ги подслушват и не са се задействали.....вие наистина ли си мислите това? САЩ са слушали такива лъжи каквито не може и Настрадин Ходжа да измисли
  • 13 Пастира

    27 1 Отговор
    Краварите да си гледат краварника !
  • 14 един от многото

    27 0 Отговор
    Интересно как САЩ установиха и наказват българи за корупция? Това не става без разузнаване , следователно би трябвало Херо Мустафа и компания да бъдат натирени от България за незаконна разузнавателна дейност и санкционирани до дупка!
  • 15 Подслушване

    9 0 Отговор
    и шпиониране едно и също ли е ? Как се нарича подслушването на приятели и партньори?

    Коментиран от #17

  • 16 ДаЗдраПерМа

    5 1 Отговор
    Русия си има ФАПСИ и Путин не може да бъде подслушван. Някой чувствителни бизнеси си създават собственни информационни системи на аналогов принцип или микро GSM мрежи с малка мощност и зона на достъп но напълно стерилни. Има различни чалъми но щом са те подслушвали значи ти си искал това да стане.
  • 17 Брендица

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Подслушване":

    Нарича се предателство
  • 18 koлибap

    2 0 Отговор
    Т'ва ней вену! Он съ ни бракя и нъ ни шпиносуваа! Тва мой гу прай саму Русия. Саму уна съ интерисувъ от мущъ на наштъ армя и научен потетцял.
  • 19 грух

    3 0 Отговор
    докато има ФАЩ, ще има проблеми.И щото затъват и потъват вече, ще правят все по-големи проблеми.Това е.
  • 20 Поп Андрей

    4 0 Отговор
    САЩ нямат европейски съюзници, САЩ имат европейски васали.
  • 21 Змей Горянин

    0 0 Отговор
    Спомням си, че след светлата дата 10.10.1989 г., когато ни връхлетя демокрацията, имаше много писъци и благородно негодувание от страна на господата "демократи", че ние "гадните комунисти", бяхме сложили под леглото на всеки "демократ" по двама агенти на Държавна сигурност /Господ да ги убие тия проклетници/, които да слухтят за поведението на същите тия невинни и непорочни "демократи". Следяхме даже и за това дали някой е правил секс с жена си без разрешение от партийния секретар.
    А сега, когато това се прави от Богопомазана Америка - ни вопъл, ни стон. Що тъй, бе господа "демократи"? Леле майко, представям си какви клетви, какво негодувание щяхме да чуем, ако това подслушване на евроГейските политици беше организирано от оня злодей - Путин. Сигурно щяхте да искате немедленни санкции и може би хуманитарни бомбардировки над Москва. Нал' тъй, бе пиленца шарени и "демократични"?