31 Май, 2021 14:48 2 473 21

Скандалът с подслушванията в Германия: "САЩ подслушват партньорите си. Това няма да се промени."

  • сащ-
  • дания-
  • германия-
  • подслушване-
  • шпионаж-
  • ангела меркел-
  • тайни служби

Дейността на всички тайни служби е изключително зависима от съответното политическо ръководство

Скандалът с подслушванията в Германия: "САЩ подслушват партньорите си. Това няма да се промени." - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ: Доктор Неринг, датските тайни служби са помагали на американската Агенция за национална сигурност (АНС) да подслушва политици в Германия, без да уведомят своите германски партньори. Как да си го обясним?

Кристофер Неринг: Два са факторите. Първият: сътрудничеството с АНС е нещо много престижно, тоест, то е от голямо значение за относително малките и по-скоро незначителни датски тайни служби. И второ: все още не е ясно дали датските служби изобщо са знаели кои лица се подслушват в Германия. Известен е подобен случай, когато в рамките на сътрудничеството между германските и американските тайни служби в милиони компютри са били монтирани устройства за подслушване, но партньорите не са били уведомени конкретно кои точно са подслушваните лица.

ДВ: Дания е член както на НАТО, така и на ЕС. Дали в случая не е направен избор в полза на НАТО и във вреда на ЕС?

Кристофер Неринг: Всъщност аз очаквам, че този скандал много бързо ще отшуми, доколкото през последните 15 години сме се натъквали на редица сходни примери. За в бъдеще просто трябва да свикнем с мисълта, че членството в НАТО или ЕС не означава, че държавите членки няма да се шпионират поне по малко.

ДВ: Вие от години професионално наблюдавате и анализирате дейността на тайните служби по цял свят. Смятате ли, че дейността на големите американски служби АНС и ЦРУ зависи пряко от политическото ръководство на страната. Тоест, можем ли да очакваме през мандата на Джо Байдън тези две служби да намалят степента на агресивност?

Кристофер Неринг: На първо място: дейността на всички тайни служби е изключително зависима от съответното политическо ръководство на държавата. В този смисъл трябва ясно да си дадем сметка, че случаят с Дания не е просто някакъв скандал в тайните служби. В Белия дом отлично са знаели, че се извършва наблюдение и подслушване над партньорски държави от ЕС. Това беше ясно още по време на аферата със Сноудън, когато се разбра, че е бил подслушван мобилният телефон на Ангела Меркел.

На второ място: не, изобщо не очаквам, че американските тайни служби ще променят поведението си. В политиката на САЩ по въпросите на сигурността и на външните отношения има определени константи. Предишните скандали, свързани с подслушвателни операции на АНС, не бяха функция от управлението на президенти-републиканци в САЩ, напротив - повечето случаи датират от годините, в които на власт беше Обама. Нека да си припомним, че Обама категорично отказа да подпише споразумението за забрана на двустранното шпиониране - както с Германия, така и с Франция. Целта беше ясна: САЩ искат да имат възможност да подслушват и партньори, когато това се налага. Нищо по-различно не очаквам и от администрацията на Байдън.

ДВ: В момента и в България се говори за подслушвания, които предполагаемо е извършвало предишното правителство. Вие в момента сте в София и познавате отлично българската действителност: какво мислите за този скандал?

Кристофър Неринг: Подслушването на политически противници в една демократична държава е действие, което застрашава самата демокрация. Ако такова нещо се случи в Германия, скандалът ще бъде много по-голям, отколкото когато излезе информация, че правителството на САЩ е подслушвало германски политици. Да подслушваш политически противници, за да си набавиш предимство на изборите, за мен е много по-тежко посегателство срещу демокрацията, отколкото подслушването на чуждо правителство. Да, и подслушването на чуждо правителство не е нещо особено красиво, но днес се смята все пак за нещо нормално.

*Д-р Кристофер Неринг е международен експерт в областта на тайните служби и редовен автор на Дойче Веле. В момента в рамките на програма на германската фондация "Конрад Аденауер" той е гост-преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    7 21 Отговор
    Като не искат със Сащ германия са съвсем свободни да отиват в азия при Русия и Китай.

    Коментиран от #12

  • 2 Псевдоним

    29 2 Отговор
    Аз като ви казах сутринта, че да подслушваш евроатлантическите си партньори е нещо нормално и в реда на нещата, ми сложихте много минуси. Ето още един експерт, който го твърди ;)
  • 3 Шварценбег

    2 17 Отговор
    До комсомолската секретарка Меркел: - Като ви знаят хората, че Шрьодеровците в Германия стават все повече и немалка част от вашите политици са на руска служба, ще ви подслушват, я !
  • 4 Ралчев

    7 0 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 5 Сър Алтън Джон

    16 0 Отговор
    Какво правехте когато немаше ЖСМ-и😁Удряхте една жица,уговаряхте се и важните разговори провеждахте на срещи и никой не ви подслушваше

    Коментиран от #6

  • 6 Сър Алтън Джон

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сър Алтън Джон":

    Друг вариант е да купите от ЖСМ-ите които са раздадени на руските военни,специални шифровани които само Русия може да подслушва
  • 7 Пипи

    3 12 Отговор
    Меркел не е Астрид Линдгрен, тя е забравила нейните думи: "Ако трябваше да избирам между руския ботуш и "Хайл Хитлер", бих предпочела второто". Това е записала в дневника си авторката на "Пипи дългото чорапче" - световноизвестната шведска писателка Астрид Линдгрен.

    Коментиран от #13

  • 8 XYZ

    25 0 Отговор
    "Весело" си живеем - едни ни подслушват, други ни заплашват с мигранти и терористи, трети направо ни заразяват и продължават да произвеждат нови вируси, четвърти лъжат и крадат и почвам да се чудя, дали Господ е създал Човека, защото няма начин да го е създал "по свой образ и подобие"!!??
    Тъжно, много тъжно!
  • 9 Kcaniba

    22 1 Отговор
    Време е Германия да се присъедини към свободния съюз с Русия и Китай.
    Вън американски бази от Германия!!
  • 10 Blackthorn

    19 1 Отговор
    До 1

    Не, не са свободни да отиват защото са окупирана държава!
  • 11 Дедо ви

    23 1 Отговор
    Демокрация по американски - ти имаш право да слушкаш! Ние имаме право да подслушваме.
  • 12 И ще отидат

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Смех":

    Колкото и да им идва късно ума, няма как да не дойде. Впрочем - няма ли да има санкции спрямо САЩ за явното незачитане на суверенитета на независими държави? При това тук става дума не за арестуването на един престъпник, а за доказана агресия спрямо Германия / имам основателно предположение, че не е само срещу нея/.

    Коментиран от #18

  • 13 В историята

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пипи":

    на литературата, а и на другите изкуства, не са малко примерите, в които талантлив творец не е достатъчно ориентиран в политиката или в социалните реалности. Това не го прави по-малко талантлив.

    Коментиран от #15

  • 14 Дън Бай

    2 3 Отговор
    Путин е виновен!
  • 15 Пипи

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "В историята":

    За Астрид Линдгрен Втората световна война представлява битка между две чудовища: на болшевизма и на нацизма. А ако трябва да избира по-малкото от двете злини, лично тя би предпочела нацизма: " За нас, шведите, една отслабена Германия може да означава само едно: че руснаците ще ни стиснат за гушите. Бих предпочела до края на живота си да казвам "Хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат при нас. Не мога да си представя нищо по-отвратително от това", е записала Линдгрен в дневника си на 18 юни 1940 година.

    По-нататък тя споделя неща, дочути от случайна гостенка, финландка, за зверствата, извършвани от "руските окупатори" - за разстрели на деца, издевателства и изнасилвания. "Господи, не допускай руснаците да дойдат и при нас!", моли се писателката.
  • 16 Бледолики

    4 0 Отговор
    Политиците в Германия казаха че шпионирането ще продължи защото да те шпионират АНС е било много престижно. Нещо подобно и тук да те шпионират незаконно ДАНС в името на пожарникаря от Банкя било много престижно и служебното правителство така уврежда хубавото сътрудничество между ДАНС и ГЕРБ ДПС
  • 17 империализъм

    10 0 Отговор
    Подслушват политици, за да ги изнудват и държат под контрол. Всеки компрометиращ запис може да се използва за шантаж.
  • 18 Смех

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "И ще отидат":

    Да заминават с което ще докажат че са били победени от "низшите" азиатци и че не са никакви "ариици"
  • 19 БАЙ гЪН

    10 0 Отговор
    ВАСАЛИТЕ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ДУМАТА !
  • 20 Нане

    5 1 Отговор
    ще има ли изгонени шпиони? Или те са свой хахахахаха джендури след Сталинград тотално арийците са се сдухали
  • 21 1111

    2 1 Отговор
    Гонене ги санкций
Новини по държави: