Отидете към основна версия

1 698 14

Глобално затопляне! Над половината от реките по света пресъхват периодично заради климата и човека

  • глобално затопляне-
  • климат-
  • реки-
  • суша

Използването на водата за нуждите на хората и на земеделието също има сериозен принос за пресъхването за определен период от годината

Повече от половината реки и потоци по света пресъхват за определен период през годината заради климатичните промени и човешка дейност, сочат данните от проучване на канадски учени от университета Макгил в Монреал, цитирани от "Дейли мейл".

Това явление се наблюдава при всички видове климат и на всички континенти, казват изследователите. Дори части от най-дългата река в света - Нил, пресъхват понякога.

Учените казват, че климатичните промени имат в известна степен имат вина за това. Използването на водата за нуждите на хората и на земеделието също има сериозен принос за пресъхването за определен период от годината, предаде БТА.

"В резултат на промяна на климата в глобален мащаб и използването на земите се очаква през следващите десетилетия все по-голяма част от глобалната речна мрежа да престане да тече сезонно", обяснява Бернхард Ленер, който е един от авторите на проучването. Данните от него са публикувани в списание "Нейчър".

По-малките реки и потоци са по-застрашени от пресъхване, тъй като водният поток при тях е по-променлив.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: