Last news in Fakti

18 Юни, 2021 16:19 1 694 14

Глобално затопляне! Над половината от реките по света пресъхват периодично заради климата и човека

  • глобално затопляне-
  • климат-
  • реки-
  • суша

Използването на водата за нуждите на хората и на земеделието също има сериозен принос за пресъхването за определен период от годината

Повече от половината реки и потоци по света пресъхват за определен период през годината заради климатичните промени и човешка дейност, сочат данните от проучване на канадски учени от университета Макгил в Монреал, цитирани от "Дейли мейл".

Това явление се наблюдава при всички видове климат и на всички континенти, казват изследователите. Дори части от най-дългата река в света - Нил, пресъхват понякога.

Учените казват, че климатичните промени имат в известна степен имат вина за това. Използването на водата за нуждите на хората и на земеделието също има сериозен принос за пресъхването за определен период от годината, предаде БТА.

"В резултат на промяна на климата в глобален мащаб и използването на земите се очаква през следващите десетилетия все по-голяма част от глобалната речна мрежа да престане да тече сезонно", обяснява Бернхард Ленер, който е един от авторите на проучването. Данните от него са публикувани в списание "Нейчър".

По-малките реки и потоци са по-застрашени от пресъхване, тъй като водният поток при тях е по-променлив.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глобално гепене

    24 0 Отговор
    Пресъхват, когато некой тулуп си е направил ВЕЦ по течението.

    Коментиран от #10

  • 2 1618

    16 3 Отговор
    Само констатират факти, без да правят нищо за опазването на Земята като планета! Мислят единствено и само за бързи печалби! Всички въглищни централи отдавна трябваше да бъдат закрити,а колите изцяло- електрически! Още преди години Тесла откри свободната енергия , която можеше да се използва! И какво стана -убиха го в хотелската стая и откраднаха записките му!

    Коментиран от #6, #13

  • 3 учен

    21 0 Отговор
    Стига с тая суша, вода се лее ще ни удави, не е виновен човека, а са виновни човекоподобните които управляват света!
  • 4 Баня

    11 0 Отговор
    Пи глобално затопляне земята ще замръзне от отцепилите се айсберзи. Това за водите се казва времева цикличност. Баа тая суша, баа тая вода.
  • 5 Димо

    14 4 Отговор
    Питейната вода след 50 години ще е по скъпа от всеки изкопаем природен ресурс.Живеем във времена на пълен комфорт на разхищение на воден ресурс,както никога до днес.Къпем се по три пъти,пълним огромни басейни само за да се гмурнем в жегите,чешмите ни текат без контролно ,тоалетните пускат по 10 литра вода за да отмият нуждите ни,а от водопреносната мрежа изчезват 80% от количествата!Политика на пълно безхаберие.Няма ли вода и слънце...няма Живот!
  • 6 Баня

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "1618":

    Много чаляк се навъди на земята бре. Хората са раковото състояние на земята. Избиват всичко след себе си с или без причина. Щом със закон са забранили в Индия и Китай на повече от три деца!!!! За Африка да не пиша.
  • 7 повярвал

    11 1 Отговор
    Абе, че пресъхват, пресъхват. Особено в Африка. Лошото е, че понякога преливат и заливат, ама номера е да плашите хората. Аз за всеки случай сега ще си взема един душ, че знам ли, утре като пресъхнат реките, може да няма вода.
  • 8 Университет

    12 2 Отговор
    Не знам къде е това затопляне, ама явно в БГ нямаме такива проблеми, средата на юни със зимни якета ходим, белким се затопли края на месеца малко.
  • 9 ха ха ха

    10 2 Отговор
    Що тей пък аз от няколко години единствено усещам глобално застудяване?

    Нали не си мислите, че ще излъжете хората с публикации разни 😁
  • 10 ха ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Глобално гепене":

    Не точно, едни елити ги карат да източват язовирите, за да създават чувството за безводие у хората... бързат да изпреварят събитията, но и времето се гаври с тях 😆
  • 11 Gen Gurko

    5 2 Отговор
    Лъжите продължават със нарастваща сила. Другото мнение се души и безмилостно преследва. Това е същността на безумието глобално затопляне причинено от микроба-човек.
  • 12 😶😶😶

    6 1 Отговор
    Полковник Кадафи го убиха нарочно а щеше да превърне пустинята в рай.Строили са подземна река,но от завист и слабоумие го убиха и разрушиха поредната богата държава
  • 13 Тра-ла-ла

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "1618":

    Как да не правят нищо? Слагат ти еко стикер на автомобила и скоро ще ти вдигнат данъка! 😂😂😂
  • 14 Рошко

    4 1 Отговор
    Пресъхват щото все повече къщи с басейнчета, все в покрайнините сече се на поразия, а залесяване нула, хората ще си изядем главите от алчност
Новини по държави: