Отидете към основна версия

6 723 33

Северна Македония отговори на Португалия

  • северна македония-
  • коментар-
  • португалия

Страната отхвърли коментар на португалски представител

Снимка: БГНЕС/EPA

Изказването на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Закариаш относно македонския език е в противоречие с португалското предложение. Това обявиха от македонското правителство, съобщи Нова Македония.

Припомня се, че моментът е изключително чувствителен. Подобни изказвания трудно могат да помогнат в момента.

Правителството обявява, че македонският език е изключително важен фактор в македонската идентичност. Призовават се държави, които не са добре запознати с въпроса, да не дават подобни мнения.

Закариаш призова да се уважава българската позиция по темата. Тя заяви, че македонският език, някога е бил част от българския и това води до културни въпроси, важни и за двете страни.

Македонското правителство отново обявява, че македонският език е израз на правото на македонския народ да се самоопредели. Португалското председателство подкрепяше идеята за началото на преговорите със Северна Македония, като предложи независими експерти да решат въпроса.

Оттам настояват за споразумение с България. Премиерът на Северна Македония обяви, че ще проучи изказването на португалския представител.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: