Last news in Fakti

30 Юни, 2021 13:45 6 711 33

Северна Македония отговори на Португалия

  • северна македония-
  • коментар-
  • португалия

Страната отхвърли коментар на португалски представител

Северна Македония отговори на Португалия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Изказването на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Закариаш относно македонския език е в противоречие с португалското предложение. Това обявиха от македонското правителство, съобщи Нова Македония.

Припомня се, че моментът е изключително чувствителен. Подобни изказвания трудно могат да помогнат в момента.

Правителството обявява, че македонският език е изключително важен фактор в македонската идентичност. Призовават се държави, които не са добре запознати с въпроса, да не дават подобни мнения.

Закариаш призова да се уважава българската позиция по темата. Тя заяви, че македонският език, някога е бил част от българския и това води до културни въпроси, важни и за двете страни.

Македонското правителство отново обявява, че македонският език е израз на правото на македонския народ да се самоопредели. Португалското председателство подкрепяше идеята за началото на преговорите със Северна Македония, като предложи независими експерти да решат въпроса.

Оттам настояват за споразумение с България. Премиерът на Северна Македония обяви, че ще проучи изказването на португалския представител.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jdjdj

    36 2 Отговор
    Това новото знаме на измислената Северна територия ли е не е като предишната

    Коментиран от #13

  • 2 пешо

    28 1 Отговор
    някий им е подшушнал на севернотериториалците, че избраният от тях подход е правилният. остава да видим дали милите родни... политици ще ги опровергаят.
  • 3 Дългият

    38 0 Отговор
    ...призовават се държави които не са запознати с въпроса....да се смееш ли или да плачеш...Кой го казва....
  • 4 трътка

    54 0 Отговор
    Абре макета . Не разбрахтели ,че и 100 да обиколите европа за подкрепа историята е една и истината е на наша страна.
  • 5 иврупеица

    60 0 Отговор
    Сръбските северни подлоги ги заболя от истината,е все някой щеше да им я каже
  • 6 Тъпомаке

    59 0 Отговор
    Тия макета викат на португалците че ползват бразилски...
    Я морам да сметам че и Вашку да Гама е плавал у Вардарот
  • 7 РЕАЛИСТ

    42 0 Отговор
    с промити мозъци е трудно да се разбереш не трябваше да се измисли такава държава
  • 8 българка

    38 1 Отговор
    Промити мозъци! Никаква светлина в тунела, в който са заседнали!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    38 1 Отговор
    Заю нали рева в португалско да ни натискат за ветото, чак президента им идва тука. Какво стана сега?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мим

    39 1 Отговор
    Явно португалците са се ориентирали и за сега те ни подкрепят,за разлика от всичките други които под натиска на макетата ни притискат,барабар с щатите....
  • 13 Мисля

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "jdjdj":

    Че това е герба на древна Македония от преди 22 века. Комунетата от 44-та са го присвоили за свой. Макетата са наследници и на динозаврите, преди милион години е имало и динозаври по техните земи, а имало е и неандерталци.

    Коментиран от #15

  • 14 Перо

    33 1 Отговор
    Не виждам какво неправилно е казал португалския представител. Кои са тия от неетническата нация,измислена държава с административно измислен от АСНОМ език,на 02.08.1945 г.,да коментира и “отхвърля” политиката на други страни от ЕС. Отказ на РСМ до приемане на 100% на българските искания,иначе ЕС ще видят,през крив макарон. За всяко действие против ЕС за промени във вътрешните правила и незачитане на мнението на ЕС,чрез употреба на лоши думи,трябва да има санкции срещу измислената държава и “нация”.
  • 15 Перо

    26 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мисля":

    На “макетста” е забранено,чрез договора от Преспа да ползват Вергиниевста звезда на флага си,защото нямат нищо общо с онова време и онази географска област! Те са го приели и трябва да го изпълняват,иначе ще има нови действия от гръцка страна!
  • 16 5ко

    21 0 Отговор
    За маклайците е в пълна сила поговорката : Ем по _ _ рано, ем голямо.
    По гьотсуратлък отстъпват само на америте.
  • 17 Скопие лъжат че са бедни!

    2 8 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 18 ЧРД-на 2.08.1944.

    17 0 Отговор
    Важен етап от развитието на македонската тематика представлява събитието от 2 август 1944г. На тази дата се провежда първото заседание на АСНОМ (Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония) в манастира "св. Прохор Пчински" и провъзгласява Вардарска Македония за съставна федерална република на Югославия. Взети са редица важни решения: АСНОМ е обявано за върховно законодателно, изпълнително и представително тяло; Декларация за права на гражданина на демократична Македония; обявен е македонският език за служебен в македонската държава. Няма избори, постовете се заемат от стари комунисти с авторитет. Създадена е първата свободна македонска държава, в която влиза като равноправен член във федеративна Югославия.1
    В българската столица идват дори Светозар Вукманович-Темпо (създателят на Македонската комунистическа партия- МКП) и секретарят на ЦК на МКП Лазар Колишевски. Те нанасят критики върху политиката българските комунисти спрямо развитието на македонския въпрос и настояват за по-скорошно обединение на Пиринска Македония към "държавата- майка" със столица Скопие. Движението за активна денационализация и антибългарска пропаганда в македонските земи добива все по-големи размери. Започва изопачаване и фалшифициране на историческото минало и дейността на ВМРО. Извършва се подмяна на българските фамилни имена, преименуване на сгради, исторически паметници и т.н.
  • 19 Jacques Yves Moineau

    20 0 Отговор
    Така, така....да продължават в същия дух и ще гледат ЕС през крив макарон.
  • 20 ЧРДна 2.08.1944г.

    9 0 Отговор
    Вероизповедание Сръбска православна църквачЕпархия Вранска;Изграждане XI векСтатут действащ
    „Свети Прохор Пчински“ в Общомедия
    Пчинският манастир „Свети преподобни Прохор Пчински“ (на сръбски: Манастир Преподобни Прохор Пчињски
    Манастирът е разположен е в подножието на планината Козяк, на река Пчиня, в близост до село Старац, на 3 km от границата със Северна Македония и на 30 km южно от Враня[1].
    §§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§



    На 2 август 1944 година в манастира се провежда първото заседание на АСНОМ, чиито решения конституират "македонския език". След Втората Световна е предаден на НР Сърбия заедно с близките погранични села от генералният секретар на МКП Лазар Колишевски.[3] Когато на 2 август 1990 година тълпи от цялата СР Македония се стичат в манастира за отбелязване на македонският национален празник Илинден, намират манастира блокиран от Великосръбски шовинистични формирования, предвождани от Воислав Шешел и сръбската милиция, нападнали гражданите с тояги и електрически палки, в резултат на което са ранени над 400 души, сред които и жени, деца и старци, като повод за побоите са били и изпълняване на македонски народни песни .от Уикипедия, свободната енциклопедия.Важен етап от развитието на македонската тематика представлява събитието от 2 август 1944г. На тази дата се провежда първото заседание на АСНОМ (Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония) в манастира "св. Прохор
  • 21 Грогу

    20 0 Отговор
    Значи можем да смятаме , че Португалия е приятелска държава и наистина ни е партньор . Има ли обаче други такиви в ЕС , които да имат доблеста на Португалиия и да кажат на Скопие ,че в Европа хората също учат история и знаят , че такова нещо като македонска нация и език няма . Сърбоманите в Скопие се надяват , Великите сили които от Освобождението до ВСВ и ни лишиха .Сега в Скопие се надяват, Великите сили , които ни лишиха от територияята на днешната РСМ , пак по политически причини да узаконят кражбата на бълг. език и история от “македонците" като ги приемат в ЕС без съгласието на Бг . Някой нещо обещава на Скопие и те вече издивяват защото все още нищо не се случва .
  • 22 Брендица

    1 20 Отговор
    Ало португалката, а портокалския език от дървото ли пада в миналото😵. Що за хора щъкат из тоя ЕС?

    Коментиран от #27

  • 23 Рибарник

    17 0 Отговор
    Скоро на всички ще им стане ясна югославската политика на макетата. Започнаха да се репчат на всеки, с различна позиция от тяхната.

    Коментиран от #24

  • 24 Брендица

    0 11 Отговор

    До коментар #23 от "Рибарник":

    Кажи на унгарския крал Андраш II, че е българин. Иван Асен II му е бил зет, съпруг на принцеса Ана.

    Коментиран от #26

  • 25 Полковник РУМНО

    10 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 26 Грогу

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Брендица":

    ти защо не отидеш на някой митинг в подкрепа на неизвестния мак. идентитет , ами пишеш глупости тук .
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Брендица":

    Нa Пeндaрoвcки, мнoгo би му се зaрaдвaл Caмуил Бoриcoвич Бeрнштeйн aкo бeшe жив... Жaл ми cтaвa зa тeзи "ceвeрняци". Бoжe, кaквa гaврa ca cи нaпрaвили c тях...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 РОКЕН РОЛ

    0 0 Отговор
    АМИ ТЯ МИНИСТЪКАТА СИ Е МНОГО ОРИНТИРАНА !!! САМО НАРКОЗЕМЕДЕЛЦИТЕ-ПЕНДО ГЕЙ И ЛУДОТО ПРЪЦЛЕ НЕСА В ЧАС ЗАЩОТО СА В ПОСТОЯДНО В ТРАНС!!! Е ЕВРОПА ЗАПОЧВА ДА ВИ РАЗБИРА!????? НЕ СЪС ГРЪЦКИ НОМЕРА НИЕ ГИ ЗНАЕМ ОТ НЯМА ИМА 1З00 Г !! МЛАДИЯ КРАСТАВИЧАР БАЙ НАРКО СЕ МЪЧИ ДА ПРОДАДЕ КРАСТАВИЦИ НА МАЙСТОРА КРАСТАВИЧАР ??? АЙДИ БЕ СМЕШНИК ?? НАПРАЗНО СЕ ДУПИШ ЩЕ СИ ОСТАНЕШ ЕДНА ЛЕСНА ПОЛИТИЧЕСКА К
  • 30 Герд Мюлер

    5 0 Отговор
    На властимащите в РСМ и на не малка чат от населението на РСМ им се иска тяхната идентичност и техния език да произхожда от дълбоки древни времена, но това е далеч от истината. Това, което е казала г-жа Ана Закариаш е абсолютно вярно. България не оспорва съвремнния вариант на официалния говор в РСМ, както и съвренното самоопределение на жителите на РСМ, които искат да се наричат македонци, и които искат техният език към днешна дата да се нарича македонски език. Но България казва следното: Тази идентичност започва да се създва насилствено веднага след 1918 година, или с други думи, около преди сто години. Тези процеси оносно моделирането на македонската идентичност и македонския език започват да се развиват не за една нощ (както пропагандата в Скопие се стреми да се подиграва на историческата истина), а постепенно с нарастваща интензивност ЕДВА СЛЕД 1944 година. Но това няма нищо срамно в това, че Македонската идентичност е изкуствено създадена с кръв, терор, затвори и концлагери. Терор спрямо за тези граждани на РСМ, които са се самоопределяли като българи. В крайна сметка, какво от това, че съвременната идентичност в РСМ е една от най-младите в света? Какво от това. че техният език е изкуствено кодифизиран преди 76 години. Просто няма нищо по-хубаво историята на РСМ преди 1944 да е ОБЩА с БРАТСКИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД. Но очевидно е, че за жителите на РСМ българския народ не е братски
  • 31 Свен

    2 0 Отговор
    Много разчитаха на Португалия!? То изявления, лозунги... И каква стана тя сега!
  • 32 Свен

    0 0 Отговор
    Отговорили на Португалия!? Те пък си го преместиха в другия крачол от страх и ужас!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: