Отидете към основна версия

4 397 23

Испанците се страхуват, че анклавите в Африка ще станат марокански

  • сеута-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • испания

Mароканските власти многократно повториха традиционните си териториални претенции към испанските градове в Северна Африка

Снимка: БГНЕС/ЕРА

20,3% от испанците са убедени, че автономните градове Сеута и Мелийя, които се намират на северния бряг на африканския континент, ще бъдат част от Мароко в рамките на 20 - 25 години. Това показва проучване на Центъра за социологически изследвания (ОНД) , изготвено след мигрантската и политическата криза между двете държави.

53,6% от анкетираните вярват, че ще продължат да бъдат испанци, 75,4% не се съмняват, че днес и двата града са „толкова испански, колкото Малага или Ла Коруня“, а за 15,1% „те са основно два марокански града“.

Проучването показва, че миграционната вълна, причинена от Мароко през май, при която хиляди хора влязоха незаконно в Сеута, притеснява само 1,2% от гражданите. По-голямата част от анкетираните (55,6%) оценяват миграцията като „положителна“, докато 27,1% я смятат за „отрицателна“.

От друга страна 42,4 на 100 намират броя на имигрантите в Испания за „висок“, 41,4% го смятат за „приемлив“, а едва за 4,7% е „недостатъчен“ и посочват, че са необходими „повече“ имигранти.

Проучването е направено, тъй като по време на кризата в Сеута, възникнала заради испанската позиция в конфликта в Западна Сахара, мароканските власти многократно повториха традиционните си териториални претенции към испанските градове в Северна Африка.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: