Отидете към основна версия

3 420 16

Единен фронт срещу Северна Корея

  • северна корея-
  • сащ-
  • япония-
  • южна корея-
  • сигурност-
  • азия

Следващите ходове на Северна Корея са непредсказуеми

Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ, Япония и Южна Корея изпращат ясно послание към Северна Корея с координирането на политиката си спрямо Пхенян, заяви днес високопоставен американски представител, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това става, въпреки някои неотдавнашни търкания между двата азиатски съюзника, предаде БТА.

"Тази тясна координация изпраща едно много ключово послание към Северна Корея за това, че сме единни и работим рамо до рамо в подхода за политиката ни към тази страна", каза пред журналисти заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман след среща със заместник-министрите на външните работи на Япония и Южна Корея - Такео Мори и Чой Джун-Кун. Тристранните разговори се състояха в Токио, въпреки обтегнатите отношения между Япония и Южна Корея, което до голяма степен е резултат от взаимните обвинения, произтичащи от интервенцията на Япония в Корея преди и по време на Втората световна война.

Новият етап на историческия спор, който избухна през 2019 г., засегна търговията между двете съседни държави и заплаши да подкопае тяхното сътрудничество в сферата на сигурността пред лицето на общата заплаха от Северна Корея с нейните ядрена и ракетна програма. Южнокорейският президент Мун Дже-ин неотдавна реши да не посещава Олимпиадата в Токио, която се открива в петък и би била удобен случай за евентуална първа среща с японския премиер Йошихиде Суга. Японският заместник-министър на външните работи Такео Мори каза, че тристранното сътрудничество със САЩ е от ключово значение за денуклеаризацията на Северна Корея.

"Следващите ходове на Северна Корея са непредсказуеми", каза Мори. От своя страна, заместник-министърът на външните работи на Южна Корея Чой Джун-Кун определи въпроса за ядрената програма на Северна Корея като "дългосрочна игра", за която е необходимо търпение. Шърман каза, че САЩ са "готови да осъществят контакти със Северна Корея и Пхенян знае това". "Надяваме се, че те ще отговорят положително, но както казаха колегите ми, трябва да проявим малко търпение, вероятно не толкова много, но все пак известно търпение", допълни Шърман.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: