Отидете към основна версия

3 162 33

След 30 години настоящото лято ще се счита за хладно

  • топло време-
  • испания-
  • климатични промени-
  • глобално затопляне-
  • метеорология-
  • метеоролози-
  • лято-
  • топло-
  • време

Повишаването на средната температура може да доведе до много неприятни последици

Снимка: Shutterstock

Испански метеоролози прогнозираха увеличаване на честотата на топлите метеорологични вълни поради антропогенно въздействие върху околната среда, пише испанският вестник El Pais. Екстремните жеги ще се появяват по-често в бъдеще, което ще доведе до увеличаване на смъртността и броя на пожарите, пише агенция "Фокус".

Испания беше засегната от първата вълна горещини тази година. В някои части на страната се очаква температурата да се повиши до 45 градуса по Целзий, а през нощта да не пада под 26-28 градуса. Такова горещо време в страната бе регистрирано няколко дни след публикуването на доклада на Междуправителствената комисия по изменението на климата към ООН за човешкото въздействие върху атмосферата, океаните и сушата.

Докато горещите вълни удариха Иберийския полуостров след публикуването на доклада, говорителят на испанската държавна метеорологична агенция Рубен дел Кампо потвърди, че броят на горещите вълни в страната се е удвоил само за десетилетие. „Човешката дейност увеличава честотата и интензивността на топлинните вълни. След 30 години лято като днешното ще се счита за хладно“, предупреди дел Кампо. Според агенцията „екстремно и необичайно“ време очаква страната - термометрите ще бъдат с 5-10 градуса по-високи от средните за сезона.

Както припомня изданието, горещи вълни се наричат периоди, които отговарят на три критерия. Първо, температурата на въздуха трябва да бъде с 5% по-висока от средната стойност за лятото. Второ, топлината трябва да се установи в по-голямата част от страната. И накрая, тя трябва да продължи поне три дни. Дел Кампо отбеляза, че броят на подобни епизоди се е удвоил само за десет години. От 2010 до 2020 г. Испания преживя 24 горещи вълни, които стават все по-чести и интензивни. Според професор от университета в Сантяго де Компостела Доминик Ройе, от 1971 до 2000 г. Испания е преживявала горещи вълни средно 21 дни в годината. Климатологът обаче прогнозира, че през 2050 г. те ще продължават по поне 41 дни, ще бъдат по-интензивни и ще засегнат по-голяма площ.

Повишаването на средната температура може да доведе до много неприятни последици. Според Барселонския институт за глобално здраве, между 1998 и 2012 г. в Испания са регистрирани 3669 смъртни случая годишно, свързани с горещините и последиците от тях. Институтът прогнозира, че въз основа на тези данни, като се вземе предвид повишаването на температурата в периода от 2035 до 2064 г., смъртността в страната може да достигне 14 531 души годишно, а в периода от 2070 до 2099 г. топлината ще убива 30 443 души на година. Независимо от това, експертите отбелязват, че тези данни не отчитат факта, че жизненият стандарт на испанците се подобрява. „Стандартът на живот се подобри и достъпът до климатизация и отопление се подобри през последните четири десетилетия, така че много хора са по-добре подготвени за тези температури“. В допълнение, El Pais предупреждава, че екстремната жега значително увеличава риска от пожари. Само от началото на годината в Испания е имало 1959 пожара, в резултат на което са изгорели 37 535,9 хектара горска площ.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: