Last news in Fakti

13 Август, 2021 11:12 3 145 33

След 30 години настоящото лято ще се счита за хладно

  • топло време-
  • испания-
  • климатични промени-
  • глобално затопляне-
  • метеорология-
  • метеоролози-
  • лято-
  • топло-
  • време

Повишаването на средната температура може да доведе до много неприятни последици

След 30 години настоящото лято ще се счита за хладно - 1
Снимка: Shutterstock

Испански метеоролози прогнозираха увеличаване на честотата на топлите метеорологични вълни поради антропогенно въздействие върху околната среда, пише испанският вестник El Pais. Екстремните жеги ще се появяват по-често в бъдеще, което ще доведе до увеличаване на смъртността и броя на пожарите, пише агенция "Фокус".

Испания беше засегната от първата вълна горещини тази година. В някои части на страната се очаква температурата да се повиши до 45 градуса по Целзий, а през нощта да не пада под 26-28 градуса. Такова горещо време в страната бе регистрирано няколко дни след публикуването на доклада на Междуправителствената комисия по изменението на климата към ООН за човешкото въздействие върху атмосферата, океаните и сушата.

Докато горещите вълни удариха Иберийския полуостров след публикуването на доклада, говорителят на испанската държавна метеорологична агенция Рубен дел Кампо потвърди, че броят на горещите вълни в страната се е удвоил само за десетилетие. „Човешката дейност увеличава честотата и интензивността на топлинните вълни. След 30 години лято като днешното ще се счита за хладно“, предупреди дел Кампо. Според агенцията „екстремно и необичайно“ време очаква страната - термометрите ще бъдат с 5-10 градуса по-високи от средните за сезона.

Както припомня изданието, горещи вълни се наричат периоди, които отговарят на три критерия. Първо, температурата на въздуха трябва да бъде с 5% по-висока от средната стойност за лятото. Второ, топлината трябва да се установи в по-голямата част от страната. И накрая, тя трябва да продължи поне три дни. Дел Кампо отбеляза, че броят на подобни епизоди се е удвоил само за десет години. От 2010 до 2020 г. Испания преживя 24 горещи вълни, които стават все по-чести и интензивни. Според професор от университета в Сантяго де Компостела Доминик Ройе, от 1971 до 2000 г. Испания е преживявала горещи вълни средно 21 дни в годината. Климатологът обаче прогнозира, че през 2050 г. те ще продължават по поне 41 дни, ще бъдат по-интензивни и ще засегнат по-голяма площ.

Повишаването на средната температура може да доведе до много неприятни последици. Според Барселонския институт за глобално здраве, между 1998 и 2012 г. в Испания са регистрирани 3669 смъртни случая годишно, свързани с горещините и последиците от тях. Институтът прогнозира, че въз основа на тези данни, като се вземе предвид повишаването на температурата в периода от 2035 до 2064 г., смъртността в страната може да достигне 14 531 души годишно, а в периода от 2070 до 2099 г. топлината ще убива 30 443 души на година. Независимо от това, експертите отбелязват, че тези данни не отчитат факта, че жизненият стандарт на испанците се подобрява. „Стандартът на живот се подобри и достъпът до климатизация и отопление се подобри през последните четири десетилетия, така че много хора са по-добре подготвени за тези температури“. В допълнение, El Pais предупреждава, че екстремната жега значително увеличава риска от пожари. Само от началото на годината в Испания е имало 1959 пожара, в резултат на което са изгорели 37 535,9 хектара горска площ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    20 4 Отговор
    След 30 години...я камилата , я камиларят !

    Коментиран от #7

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    25 2 Отговор
    Преди 32 години БГ беше на 28 място по стандарт в Света ! И никой не предполагаше ( поне в медиите) , че след 32 години ще сме на 28 място в ЕС !
  • 3 пешу

    23 2 Отговор
    преди 30 години нито едно предвиждане не се случи . Та и сега така.
  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    18 2 Отговор
    Може и за огромната бъдеща дупка в озоновия слой, според публикации от преди 30г да пишете !
  • 5 Гост

    4 4 Отговор
    След 30 години, в Испания и Запада ще започнат да се самоизяждат, защото друга храна няма да има, ще се практикува човекоядството, което ще стане основната и единствена прехрана на населението.

    Коментиран от #15

  • 6 плюс минус

    10 1 Отговор
    Нали съм си вярваща, чета десетдневните прогнози на учените и почти никога не става така, както пише в тях.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пропаганда

    13 2 Отговор
    Говори се за повишаване на средната температура с ЕДИН градус, а тука плашите с невиждана горещина. С "жегата" и " ковито" ще управлявате овците в Новият Световен Ред!
  • 9 АНТИ ЙЕЗУИТ

    5 2 Отговор
    ПРИЕМАЙТЕ ГО ТОЗИ НАЦИОНАЛЕН НЕДЕЛЕН ЗАКОН НА ПАПАТА ОТ ЕНЦИКЛИКАТА “ЛАОДАТО СИ“И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА.ПОЗНАВАЩИТЕ БИБЛИЯТА ЗНАЯТ НА КЪДЕ ВОДИТЕ СТАДОТО,КАКТО ДОБРЕ ЗНАЯТ,ЧЕ ПОСЛЕ ИДВА ЦАРЯ НА ЦАРЕТЕ И ГОСПОДА НА ГОСПОДАРИТЕ.
  • 10 Лудница

    11 1 Отговор
    Гледай сега двоен стандарт уж щяло да стане така и всичко да се изпепели от жега, но танкери те не спират да бълват нефт за коли електроцентрали и какво ли още не което замърсява въздуха и допринася за вдигането на температурата. А има екологична енергия вече измислена обаче не струва колкото нефта и не управлява света както нефта. Отново сме на каишката вързани даже като мечките през носа вързани

    Коментиран от #19

  • 11 никой

    12 2 Отговор
    Глупости и фейкнюз.В Южна Испания лятото температурите са над 40 градуса и никой не го приема за нещо невиждано.Защото винаги си е било така.Август 2004 бях във Валенсия.39 градуса денем,28 нощем.Сто километра по на юг,дневни стойности 42-43 градуса. Хората не бяха чели ,,прогнозите" на купените псевдоучени, а и ,,зелените" бяха кът,и си живееха нормално.
  • 12 Лудница

    8 0 Отговор
    Геноцида над човека е в своя пик.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    16 0 Отговор
    Спрете да палите горите, за да си прокарате интересите. Тайгата горя. Амазонка горя. Австралия горя. Зелените площи се стопиха, но пък за тяхна сметка нарастнаха зелените банкноти.

    Коментиран от #16

  • 15 нервен ( разбивача на тролове )

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    „Това, което най-често попада в полезрението ни (и случаите на недоволство) е нашето изобилстващо население. Нашият брой е обременителен за света, който трудно може да ни издържа... И много случаи като епидемии, глад, войни и земетресения трябва да се разглеждат като лечение за народите, като начини за подрязване на пищността на човешката раса.“
    –Квинт Септимий Флоренс Тертулиан
    Картаген ; II-ри век

    Коментиран от #21

  • 16 Йосиф от Грузия

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Да горят ! Има гора , има проблем , няма гора , няма проблем !!
  • 17 мамун

    5 0 Отговор
    ами ако продължавате да цапате природата така ще е
    ама тя и си го връща тъпкано
  • 18 мамун

    12 0 Отговор
    има гора има вода
    няма гора мрете от жажда сахара

    Коментиран от #20

  • 19 майстора

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Лудница":

    Най-добре да ги бойкотираш като изхвърлиш ключовете за колата през терасата в морето и оди пеш или вземи колело ....гладните за сензация медии веднага ще те обявят за месия на 21-ви век , ще те издигнат в пророк мъченик за часове ....пък може след 200-300 години и религия да има с храмове и т.н. !! Давай с теб сме
  • 20 Йосиф от Грузия

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "мамун":

    Нема вода има ракия !!
  • 21 Различни

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Различни времена, различни мерки. 2век популацията на децата е била (вероятно) 220мил. Сега е 35 пъти повече. Може би след време на земята ще сме 300 млрд. и пак ще се коментира пренаселена ли е земята или не...

    Коментиран от #23, #29

  • 22 Бай Знай

    5 2 Отговор
    След 30 години според плановете на Дълбоките ще са останали на земята само те и някой друг слуга-киборг.
    К'во ни дреме на нас обречените какъв ще им е климата?
    Не ни ги пишете тези неща-нема нужда.
    Пишете кога ще ни ваксате до крак, да си подготвим к'вото е нужно за екзита.
  • 23 Бай Знай

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Различни":

    Ти да не си ваксан вече?
    К'ви 300 милиарда те клатят, бе?
    След 2 години трябва да сме около 1.5 млрд.
    Така искат Шорош и Билтс.

    Коментиран от #31

  • 24 Бивш канадец

    8 0 Отговор
    Според Океанографския институт към Кралската академия на науките във Великобритания преди да се изпържим, ще се стопят полярните шапки и Гренландия. Което ще доведе до спиране на Гълфстрийм и като следствие - за по-малко от десетилетие Северна Европа, Канада и източната част на САЩ ще замръзнат (в буквалния смисъл). Така че и без наша намеса нещата ще си дойдат по местата.
  • 25 ХАХХАА

    3 2 Отговор
    ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ !
  • 26 ПРЕСТЪПНИК

    4 0 Отговор
    СЛЕД 30 ГОДИНИ БОЙКО ОЩЕ ЩЕ ВИСИ НА ДЪРВОТО !
  • 27 ПКП

    3 1 Отговор
    ПРЕДИ 30 ГОДИНИ НА СИРИЙСКО ИРАКСКАТА ГРАНИЦА ПРЕМЕРИХ 46 ГРАДУСА НА СЯНКА - ДНЕС ТОВА СТАНА В ГЪРЦИЯ , УТРЕ И В БЪЛГАРИЯ !БЕГАЙТЕ ДА БЕГАМЕ !

    Коментиран от #30

  • 28 Ганьос

    2 0 Отговор
    Таа па само глупости преписва от DW,AP и ройтерс
  • 29 нервен ( разбивача на тролове )

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Различни":

    Именно това имам предвид ... Тази тема циркулира от времето на Платон, Аристотел също има размисли по темата съответно ...та така след 5 века със сигурност ще продължава да е актуална ...само цифрите са различни иначе нищо ново
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 нервен ( разбивача на тролове )

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Знай":

    За него не знам ама аз съм ваксиниран така че довърши си мисълта към мен моля ! Аи да вида ко ще ти роди плоскоземният мозък
  • 32 Аз Негодника

    3 0 Отговор
    Още преди няколко години от НАСА...Казаха че температурата на почти всички планети,и техните спътници...Е отчетена с 1 до 2 градуса повишение...И че то е пряко свързано с повишената слънчева активност...В което има определена цикличност..Свързани с петната по короната на слънцето...
  • 33 Marinov

    1 0 Отговор
    Пази БОЖЕ от ПИШМАН ЕКСПЕРТИ и ШВЕСТЕРИ! Мадруват Измишлйотини за да си Крепат Службиците !
Новини по държави: