Отидете към основна версия

6 190 44

Последният път, когато талибаните превзеха Кабул: Екзекутиран президент и забрана жените да работят

  • афганистан-
  • война-
  • екзекуции-
  • талибани-
  • кабул-
  • история-
  • нато

Талибаните в Афганистан бележат победа след победа

Снимка: Shutterstock

Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и превземат градовете един след друг. Вече се намират на по-малко от 80 километра от столицата Кабул и според експерти е само въпрос на време и столицата да падне.

Би Би Си припомня какво се е случило последният път, когато талибаните са поели контрол над Кабул. Това се случва през 1996 година – след четири години на гражданска война в Афганистан.

Един от първите им ходове беше публично да екзекутират бившия президент Мохамед Наджибула. При управлението на бунтовниците на жените им е забранено да работят, а на момичетата не им е позволено да посещават училище. Жените трябва да покрият лицето си и да бъдат придружавани от роднина от мъжки пол извън домовете си. Въведени са наказания като убиване с камъни и ампутации.

Афганистанският президент Ашраф Гани днес заяви, че се водят консултации са спешно намиране на политическо решение, което да гарантира „мир и стабилност” в Афганистан. Започнах консултации, които бързо напредват - в правителството, с политически лидери и международни партньори на страната, каза Гани. Целта е да се намери политическо решение, което да даде мир и стабилност на афганистанския народ, заяви той, но изтъкна, че върховният приоритет сега е „отново да се мобилизират” афганистанските въоръжени сили и служби за сигурност.

Афганистанската армия, в чието обучение и екипировка Западът вложи много пари и усилия, явно не е в състояние да окаже сериозна съпротива на талибаните. Американските сили се изтеглиха от войната, слагайки край на 20-годишното си присъствие. Президентът Джо Байдън заяви, че афганистанците трябва сами да се погрижат за бъдещето си.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: