Last news in Fakti

15 Август, 2021 10:25 11 396 67

Талибаните започнаха с екзекуциите

  • афганистан-
  • талибани-
  • екзекуции-
  • убийства-
  • война-
  • кабул

Ситуацията в Афганистан излиза извън контрол и цивилните ще платят най-високата цена

Талибаните започнаха с екзекуциите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните екзекутираха 15 представители на правителствената съпротива, след превземането на един от отдалечените квартали на Газни, съобщава ТАСС. Екзекутираните представители на правителствените сили са се предали на талибаните преди това, предаде News.bg.

Талибаните са укрепени в жилищни райони, създадени са огневи точки и временни щабове там. Хиляди цивилни бягат към относително безопасния на Кабул, столицата на Афганистан. Има съобщения за американски въздушни удари по позиции на талибаните в близка до Кабул провинция, съобщава БиБиСи. Последната оценка на американското разузнаване предполага, че те биха могли да се опитат да настъпят в града в рамките на 30 дни.

Вчера талибаните превзеха Пул-е-Алам, столицата на провинция Логар, на 80 км от Кабул. Още по-близо - жестоки сблъсъци избухнаха в Майдан Шар, столица на провинцията, само на 40 км от Кабул. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш коментира, че ситуацията в Афганистан излиза извън контрол и цивилните ще платят най-високата цена, ако конфликтът продължи. Талибанските фронтови командири и бойци коментират пред БиБиСи, че са решени да наложат отново своята версия на шариатския закон, който ще включва камъни за прелюбодеяние, рязане на крайници за кражба и забрана на момичетата да ходят на училище след 12-годишна възраст.

Талибаните превзеха голяма част от Северен, Западен и Южен Афганистан в бърза офанзива по-малко от три седмици преди Съединените щати да бъдат изтеглени последните си войски, което поражда опасения от пълна победа или друга гражданска война в Афганистан, пише АП. Талибаните превзеха целия Логар и задържаха провинциалните власти, заяви в събота депутатът от провинцията Хода Ахмади. Тя каза, че талибаните са достигнали Чар Асяб, само на 11 километра южно от столицата Кабул. Талибаните нападнаха северния град Мазар-Шариф от няколко посоки, като започнаха тежки боеве в покрайнините му, според Мунир Ахмад Фархад, говорител на губернатора на провинцията. Нямаше непосредствена информация за жертви. Афганистанският президент Ашраф Гани произнесе телевизионна реч в събота, първата публична изява след последните победи на талибаните, в която се зарече да не се отказва от "постиженията" на 20-те години, откакто САЩ свалиха талибаните след атентатите на 11 септември.

Оттеглянето на чуждестранни сили и бързото оттегляне на войски на Афганистан - въпреки стотиците милиарди долари на САЩ през годините - породиха опасения, че талибаните могат да се върнат на власт или страната да изпадне в боеве между фракции, както бе след оттеглянето на СССР през 1989 г. Първите морски пехотинци на САЩ от контингент от 3000 пристигнаха, за да помогнат за частичната евакуация на посолството на САЩ. Останалите трябва да пристигнат до неделя и тяхното разполагане повдигна въпроси дали администрацията ще спази крайния срок за оттегляне на 31 август.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 позор

    148 17 Отговор
    Пълен провал на САЩ и НАТО в 20-годишната война. И ние участвахме...позор.

    Коментиран от #6, #7, #45

  • 2 Демократ

    8 47 Отговор
    Слава на САЩ и талибаните
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    82 5 Отговор
    И откога да се изнижеш внезапно в три след полунощ е ОТТЕГЛЯНЕ 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 4 Софиянец

    15 50 Отговор
    Не вярвам да ги изтърпят, ще се върнат и ще прочистят района за няколко месеца.

    Коментиран от #22, #26

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 наивник

    36 5 Отговор

    До коментар #1 от "позор":

    къв провал, всико е по план.
  • 7 Само

    53 4 Отговор

    До коментар #1 от "позор":

    лапат МИЛИАРДИ и ги пилеят безумно , пари от вноските на страните , членки на НАТО !!!
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    66 11 Отговор
    Идат като тигри, бягат като крави! Това се отнася за американците! Сега очаквам пак Русия да се намеси и да оправи нещата.

    Коментиран от #17, #18, #20, #28

  • 9 Томи

    36 1 Отговор
    Пазете Джо да го не прибарат!
  • 10 Знаещ

    3 12 Отговор

    До коментар #5 от "реплика":

    Така трябва да бъде. Иначе, кой ли се съобразява с гащници като тебе..никой, като че ли.
  • 11 хехехе

    14 1 Отговор
    Няма лошо и без това Светът е пренаселен.
  • 12 Един хубав

    62 2 Отговор
    урок по демокрация предаван по тв в целия свят. Да се види верния съюзник и стожер на демокрацията как захвърли верните си хора буквално на кучетата да бъдат разкъсани. ЗАПОМНЕТЕ ТОЗИ УРОК.

    Коментиран от #16

  • 13 кови

    40 1 Отговор
    Жалко че талибаните не ги лово кови сигурно са с 5 имунизации или просто като опрът калашника в някоя правителсвена кратуна и им минават всички болести.. изглежда за войната болест няма
  • 14 Терминатор

    9 19 Отговор

    До коментар #5 от "реплика":

    Пожелавам ти да ти дойде талибанин в къщата да видиме тогава каква песен ще запееш
  • 15 БОЛШЕВИК 🌟

    45 9 Отговор
    Ние позволихме на една мутра марионека, да се гаври с нас, 12 години, сега не е вече на власт, но възмездие няма. Ето защо талибаните будят възхищение!

    Коментиран от #61

  • 16 Един поглед

    31 3 Отговор

    До коментар #12 от "Един хубав":

    за сравнение неизбежно се налага. Как руснаците се борят в Сирия и как това правиха янките в Афгания.

    Коментиран от #33

  • 17 pbdan

    29 3 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Няма да се меси пряко. Ще разположи войски в Узбекистан и Таджикистан по границите с Афганистан. Теренът е равен и с малко войници, "Буратино" и авиация лесно ще ги спрат.

    Коментиран от #24

  • 18 Знаещ

    7 39 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Мухахахааааа...ти па кво са изплеснА направо по корем. Кой как бяга, си е негов проблем . Колкото до Русия...хихихихи..някога ( в недалечно минало) имаше Союз Нерушимъй Республик Советских. Та те тогава ходиха да оправят Авганистан. И така го оправиха, че за нула време изчезнА Союзът. И да знаеш- историята се повтаря. После да не остане само Белокаменная и зеленчуковите градини около нея. Муххахаха...

    Коментиран от #46

  • 19 о еее

    5 13 Отговор
    В червеното блато червените талибани си живеят славно и никой не ги безпокои.
  • 20 За какво да се месят

    26 1 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    За да може янките да си продават оръжието за война с/у руснаците. Няма как да стане. Този урок е научен вече.
  • 21 Мишо Бирата

    52 1 Отговор
    САЩ постигнаха целите си ! Половин Азия е в хаос и безредие ! Взеха каквото си поискаха. ГОЛЯМА БОРБА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ ПАДНА
  • 22 абе баце

    33 2 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Те за 20г нищо не са прочистили, единствено имаха оправдание да точат пари от бюдгета за да лапа оръжейното лоби. Предполагам, че дори се е увеличил броя на талибаните. Краварските кърлежи, така и не проумяха че с бомби и корупзия никой никога няма да ги заобича, само врагове си правят.
  • 23 Doni Brasko

    32 2 Отговор
    Никой и нищо не може да замени естественото израстване на обществото. Налагане на нов стрйтрой отвън и промяна на традиции, обичаи и начин на мислене е невъзможно. Талибаните печелят, защото получават пълна подкрепа от примитивното население, кото е болшинство.

    Коментиран от #25, #29

  • 24 Знаещ

    11 12 Отговор

    До коментар #17 от "pbdan":

    Айдеее..стратезите рано се събудихте бе. Почнахте войски да разполагате, бомби да мятате. Смешници сте бе еееий, аланкоолу. Някоя и друга подводница, клас'' Акула'' нема ли да пратите по границата. Още малко и ''Кузя'' на бутане ще припалите...мухахаха. Пия си кафето и ви се смея на акълите...гащите не можете да си дигнете, ама с ''Буратино'' ше стреляте.Абе, глъмпер, ти не ''Буратино'', обикновен БТР виждал ли си изобщо?

    Коментиран от #31

  • 25 Знаещ

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "Doni Brasko":

    Мдааа...досега твоят коментар е най-смисленият. Чакай да видиш след малко какви фейлетони ще почнат да пишат, + от мен.
  • 26 Това е ясно, че

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    е въпрос на дни, да започне операция по прочистване от талибани. Не е трудно да ги изолират по групи и "да ги неутрализират" с десетки и стотици наведнъж. (Както направиха с едни други навлеци в нощта на 7-8 февруари 2018 в сирийската пустиня. Да започнат само нощни операции и с термокамери, да ги "неутрализират" до последния дивак. Няма да струва много по скъпо от оставянето на страната в ръцете на варварите.

    Коментиран от #30

  • 27 2121

    25 9 Отговор
    Единствено Русия може да се справи,ако реши.Но ,тъй като талибаните са възпитавани да убиват във военните полигони на тъпите сащ,сега ще бъдат убивани според мюсюлманската вяра-"Убий неверника!"-според втора точка от Корана.Ясно е кой е неверника-тъпите сащ, евреите, противните англичани, гей дружинките от ЕС, ЕП, ЕК,заедно с тъпата Урсула фон дер Лайен/диванчето/,другаря гей Столтенберг/който без да мисли насочва глупавите страни Литва, Латвия ,Естония,Полша, а също и България против Русия.Сега заради тъпата политика на Полша,ще започне придвижване на афганистанци към България, Европа, Скандинавските страни, Германия и ще берем ядове от тъпите сащ, с тяхната престъпна политика и желание да въведат сектите/престъпните адвентисти, катари еремити, лютерани и др./в мюсюлманска страна.Вината на сащ е очибодна!Затова Русия ще ги остави да се бият и да се разправят с американски войници.И, да вярно е ,че за сащ това е Втория Виетнам.Но ,защо ние българите ,трябва да сме под ударите:защото предателя и престъпник на Вяра, България, всички Българи ,Бойко Методиев Борисов е виновен и ни продаде ,като ряпа на сащ.Трябва да бъде съден за предателство към България.Доживотен затвор,без право на помилване.Ако беше в друга страна, разстрелът не му мърдаше.Ето до какво водят престъпните и тъпи сащ-до войни!!!

    Коментиран от #32, #35, #36

  • 28 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Какво да оправят на ли и те преди хамериканците избягаха от там
  • 29 Не, получават

    14 0 Отговор

    До коментар #23 от "Doni Brasko":

    подкрепа от страх от варварските жестокости на диваците. Гледай Афганистан и си представяй как България е превзета в края на XIV век. Ако подкрепяш талибаните, означава, че подкрепяш и варварските кланета, чрез които са превзети балканите преди шест века.
  • 30 Знаещ

    4 8 Отговор

    До коментар #26 от "Това е ясно, че":

    Като че ли съм врачка, а? Ей го, поредния ''прочиствач се появи. Вервай ми , със сълзи ти се смея на простотиите, дето си избасал. Абе, ти да не си кадър на ''тюлените'', че ги разбираш така дълбоко нещата..или на ''пингвините''. Мухахаха..

    Коментиран от #37, #66

  • 31 Не се ядосвай

    7 5 Отговор

    До коментар #24 от "Знаещ":

    но голяма реклама си направиха Демократите. Петоколонниците у нас ще останат без работа с тази политика на Склерито. По голямо черно петно на суратя си американците тридно могат да залепят. Явно и там образованието куца и кадрите са кът.

    Коментиран от #39

  • 32 Русия вече си

    7 15 Отговор

    До коментар #27 от "2121":

    строши зъбите в Афганистан. Афганистан и санкциите на Великият Рони, сложиха голям червен "X" върху картата на сесерето. Така, че по-кротко с лозунгите и патоса.
  • 33 Талибан

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "Един поглед":

    Срещу руснаците в Сирия са Израел, САЩ, УК, Катар, Турция. САЩ трябва да си вземат Урок!!!! Асад им пречел, е хубаво ама ако го нямаше Асад цяла Сироя щеше да е Алкайда!!! Хора САЩ оставете Асад и кажете на Турците че вече не са им съюзници щом подкрепят Алкайда в Идлиб иначе ще стане късно.
  • 34 Талибан

    13 5 Отговор
    Пълен шок Талибаните нападат Кабул. Вече една трета е техен. А всички мислехме че ще изчакат. САЩ забъркаха голяма каша, дали ще има чуждестранни жертви, ще могат ли да се изтеглят, това ще е на гърба на САЩ.
  • 35 Знаещ

    6 5 Отговор

    До коментар #27 от "2121":

    Виждам, че добре си запознат с религиите. Та по този повод да те питам- знаеш ли кой е олицетворение на'' Голямото зло'' за мюсюлманите..Знаеш, разбира се- САЩ, нали? До тук добре, на едно мнение сме. А кой според теб е ''Малкото зло''...? Ако не знаеш, , ще ти кажса-Русия. И знаеш ли срещу кого ще се обърнат, ако, хипотетично казано, преборята това Голямо зло? Да точно така, правилен отговор- срещу Малкото зло, т.нар. Трети Рим. Изводът оставям сам да си направиш.
  • 36 Хо хо хо

    6 12 Отговор

    До коментар #27 от "2121":

    Видяхме ги рушняците режеха им главите като пилета.
  • 37 Не, "кадър" съм

    5 6 Отговор

    До коментар #30 от "Знаещ":

    на кварталната вмирисана, небоядисана от 30 години дупка, където се събираме с група глупендъри, които още си износват служебните чорапи и ревем (след като се напием с евтини боклуци) за правешкия цървул и "нерушимия" сесере... Събуди се! Светът само за последните 20 години се е развил повече, отколкото за последните 80 години накуп. (Ясно, че няма как да го разбереш, но на кой му пука!?!...)

    Коментиран от #43

  • 38 Дани

    3 3 Отговор
    САЩ напускат авгана да накарат Русия да влезне и воюва, и така да отслабва икономиката на Русия. Има високоточни оръжия с които могат да прочистят тез ислямисти за една нощ. И ще стане много скоро.

    Коментиран от #40

  • 39 Знаещ

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Не се ядосвай":

    Оооо, не си познал. Не се ядосвам, напротив-забавлявам им се на дивотиите, дето пишат келеметата с жълто по устата..Много изпростя тоя народ..ооопс, лапсус- това племе. Народ беше някога, сега са едва оцеляващи биологични единици. Нали знаеш как приключва жабата, на която полека и вдигат температурата в тенджерата...та и те така. Не си гледат хала, на който са се докарали, седнали на талибаните акъл да ръсят.Мухахахаха...
  • 40 Дани как

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Дани":

    тие фамилията?
    Фон Клаузевиц?
    Или имаш китайска кръв и си потомък на СУн Тзу?
  • 41 Слава Расия

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "реплика":

    Брава на Рашките. И те минаха през нас, а оставиха езика ни да е македонски. Историята също. А наскоро и медалите от Токио са ни били купени. Та какво казваш за рашит и краварите. Те май и двете си гледат интереса само продажниците като теб защитават другите у нас

    Коментиран от #44

  • 42 един от многото

    14 0 Отговор
    Кой го интересува кой ще управлява в Авганистан! На който не му отърва да взема пушкалата и да си отстоява интересите , така правят истинските мъже , а не да плачат на света и да бягат където им видят очите! Когато руснаците ги мачкаха , краварчетата ги снабдяваха с оръжия , докато се обърнаха и против тях. Има животни които не се опитомяват , а също и човекоподобни които не ги лови демокрация!

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Знаещ

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Слава Расия":

    Добър коментар. Ама тия ''ма...опродавци'' дали ще те разберат? Едва ли. И едните, и другите са един дол дренки.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Знаещ":

    Тогава го нямаше Путин.

    Коментиран от #50

  • 47 Владо

    5 2 Отговор
    Наскоро Лавров им целуваше брадите.Краставите магарета отдалеч се надушват.
  • 48 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "един от многото":

    Ха ! И това го казва потомък на народ клечал 5 века под турско робство и живеещ в най корумпираната държава в цивилизования свят ? Демокрация викаш, А ?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Знаещ

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Правилния отговор ти е дал Владо, с коментар №47. Нямам какво да добавя...човекът ти е отговорил кратко и ясно, с едно изречение !

    Коментиран от #60

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Расте

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "реплика":

    Само опиум
  • 54 big

    4 0 Отговор
    Да, при тях настъпва техния Народен съд! Определено всички сътрудничели на американците и били се срещу тях ще бъдат наказани. Как, това е по техните правила! Война е!
  • 55 Физик

    1 0 Отговор
    Трябват такива едни голееми гъби да изникнат в тази страна....
  • 56 659

    0 0 Отговор
    точното време за поредния бг.контингент
  • 57 пръц

    3 1 Отговор
    Американ създаде талибан
  • 58 Шериат

    1 0 Отговор
    Сещате ли се какво предстои ?! Всички жени слагат чаршафи и до там с излизане от къщи !
  • 59 АЛЧНОСТ

    3 1 Отговор
    САЩ СА ВИНОВНИ ЗА АФГАНИСТАН ДА УМИРАТ НЕВИННИ ХОРА ДАНО ИМ СЕ ВЪРНЕ МЪКАТА В 100 КРАТЕН РАЗМЕР
  • 60 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Знаещ":

    Правилния отговор е на коментар №59
  • 61 ТИ СИ

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    БОЛЕН С МОЗЪКА ВЕЧЕ 3 ПЪТИ ПАРИ СЕ ХАРЧАТ ЗА ИЗБОРИ И НИЩО А С ТЕЗИ ПАРИ МОЖЕШЕ ДА СЕ ПОСТРОИ БОЛНИЦА ЗА ДЕЦА И ТУНЕЛ НА ПЕТРОХАН
  • 62 А стига бе

    4 0 Отговор
    Тия талибани не ги ли лови Корона вируса? 🤔

    Коментиран от #65

  • 63 Помак от микре

    0 1 Отговор
    Да ми хасме карес хас
  • 64 Бодак

    1 0 Отговор
    " Хиляди цивилни бягат към относително безопасния на Кабул, столицата на Афганистан."

    Миче, ко значи туй "безопасния на Кабул".
    Или викаш: в бързината, с гугъл транслейт ..

    Споко, няма да кажа на шефа. Убавите хора не обичаме да се топим, а да се топлим, взаимно, така да се каже
  • 65 Знаещ

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "А стига бе":

    " Тия талибани не ги ли лови Корона вируса? "

    "Доброто незнание е по-полезно от лошото знание"
    Симеон Велики, Златоструй, 9-10 век
  • 66 Знаещ

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Знаещ":

    Защо си ми взел форумния ми прякор ??

    На всичко отгоре ги ръсиш едни... Излагаш името, прякора.
    Измисли си друг прякор, според акъла ти -- Знаещ човек няма такова поведение и не ги пише такива като твоите
  • 67 Енчев

    0 0 Отговор
    Бългaрия зaхвърли OТAN-нaeмницитe cи, в Aфгaниcтaн!
    Бягcтвoтo нa aмeрикaнcкитe ОTАN-милитaриcти oт Aфгaниcтaн, нe e грeшкa, a ужaceн пoзoр!
    Aфгaниcтaн e Виeтнaмcкият cиндрoм нa CAЩ, в 2021 г.
    Oбщo 12 Киeвcки Нaциcтa и три дузини OТAН-нaeмни; Грузинци, Румънци и Бългaри, ca зaбрaвeнo-зaхвърлeни в тeрoриcтичecкaтa OТAН-бaзa, в Кaбул!
    A нaшeтo вoeннo бeз aрмия, миниcтeрcкo мундирчe, cи нямa, и хaбeр oт тoвa!?
    Нeкa Aллaх дa блaгocлoви, мaриoнeтнитe OТAН-нaeмници!
    "Глacът нa БЪЛГAРИЯ"
Новини по държави: