Last news in Fakti

14 Август, 2021 15:19 2 420 13

Президентът на Афганистан преговаря за спиране на войната

  • афганистан-
  • война-
  • примирие-
  • мир-
  • талибани-
  • ашраф гани

Обръщението на президента е първото му публично изявление след дни, белязани от бърз напредък на талибанските сили

Президентът на Афганистан преговаря за спиране на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Водят се консултации са спешно намиране на политическо решение, което да гарантира "мир и стабилност" в Афганистан, каза днес в телевизионно обръщение към нацията афганистанският президент Ашраф Гани. В същото време той призова въоръжените сили да се мобилизират, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Започнах консултации, които "бързо напредват" - в правителството, с политически лидери и международни партньори на страната, каза Гани. Целта е "да се намери политическо решение, което да даде мир и стабилност на афганистанския народ", заяви той, но изтъкна, че "върховният приоритет" сега е "отново да се мобилизират" афганистанските въоръжени сили и служби за сигурност.

Обръщението на президента е първото му публично изявление след дни, белязани от бърз напредък на талибанските сили, които превземат все повече афганистански провинции и според някои източници се намират на около 80 километра от столицата Кабул.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За 20-сет год. ГовНАТО това ли изкъка ?

    8 5 Отговор
    Ние ще се събудим ли ? Ако Ердо тръгне в 5:00 сутринта на Север , на Обяд ще хапне една Чорба у Силистра и Свищов. В 9:00 ще закуси Баничка Бюрек в Пловдив със Айрян ! За вечеря Шишкебап у Видин ! И дори нама да сме Кипър и на две разделени ! Ген. Шивиков ще им налива айрян на околовръстното.

    Коментиран от #5

  • 2 С какъв АКЪЛ въобще Замръкваме ?

    6 1 Отговор
    Какви КУКУМЯВКИ се правят на държавници ? Обръщане на ИЗТОК !
  • 3 Ние сме с оголени ЗАДНИЦИ !

    1 0 Отговор
    А гащите ни са на БУКАИ !
  • 4 Хо хо хо

    5 0 Отговор
    Хахаха американовите са го накарали защото не могат да изтрглят войските си от женки и жени.Дори затова нямат време американските бклуци ще ги бият и ев@т.
  • 5 Брех Брех

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "За 20-сет год. ГовНАТО това ли изкъка ?":

    И защо мислиш, че Ердо ще тръгне да завладява България? То току виж гърците са тръгнали да ни завладяват, каква е гаранцията, че други съседи няма да тръгнат да ни завладяват. Аз поне не знам Ердо да е влязъл някъде без сериозна причина. В Сирия влезе след като Запада от години им мътеше водата на сирийците. В Либия влезе по молба на международно признатото правителство, в Ирак влиза да трепе терористи... Ние в България не приютяваме членове на терористите от пкк, не се отнасяме зле с турците в България, значи няма от какво да се опасяваме. Турците са ни добри съседи и не знам аз те да имат някакви претенции срещу нас

    Коментиран от #7, #12

  • 6 МИХАЙЛОВ

    7 0 Отговор
    ....ЩЕ..., ЩЕ....
    ....НА ТОЯ СЕГА
    СА МУОСТАНАЛИ
    САМО НЯКОЛКО ДНИ
    В КОИТО МОЖЕ САМО
    ДА ПОДГОТВИ "СПОРАЗУМЕНИЕТО"
    ЗА БЕЗУСЛОВНА КАПИТУЛАЦИЯ
    И МИРНО ПРЕДАВАНЕ НА ВЛАСТТА
    НА ТАЛИБАНИТЕ....
    ...САЩ ВЕЧЕ СИ ИМАТ
    ЕДНО УБАВО СПОРАЗУМЕНИЕ
    С ТАЛИБАНИТЕ
    ЗА ЦЕНАТА, КАЧЕСТВОТО
    И КОЛИЧЕСТВОТО
    И КАНАЛИТЕ
    ЗА ДОСТАВКА НА НАРКОТИЦИ
    ОТ АФГАНИСТАН ЗА САЩ...
    ...И САЩ ВЕЧЕ СИ ИЗТЕГЛИХА
    ПОСЛАНИКА
    И СИЧКИТЕ СИ ДИПЛОМАТИ
    ОТ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ В КАБУЛ...
    ...РУСИЯ СЪЩО СЕ РАЗБРА
    С ТАЛИБАНИТЕ ДА НЕ НАВЛИЗАТ
    В ТАДЖИКИСТАН, КИРГИЗИЯ,
    УЗБЕКИСТАН...
    ...И ДА НЕ СЕ НАМЕСВАТ ТАМ
    ПО КАКЪВТО И ДА Е НАЧИН
    ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ ИМ РАБОТИ...
    ...А И ТАЛИБАНИТЕ
    ВЕЧЕ ОТЛИЧНО СИ ЗНАЯТ,
    ЧЕ НЯМАТ НИКАКВА ФАЙДА
    ДА СЕ ЗАЯЖДАТ С РУСИЯ
    И ДА ПРОВОКИРАТ РУСИЯ...
    ...ТАКА КАКТО НЕ Е ДОБРА ИДЕЯ
    И НЕ Е ЗДРАВОСЛОВНО
    ДА ЯДЕШ МАЛИНИ, КЪПИНИ
    И БОРОВИНКИ
    ЗАЕДНО С МЕЧКА В ГОРАТА...
  • 7 Мим

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Брех Брех":

    Ама за какво му е да тръгва.Те вече са на завладели икономически,не му трябва ятаган.Сегашната политика така се води и се превзема държава..Колко турски фабрики има тук,много са...

    Коментиран от #13

  • 8 Човека Коза

    3 0 Отговор
    Да бе... За това долните му чертаят карти на които половин България я дават турска. Нищо, че ако трябва да сме честни България трябва да стига до Босфора (и до бяло море, но това е друг въпрос). За това и въоръжаваа ИДИЛ, и им плаща да трепят "терористите" от ПКК. То се видя, когато кюрдите пленят терористи, всички казват, че Турция им помага. Да ви е** в 🦃 , никога нищо добро не сме видяли от вас. Жалко, че Владислав Ягело се е провалил навремето (само заради прекомерната си смелост) , сега картинката щеше да е много по-различна . Древна пе*др.астия и долни мурафети, за това ставате, и сте най-добри там.
  • 9 Човека Коза

    3 0 Отговор
    Да бе... За това СОЛКИТЕ му чертаят карти на които половин България я дават турска. Нищо, че ако трябва да сме честни България трябва да стига до Босфора (и до бяло море, но това е друг въпрос). За това и въоръжаваа ИДИЛ, и им плаща да трепят "терористите" от ПКК. То се видя, когато кюрдите пленят терористи, всички казват, че Турция им помага. Да ви е** в 🦃 , никога нищо добро не сме видяли от вас. Жалко, че Владислав Ягело се е провалил навремето (само заради прекомерната си смелост) , сега картинката щеше да е много по-различна . Древна пе*др.астия и долни мурафети, за това ставате, и сте най-добри там. (гаден редактор)
  • 10 Абе кво става тук

    1 0 Отговор
    Тоя да фаща самулета !! Ха ха
  • 11 хахаха

    2 0 Отговор
    вчера писах, че Кабул ще бъде превзет от талибаните след 3 седмици...но те тогава бяха на 120 км от града...днес са вече на 11 км...коригирам си прогнозата - след седмица Кабул ще е в ръцете на талибаните...:)))
  • 12 суз бре

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Брех Брех":

    Абе турски, марш да се биеш с ПКК, кво ми плямпаш от Бъргария.
  • 13 суз бре

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мим":

    Турските цехчета в България са защото сме в ЕС. Турция е член на Европейската Икономическа Общност и мисля че не се облага с вносни мита, но за определени проекти и производства има изискване да са произведени в ЕС. А султана сам си реже клона на който седи, наречен ЕС с пазарите и инвестициите.
Новини по държави: