Отидете към основна версия

11 410 67

Талибаните започнаха с екзекуциите

  • афганистан-
  • талибани-
  • екзекуции-
  • убийства-
  • война-
  • кабул

Ситуацията в Афганистан излиза извън контрол и цивилните ще платят най-високата цена

Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните екзекутираха 15 представители на правителствената съпротива, след превземането на един от отдалечените квартали на Газни, съобщава ТАСС. Екзекутираните представители на правителствените сили са се предали на талибаните преди това, предаде News.bg.

Талибаните са укрепени в жилищни райони, създадени са огневи точки и временни щабове там. Хиляди цивилни бягат към относително безопасния на Кабул, столицата на Афганистан. Има съобщения за американски въздушни удари по позиции на талибаните в близка до Кабул провинция, съобщава БиБиСи. Последната оценка на американското разузнаване предполага, че те биха могли да се опитат да настъпят в града в рамките на 30 дни.

Вчера талибаните превзеха Пул-е-Алам, столицата на провинция Логар, на 80 км от Кабул. Още по-близо - жестоки сблъсъци избухнаха в Майдан Шар, столица на провинцията, само на 40 км от Кабул. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш коментира, че ситуацията в Афганистан излиза извън контрол и цивилните ще платят най-високата цена, ако конфликтът продължи. Талибанските фронтови командири и бойци коментират пред БиБиСи, че са решени да наложат отново своята версия на шариатския закон, който ще включва камъни за прелюбодеяние, рязане на крайници за кражба и забрана на момичетата да ходят на училище след 12-годишна възраст.

Талибаните превзеха голяма част от Северен, Западен и Южен Афганистан в бърза офанзива по-малко от три седмици преди Съединените щати да бъдат изтеглени последните си войски, което поражда опасения от пълна победа или друга гражданска война в Афганистан, пише АП. Талибаните превзеха целия Логар и задържаха провинциалните власти, заяви в събота депутатът от провинцията Хода Ахмади. Тя каза, че талибаните са достигнали Чар Асяб, само на 11 километра южно от столицата Кабул. Талибаните нападнаха северния град Мазар-Шариф от няколко посоки, като започнаха тежки боеве в покрайнините му, според Мунир Ахмад Фархад, говорител на губернатора на провинцията. Нямаше непосредствена информация за жертви. Афганистанският президент Ашраф Гани произнесе телевизионна реч в събота, първата публична изява след последните победи на талибаните, в която се зарече да не се отказва от "постиженията" на 20-те години, откакто САЩ свалиха талибаните след атентатите на 11 септември.

Оттеглянето на чуждестранни сили и бързото оттегляне на войски на Афганистан - въпреки стотиците милиарди долари на САЩ през годините - породиха опасения, че талибаните могат да се върнат на власт или страната да изпадне в боеве между фракции, както бе след оттеглянето на СССР през 1989 г. Първите морски пехотинци на САЩ от контингент от 3000 пристигнаха, за да помогнат за частичната евакуация на посолството на САЩ. Останалите трябва да пристигнат до неделя и тяхното разполагане повдигна въпроси дали администрацията ще спази крайния срок за оттегляне на 31 август.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: