Отидете към основна версия

9 563 95

Талибаните влязоха в Кабул

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул-
  • сащ-
  • цивилни-
  • столица

Ръководството на талибаните заповяда на бойците да се въздържат от насилие

Снимка: Shutterstock

Талибаните започнаха да навлизат в Кабул от всички страни, съобщи афганистанският министър на вътрешните работи, предаде "Ройтерс". По информация на "Ал Джазира" в столицата на Афганистан се чуват сирени.

Ръководството на талибаните заповяда на бойците да се въздържат от насилие в Кабул, да позволят безопасна евакуация на желаещите да напуснат столицата и да накарат жените да се укрият в защитени райони.

Талибаните заявиха, че нямат планове да превземат афганистанската столица „насила“. Бунтовническата групировка излезе с това изявление, когато техните бойци навлязоха в покрайнините на Кабул. Само за дни талибаните превзеха всички ключови градове в страната. Това се случва, след като американските сили се изтеглиха след 20-годишно присъствие.

Би Би Си съобщи, че "няма голяма съпротива в Кабул". Чуват се спорадични изстрели, но изглежда не се водят мащабни сражения между правителствените сили и талибанските бойци. Световните агенции съобщават, че цари "абсолютен хаос в посолствата, докато хората се опитват да получат визи, за да напуснат Афганистан". По улиците на града също има паника сред цивилните. "Ничий живот, собственост или достойнство няма да пострадат, а животът на гражданите на Кабул няма да бъде застрашен", заявиха бунтовниците, след като навлязоха в предградията на афганистанската столица.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: