Last news in Fakti

16 Август, 2021 07:30 4 580 27

Американската армия обезопаси летището на Кабул

  • афганистан-
  • кабул-
  • сащ-
  • армия-
  • американска армия-
  • бягство-
  • талибани-
  • нато-
  • летище-
  • сигурност-
  • война

Американският флаг бе свален от посолството на САЩ в Кабул

Американската армия обезопаси летището на Кабул - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американската армия обезопаси летището на Кабул, където вече са се събрали всички останали служители на посолството на САЩ в Афганистан, в очакване да бъдат евакуирани от страната, след като талибаните влязоха вчера в столицата, предаде Франс прес, съобщи БТА.

"Можем да потвърдим, че евакуацията в пълна безопасност на целия персонал на посолството вече приключи. Целият персонал на посолството се намира на международното летище "Хамид Карзай", чийто периметър е обезопасен от американската армия", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. Посланик Рос Уилсън също е на аерогарата.

По-рано американският флаг бе свален от посолството на САЩ в Кабул. Американските въоръжени сили поеха контрола върху въздушния трафик на летището на Кабул, което продължава да обслужва пътнически полети. През следващите 48 часа числеността на контингента, изпратен спешно от Съединените щати само за да подпомогне евакуацията, ще достигне близо 6000 души. САЩ планират да прехвърлят извън Афганистан хиляди свои граждани, местни служители на своето посолство и техните семейства, както и други афганистанци, за които има особено голяма опасност. Близо 2000 афганистанци, отговарящи на критериите по специална имиграционна програма, вече пристигнаха в Съединените щати през последните две седмици, отбелязва АФП.

Вчера САЩ са извели от Афганистан около 500 души, предимно свои граждани, каза пред Ройтерс високопоставен представител на Пентагона. Той добави, че броят на евакуираните ще се увеличи до 5 хиляди на ден, когато всички изпратени американски военни пристигнат в Кабул. По-голямата част от западните дипломатически служители в Кабул вече са били евакуирани, каза представител на американското правителство. Започна евакуирането на германските граждани от афганистанската столица, съобщи ДПА.

Първите от тях са пристигнали рано тази сутрин с американски самолет в Катар. На борда са били и четирима служители на швейцарското посолство в Афганистан. В петък германското правителство реши да намали до минимум персонала на посолството на страната в Кабул, а вчера целият персонал бе откаран на летището на афганистанската столица, отбелязва ДПА. Авиокампанията Емирейтс (Emirates) от Обединените арабски емирства спря всички полети до Кабул. Решението е в сила до ново нареждане, предаде Ройтерс. Агенцията припомня, че вчера друга авиокомпания, базирана в Дубай - Флайдубай (Flydubai), - обяви, че спира за неопределено време полетите до Кабул.

Над 60 държави междувременно призоваха всички афганистанци и чужденци, които искат да напуснат Афганистан, да бъдат оставени да го направят, предаде Ройтерс, като се позова на Държавния департамент на САЩ. Летищата и сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове трябва да останат отворени, пише още в изявлението. "Афганистанците заслужават да живеят в безопасност, спокойствие и достойнство. Ние, от международната общност, сме готови да им помогнем", пише в изявлението на Съединените щати и още около 65 държави, сред които Великобритания, Франция, Германия, Италия, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея и Катар.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    34 2 Отговор
    Плъховете бягат да му мислят местните наивници които им повярваха, оставят ги на заколение.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Ердоган

    10 5 Отговор
    Дайте ми летището!
  • 3 Сатъра на Хана

    6 4 Отговор
    Нашите ханове да били мъдри хора. Още от Ювиги Хан Атила -Авитохол в Именника. На 20 жени оставят жив по един млад коч, и 100 години на територията има Мир.

    Коментиран от #23, #24

  • 4 Рошко

    20 0 Отговор
    И какво сега,, да не се окаже че тслибаните са по хора и от краварите
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Хиляди са закарани в Косово и Албания в изчакване на визи за САЩ‼️
  • 6 БАЙ Х@Й

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    А останалите .... на милостта на Всевишния !
  • 7 Муахаха

    17 2 Отговор
    Aфгaниcтaнцитe зacлужaвaт дa живeят в бeзoпacнocт, cпoкoйcтвиe и дocтoйнcтвo. Ниe, oт мeждунaрoднaтa oбщнocт, cмe гoтoви дa им пoмoгнeм", пишe в изявлeниeтo нa Cъeдинeнитe щaти и още около 65 държави.
  • 8 Сандокан

    23 1 Отговор
    Велика победа отново на САЩ, бай рамбо бяга яко дим...
  • 9 Някой

    21 0 Отговор
    А после се запъват, че нямало нищо общо със Сайгон.
    Да, тук паниката изглежда по-голяма.
  • 10 Талибаните

    14 0 Отговор
    поздравяват американските пехотинци с песента "Спрях ли ти тока, бях ли жестока"
  • 11 Човек

    18 0 Отговор
    САЩ трябва да бъде заличена от лицето на земята като държава! Иначе мир няма да има! От там идат всички беди на земята.

    Коментиран от #14, #25

  • 12 БСП на Бунището

    4 15 Отговор
    Руснаците избиха два милиона Афганистанци,щото не искат да стават Комунисти и после избягаха по Моста на Дружбата обратно в Комунизма си....Сега на Капиталистите им се случва същото....Ами правилното е ,да се разберат помежду си Афганистанците какво точно искат!!!

    Коментиран от #16, #17

  • 13 3434

    8 0 Отговор
    Как така да оставят отворени сухопътните граници - че да си ги прибират със самолети в сащафганистанците, АМА НЕ, ЩЕ ГИ ТРУПАТ НА БАЛКАНИТЕ, ЗАТОВА СЕ СЪБИРА КСНС!!! ОПАС ОСТТА Е ГОЛЯМА, ИСКА НЕЗАБАВНИ МЕРКИ. ВРЪЩАНЕ НА ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ!!!
  • 14 Механик

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Човек":

    САЩ са ръката, която убива, но ръката не е виновна за това което върши.Тя е само инструмент. Нея я командва главата. Главата мисли. Тя дава нарежданията.
    В тоя случай "главата" е Израел и евреите, които са окупирали управлението на САЩ. Тази глава трябва да се отсече и изгори. Инак няма да има мир за тоя свят.
  • 15 Стига глупости

    13 0 Отговор
    това е общонародно въстание за освобождение на Афганистан от "натовско присъствие".
  • 16 Антитрол

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "БСП на Бунището":

    Далече си от истината - пропагандата не е истината. Талибаните са проект и създадени от краварите, а сега бягат от отрочето си. Краварите да се разберат какво искат - дали "братята ни талибаните" или "терористите талибани".

    Пък какви епитети слагат на някои като "диктатори" и "терористи" това вече е пропаганда.

    Да му мислят соросоидите когато краварите почнат да се изнасят и от България дали ще ги евакуират или ще ги зарежат.
  • 17 ДБ на бунището

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "БСП на Бунището":

    Американците избиха два милиона афганистанци,щото не искат да стават джендъри и после избягаха от летището в Кабул в измисления си свят и оставиха още 40млн. души на заколение!!!
  • 18 Татко ти

    9 0 Отговор
    Е чакай де.Нали носеха демокрация и свобода на Афганистан,а сега бягат,що тъй ся?
  • 19 big

    5 0 Отговор
    Обезопасели? Шегаджии! Какво биха направили, ако ги нападнат? Нищо, само ще сменят памперсите! На първо време на талибаните това не им е нужно и те го декларираха. Малко или повече те трябва да се представят в добро лице пред света след завземането на властта и ексцесии не са им необходими. Разбира се, не може да се мине без произшествия, още повече, че между тях има и много по-радикални групировки.
  • 20 Машала

    2 0 Отговор
    И как по точно обезопаси летището. Добре, че талибаните решиха да не нападат Кабул и всички да се изнесат. Смешни са! Американската армия влиза обира и изчезва! Не им пука за хората!

    Коментиран от #21

  • 21 Абе кво става тук

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Машала":

    Талибаните Ракети нямат ли??Пуснете по летището за сбогом някоя ракета!! Друк път да не идват!!
  • 22 Енчев, Илия

    0 0 Отговор
    Ужасен, ОТАН-ски, позорен край!
    Няма разлика между;
    Кабул-2021 и Сайгон-1975, в бягството на САЩ от Афганистан, както на времето и от Виетнам!
    Кой може да каже колко са разходите за 20г., в пари и жива сила, на ОТАНN-ските терористи в Афганистан, след срамното им бягство от тази непобедима, велика страна?
    "Гласът на БЪЛГАРИЯ"
  • 23 Хъш

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    Няма такъв хан в Именника, както и такъв Именник няма. Има няколко съраници дето не се знае от къде са скъсани.
  • 24 Хъш

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    Няма такъв хан в Именника, както и такъв Именник няма. Има няколко съраници дето не се знае от къде са скъсани.
  • 25 5ко

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Човек":

    Не е виновна територията на държавата, че да бъде заличена. Виновни са психопаразитите, окопали се там, узурпирали властта. Това са хазарите собственици на федералния резерв, наднационалния капитал и корпорации. Впили са се в цялото човечество, самозабравили се от алчност и безнаказаност. Те са като ракова метастазия, заличаваща всичко човешко.
  • 26 Казуар

    0 3 Отговор
    Комуняги и русоиди величаят сатрапите талибани.
  • 27 Армията, в чието оборудване

    1 0 Отговор
    се хвърлят най-много средства, прехвалена и възпята в холивудски филми, победена от планински бойци.
Новини по държави: