Last news in Fakti

16 Август, 2021 09:46 2 991 16

Талибаните: Рано е да се каже как ще управляваме Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул-
  • сащ-
  • нато-
  • война

"Войната в Афганистан приключи", обявиха талибаните

Талибаните: Рано е да се каже как ще управляваме Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Твърде рано е да се каже как талибаните ще управляват в Афганистан, заяви техен лидер, цитиран от Ройтерс. Неназованият събеседник говори за агенцията по телефона, предаде БТА.

"Ние искаме всички чуждестранни сили да напуснат (страната), преди да започнем да преструктираме управлението" в Афганистан, подчерта талибанският лидер. Той отбеляза, че бойците на движението в столицата Кабул са били предупредени да не плашат цивилните и да им позволят да се върнат към нормалното си ежедневие. "Войната в Афганистан приключи", каза по-рано Мохамад Наим, говорител на талибаните, цитиран от Ройтерс. Наим, който говори пред катарската телевизия Ал Джазира, след като вчера ислямисткото движение установи контрол върху афганистанската столица Кабул, отбеляза, че видът и формата на новото управление в Афганистан ще станат ясни в скоро време.

"Постигнахме това, към което се стремяхме, а именно - свободата на нашата страна и независимостта на народа ни", изрази задоволство Наим. Той добави, че талибаните сега виждат плодовете от своите усилия и саможертви през последните 20 години, когато воюваха срещу международните сили начело със Съединените щати. Коалицията свали режима на талибаните през 2001 г. с аргумента, че е подслонил и осигурил база на Осама бин Ладен - лидера на терористичната мрежа Ал Каида, извършила атентатите на 11 септември същата година.

"Няма да позволим на никого да използва нашите земи, за да взима на прицел когото и да било, и не искаме да навредим на (никого)", даде да се разбере този говорител на талибаните. Той подчерта, че ислямисткото движение няма да се меси в чужди работи и в замяна не иска други да се месят в неговите. "Не мислим, че чуждестранните сили ще повторят отново своя провалил се опит в Афганистан", прогнозира Наим. Той изрази готовността на талибаните да успокоят безпокойствата на международната общност чрез диалог. Искаме не да живеем в изолация, а да имаме отношения с международната общност, каза Наим. Той увери, че талибаните спазват правата на жените и малцинствата и свободата на изразяване "в съответствие с шериата". Молла Абдул Гани Барадар, който оглавява политическото бюро на движението, каза, че победата е била неочаквано бърза и няма аналог в света.

Реалният тест ще започне сега, като се отговори на очакванията на хората и им се служи с решаването на техните проблеми, подчерта в същото време той. Друг представител на талибаните каза, че те ще започнат разговори за "отворено и широко представително ислямско управление". Сухаил Шахин, говорител на движението, говори пред Асошиейтед прес, след като вчера ислямистите установиха контрол върху столицата Кабул и издигнаха своя флаг над президентския дворец. По-рано друг представител на талибаните заяви, че те ще обявят ново правителство от президентския дворец, но, изглежда, тези планове остават на изчакване, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демокрация

    10 2 Отговор
    Ако тиквоча не беше загубил изборите и тук щеше да се случи нещо подобно.
  • 2 хахаааа

    6 7 Отговор
    Kато се изнесът цивилните и минат няколко B-2, ще оправлявате при бай Мохамед.

    Коментиран от #14

  • 3 КОТарАК

    9 2 Отговор
    чакам някой разбирач да ми разкаже как талибаните забранили и изкоренили маковите полета / Афганите винаги са се издържали от нарко-без значение с кое правителство и кога .даже и при Александър Македонски има сведения за опиум
  • 4 БЛАБЛА

    17 3 Отговор
    БЛА БЛА БЛА БЛА на площада се режат глави, убиват с камъни и сопи, жените стоят в къщи и се пребиват.
    Това нещо няма как да бъде подкрепено, но наистина е прав народа си иска това да си живее така. Имаха 20 години ако искаха да живеят нормално да бяха направили армия като хората сили за реагиране полиция. Щом не искат да си живеят в резервата сами.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    17 0 Отговор
    Разбирай: ще управляваме, както си искаме. Няма да ви даваме отчет. Измитайте се по-бързо от Афганистан, останалото е наша работа.
  • 7 Сатъра на Хана

    5 3 Отговор
    Талибаните са ИТН , само че на хашиш, а не на кристал Мет
  • 8 246

    10 0 Отговор
    Американците по едно време пишеха възхваляващи статии за Осама бин Ладен и го даваха за пример как се бори със СССР. Дори го приемаха в Белия дом. Изобщо американска шизофрения, другояче не може да се охарактеризира поведението им.

    Коментиран от #11

  • 9 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "БЛАБЛА":

    В Афганистан талибаните обесват 7 годишно дете заради това че е бил американски шпионин. И друго малко по-голямо защото искало да учи английски език. Що се отнася до жените,които си седят затворени в къщи и си гледат семействата, тях не ги застрашава нито бесене, нито клане. Там са забранени филмите, музиката и всякакви изкуства. Ако на афганистанският народ му отговаря такъв живот, нека си живеят както искат.
  • 10 Рошко

    0 1 Отговор
    Да им изпратим тишо кантарджийски Витанов майтапчийски за справяне с епидемията 😂😂😂, може и джамбаза
  • 11 Джо ислямиста

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "246":

    Осама Бин Ладен е бивш агент на ЦРУ и както е вече всеизвестно - 11 септемрви беше поредния цирк на кукловодите, първо за да имат удобрението на американския народ да нападнат близкия изток и второ - да ограничат свободата на хората. Тези, които имат отворено съзнание нека прочетат за ОПЕРАЦИЯ "НОРТУУДС" (Operation Northwoods) - план, който включва задигането на американски самолети от "кубински терористи", "терористична атака" над американските граждани и след това - война в Куба с удобрението на американските граждани. Звучи ли познато? Планът е от 60-те години на миналия век, обаче Джон Ф. Кенеди е бил против. Това е една от многото причини Кенеди да бъде убит от ЦРУ. Та, самия Бин Ладен неведнъж е казвал, че няма нищо общо с "атаките" на 11 септември! На 11 септември 2001 дори е нямало самолети - те са добавени с примитивна компютърна анимация. Експлозията е била контролирана, но масмедиите не отразиха всички очевидци, измежду тях работници по строежи, които потвърдиха това. Показаха само платените актьори, за да сеят паника и страх, както правят и днес с модерната "болест". Ужким "убиха" Бин Ладен, след това го "убиха" отново, накрая и Обама го "уби". Е, последния път казах на майтап, Бин Ладен си почива на Хавайските острови за сметка на ЦРУ... и две години по-късно Едуард Сноудън съвсем сериозно и не на шега каза - Бин Ладен е гладко избръснат, неразпознаваем, живее на изолирано място с петте си съпруги! Интересно какъв цирк са приготвили сега с Афг

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Елхамдюлиллах

    0 7 Отговор
    Винаги поддръжниците на Моххаммед побеждават християнските нашественици по волята на Аллах.
  • 14 хехехе

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "хахаааа":

    И какво ще бомбят голите скали
  • 15 Казуар

    3 0 Отговор
    По време на първото управление талибаните взривиха огромни многовековни будистки фигури издълбани в скали. Били в противоречие с исляма.
  • 16 Живка

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Джо ислямиста":

    Много добре и дано повече читатели го прочетат и осмислят. Само пооправи правописа и пунктоацията. За пример: пише се Одобрение. Когато пишеш толкова сериозни коментари, допускайки елементарни грешки рисуваш да не те възприемат достатъчно сериозно.
Новини по държави: