Отидете към основна версия

6 967 26

Китай: Безконтролното печатане на долари от САЩ води до износ на инфлация

  • долари-
  • инфлация-
  • икономика-
  • сащ-
  • китай

Съединените щати трябва да подхождат отговорно към паричната си политика и да допринасят за глобалното възстановяване, а не да го саботират и му вредят, опитвайки се да спасят единствено себе си

Снимка: shutterstock

Неотдавна три китайски мозъчни тръста съвместно публикуваха доклад със заглавие „САЩ са на първи?! Истината за усилията на САЩ в овладяване на епидемията“. В доклада се казва, че за да се справи с провала в превенцията и контрола на епидемията от COVID-19, Федералният резерв е започнал безконтролно печатане на пари. Вследствие на това безкрайната ликвидност на пазара предизвика негативен ефект и цената за това ще я плаща целия свят, съобщава Радио Китай.

От известно време Федералният резерв осъществява нетипични мерки за увеличаване печатането на пари. Американското правителство и Конгреса приеха няколко проекта за подкрепа на пострадалите от епидемията, а излетите на пазара нови пари са няколко трилиона долара. В краткосрочен план тези мерки изиграха роля за стабилизиране на пазара, но отрицателното им влияние започна да се проявява върху различни страни по света.

В момента САЩ изнасят инфлация. Увеличаването на ликвидността на щатския долар е двигател за повишаване на цените на стоки за широко потребление в световен мащаб и оказва натиск върху компаниите и живота на хората. Безконтролното печатане на пари доведе и до обезценяване на щатския долар. А повишаването на цените на стоките за широко потребление доведе до повишаване на цените на производителите, съответно и до производствените разходи. Според информации в медии, от началото на годината цената на брашното в Ливан се е увеличила с 219% на годишна база. Цената на царевицата в Мексико е нараснала с 60% на годишна база. Хората в различни страни са изправени пред затруднения, заради покачването на цените на хранителните продукти.

В момента хора в света страдат от пандемията. А безконтролното печатане на пари от САЩ оказва допълнителен икономически натиск и създава скрита опасност за световната икономика. САЩ трябва да подхождат отговорно към паричната си политика и да допринасят за глобалното икономическо възстановяване, а не да го саботират и му вредят, опитвайки се да спасят единствено себе си.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания