Last news in Fakti

16 Август, 2021 15:56 6 931 26

Китай: Безконтролното печатане на долари от САЩ води до износ на инфлация

  • долари-
  • инфлация-
  • икономика-
  • сащ-
  • китай

Съединените щати трябва да подхождат отговорно към паричната си политика и да допринасят за глобалното възстановяване, а не да го саботират и му вредят, опитвайки се да спасят единствено себе си

Китай: Безконтролното печатане на долари от САЩ води до износ на инфлация - 1
Снимка: shutterstock

Неотдавна три китайски мозъчни тръста съвместно публикуваха доклад със заглавие „САЩ са на първи?! Истината за усилията на САЩ в овладяване на епидемията“. В доклада се казва, че за да се справи с провала в превенцията и контрола на епидемията от COVID-19, Федералният резерв е започнал безконтролно печатане на пари. Вследствие на това безкрайната ликвидност на пазара предизвика негативен ефект и цената за това ще я плаща целия свят, съобщава Радио Китай.

От известно време Федералният резерв осъществява нетипични мерки за увеличаване печатането на пари. Американското правителство и Конгреса приеха няколко проекта за подкрепа на пострадалите от епидемията, а излетите на пазара нови пари са няколко трилиона долара. В краткосрочен план тези мерки изиграха роля за стабилизиране на пазара, но отрицателното им влияние започна да се проявява върху различни страни по света.

В момента САЩ изнасят инфлация. Увеличаването на ликвидността на щатския долар е двигател за повишаване на цените на стоки за широко потребление в световен мащаб и оказва натиск върху компаниите и живота на хората. Безконтролното печатане на пари доведе и до обезценяване на щатския долар. А повишаването на цените на стоките за широко потребление доведе до повишаване на цените на производителите, съответно и до производствените разходи. Според информации в медии, от началото на годината цената на брашното в Ливан се е увеличила с 219% на годишна база. Цената на царевицата в Мексико е нараснала с 60% на годишна база. Хората в различни страни са изправени пред затруднения, заради покачването на цените на хранителните продукти.

В момента хора в света страдат от пандемията. А безконтролното печатане на пари от САЩ оказва допълнителен икономически натиск и създава скрита опасност за световната икономика. САЩ трябва да подхождат отговорно към паричната си политика и да допринасят за глобалното икономическо възстановяване, а не да го саботират и му вредят, опитвайки се да спасят единствено себе си.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Първият софиянец

    60 7 Отговор
    САЩ трябва да спрат безконтролното печатане на долари обаче няма да го направят Кой може да ги принуди

    Коментиран от #3

  • 2 Българин

    76 0 Отговор
    Евреите обраха златото и среброто и ви дадоха едни хартийки за разменна монета, тва е истината😂
  • 3 Moже

    73 1 Отговор

    До коментар #1 от "Първият софиянец":

    стига да се спре купуването с долари, а се използват алтернативни валути например еврото

    Коментиран от #10

  • 4 Даммммм

    57 2 Отговор
    Само това им остава на фалиралите американци-лудо печатане....но и това има край-и той е близко...
  • 5 Фактолог

    32 6 Отговор
    САЩ. Изсичат се гигантски гори, от тях е прави дървесина, от нея се правят долари – които се дават на частни фирми, за да залесяват изсечените гори?!?

    Коментиран от #18

  • 6 kjl

    53 1 Отговор
    "CAЩ трябвa дa пoдхoждaт oтгoвoрнo към пaричнaтa cи пoлитикa и дa дoпринacят зa глoбaлнoтo икoнoмичecкo възcтaнoвявaнe, a нe дa гo caбoтирaт и му врeдят, oпитвaйки ce дa cпacят eдинcтвeнo ceбe cи."
    Е те това са световните "лидери". Лъжливи егоисти. На практика така крадат от целия свят, помпайки инфлацията.
  • 7 koлибap

    49 2 Отговор
    Бе от години ви повтарам дека САЩ са фалирале ма свето го е страх да си признае оти и он е у фалит апа ми слагате минусе.
  • 8 Титаник

    49 2 Отговор
    Трима от най-големите богаташи в Америка са били абсолютно против създаването на федералния резерв. При потъването на Титаник и тримата са били на борда. Загиват и тримата. Дали е случайност - не мисля!

    Коментиран от #12, #14

  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    58 1 Отговор
    И други страни могат да започнат масово печатане на хартийки! Но не могат да наложат премахването на доларовите разплащания ! Садам опита да продава петрол срещу евро , а не срещу долари! Това доведе до ПРИЯТЕЛСКОТО ПРИСЪСТВИЕ на американски войски в Ирак! Кадафи опита да въведе златен либийски динар за континента ! И отново ПРИЯТЕЛСКО ПРИСЪСТВИЕ на американски войски ! Путин започна да скъсява ударно доларовите експозиции в банките и покупка на физическо злато! Това доведе до санкции под различен предлог , защото ПРИЯТЕЛСКОТО ПРИСЪСТВИЕ на янки в Русия ..... Целия Свят разбира , че $ е хартийка без покритие , ако не е военното му налагане по Света ‼️

    Коментиран от #22

  • 10 ivan

    25 3 Отговор

    До коментар #3 от "Moже":

    то еврото е съ6тата работа,няма златно покритие,пак се пе4ата наред,на няколко пъти съда в Германия спира6е пе4атането на евро,парите които са обещани на България от ЕС съ6то 6те се пе4атат сега
  • 11 Петродолар

    19 1 Отговор
    Това е износ на демокрация.
  • 12 Николай

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Титаник":

    Имената им?

    Коментиран от #16

  • 13 Само тази

    30 0 Отговор
    Година Федчо е пуснал през циклостила над 2,3 трилиона зелено.За борба с пландемията и възстановяване на бизнеса.Това са цунамита от пари без покрите.Но пари,който наистина оказват инфл.натиск върху всички икономики по света.У нас,последните резки скокове във хр.стоки,ел.енергия, производство,са краен ефект от тези трилиони.Защото цял свят е принуден,всички търговски сделки,да бъдат разплащани в зелено.Като пробавите и т.н" петро долар" който е абсолютно задължителен,и картината се изяснява.Както сполучливо го определи Иво Христов: Що е $? Това са купища зелени хартии,който сащ изпраща по цял свят.И целият свят произвежда със свои ресурси вкусни,скъпи бонбони.Който ги опакова във зелените хартии и ги изпраща обратно в щатите.Да хапват сладко!..Те ги " хапват( стоки,суровини,ресурси,борси,банки) и ги връщат обратно.За нови бонбони!
  • 14 пютин кеши

    5 10 Отговор

    До коментар #8 от "Титаник":

    Двама израелци с един арменец, и един от Ватикана бутат айсберга на ръка две седмици. Топлят се с коняк от личните бутилки на Папата. Насочва ги рускиня радиолюбителка, под прикритието на простичутка в Аляска. Операцията е маскирана, като орнитоложка експедиция.
  • 15 dron

    4 9 Отговор
    Китайците като не ги устройват $-те могат веднага да прекратят износа за САЩ или да искат плащане в юани.
  • 16 ФЕН

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Николай":

    Атанаско Дикаприо ...и другите не са толкова известни даже и не пеят в потъването на Титаник....А бе пич като съчиняваш глупости поне сверявай дати ...има предвид години ! Да не говорим ,че не си разбрал защо тези едромащабни господа са били против РЕЗЕРВА ! Само ще те под сетя ,че ДЕМОКРАЦИЯТА в тогавашна Америка им спира апетити на тези господа да поробват икономиката на Америка!А и при потъването на кораба са били внуците им ....ама де акъл при тебе!

    Коментиран от #17

  • 17 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "ФЕН":

    Е последно кои са тия де
  • 18 Грешна фактология

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фактолог":

    Доларите се правят от памук и лен.
  • 19 Рошко

    11 0 Отговор
    Скоро доларът ще се печата на ролки
  • 20 хахаха

    7 0 Отговор
    че то това е ясно дори на десетокласник...най-лесния начин да саботираш някого, е да напечаташ от неговата валута...но тъй като долара го наложиха като световна валута, благосъстояниуто на щатите го плаща целия останал свят...и понеже тук е пълно с пишман-икономисти, ще дам кратък пример...аз имам правото на село да си печатам пари колкото си искам..отивам в магазина и си купувам хляб например за 5 лв, не ме бърка, щото като се прибера ще си напечатам нови 5 лв...да, ама ксато доде комшията в магазина, продавачът ще му каже - хлябът вече е 5 лв...та така...
  • 21 Тра ла ла

    7 0 Отговор
    Ясно. Ето зад какво се крие ковидо. Свръх печатане и не по - малко алчност. Е не можеш да избягаш и се скриеш от сянката си. Китовците не си поплюват. Право куме в очи.
  • 22 4537

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Пълни глупости.

    Коментиран от #26

  • 23 GnG

    0 0 Отговор
    "Финансовый передел мира". Документальный фильм - Россия 24 - в ЮТУБ
  • 24 Павел пенев

    4 1 Отговор
    Лекарството за краварите е отказ от долара като световно платежно средство и неговото заместване от юана,еврото и рубла. Това важи на първо място за енергоносителите,петрол, газ,водород и др.
  • 25 Мима

    4 0 Отговор
    Това се казва сеньораж.
    Обаче ти ако си печаташ в мазето си престъпник.
    Каква е разликата между правата на обикновен гражданин и едни еврейски боклуци , които са се самолегализирали да печатат хартийки, дават ги на заем с лихви и накрая ти взимат икономиката защото не си си платил измисления дълг.
  • 26 БАЙ Х@Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "4537":

    Извинявай не съм разбрал, че Садам е жив, че Кадафи е жив, че САЩ никога не са налагали санкции на Русия и че САЩ нямат растящ ежедневно външен дълг! Глупости ‼️
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания