Last news in Fakti

16 Август, 2021 10:00 4 225 78

Европа може само да спечели от мигрантите

  • бежанци-
  • европа-
  • мигранти-
  • ес-
  • икономика-
  • интеграция

Обвиняват мигрантите, че са предимно източник на проблеми. Докато Европа само би спечелила от тяхната интеграция. За целта обаче има нужда от дългосрочна визия, смята Михаел Тайдигсман.

Европа може само да спечели от мигрантите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Европейския съюз живеят близо 450 милиона души, като почти 23 милиона от тях или около пет процента са родени извън границите на Общността. Особено видимо е тяхното присъствие в спорта и културата. В английския национален отбор по футбол, който преди няколко седмици игра на финала на Европейското първенство, има само трима играчи без миграционен произход. А в конкурса "Евровизия" през май участие взеха двама бежанци. Един от тях е роденият в Конго певец Тусе, който представи Швеция.

Някои успяват, други - не

Здравният сектор е друг добър пример за значимостта на мигрантите. Как би изглеждала Европа днес без Угур Шахин и Йозлем Тюреджи - двойката, създала вероятно най-успешната ваксина срещу коронавируса? Тези деца на турски имигранти пристигат в Германия съвсем малки. Без тях и без всичките лекари и медицински сестри от държави извън ЕС за Европа щеше да е много по-трудно да се справи с коронакризата.

Въпреки историите на успеха обаче миграцията остава противоречива тема в повечето европейски държави. Масово разпространено е опасението, че мигрантите представляват заплаха, че начинът им на живот е несъвместим с европейския, че е трудно да бъдат интегрирани и че взимат работните места на хората. При това недостатъчната интеграция е проблем не само за новопристигналите. И семейства от второ, дори трето поколение продължават да изпитват трудности да намерят мястото си в обществото. Някои отказват да възприемат страната, в която пребивават, остават затворени в своите общности и се превръщат в ябълка на раздора. Настояването за по-строга политика по отношение на мигрантите се засилва най-вече от популистките партии.

Може ли Европа да си затваря очите?

В същото време един основен въпрос остава открит: може ли Европа, която в цял свят е символ на човечността, да си затваря очите си за страданието на хората, боейки се от "наводняване" с мигранти? Може ли Старият континент да си позволи дългосрочно да държи хора затворени в лагери, където живеят в нечовешки условия? Одобрява ли ЕС отблъскването на търсещите убежище по външните граници, щом дори служители на нейната гранична и бреговата охрана може да са замесени в подобни действия? И трябва ли Европа да сътрудничи с авторитарни режими, за да направлява миграционните потоци?

Отговорите на тези въпроси не са лесни. Въпреки това дълго време фокус за повечето водещи европейски политици беше единствено ограничаването на миграционния поток, а не интеграцията на тези, които са вече са дошли. Тя зависи от достъпа до образование и от перспективите за бъдещето. Това може да звучи просто, но на практика не е. Приемащите страни често предлагат начална помощ на пристигащите, но в дългосрочната подкрепа се провалят. Интеграцията продължава да е прерогатив на националните държави. Европейските институции дават препоръки и финансират проекти, но не определят интеграционната политика. Заради опасенията, че европейските бюрократи могат да започнат да диктуват каква трябва да е миграционната политиката, държавите членки не дават по-големи правомощия на Брюксел.

Европейската икономика има нужда от мигрантите

Има поне една добра причина ЕС да се ангажира в по-голяма степен: икономиката. Населението застарява - в последните десет години средната продължителност на живота на европейците е нараснала с 2,7 години. Това, разбира се, е повод за радост, но има и своята цена - все повече проблеми както с грижата за възрастните, така и със стандарта на живот. Квалифицираните кадри в редица сфери намаляват, здравният сектор е само един пример за това. Образованието и квалификацията, както и споделянето на демократичните ценности ще ги направят уважавани граждани на новите им страни - или посланици на Европа в държавите, от които произхождат, ако се върнат там. Това от своя страна несъмнено ще укрепи политическите и икономическите позиции на Европа в международен план.

Мигрантите трябва да участват и в политиката

На широкоразпространените опасения на хората, че радикални мигранти, включително терористи, могат да нахлуят в Европа, трябва да се гледа сериозно. Европейските граждани не искат на континента да бъдат внесени външни конфликти и да доведат до подкопаване на техните свободи. Затова основна цел трябва да е активното включване на имигрантите в демократичните процеси на приемащите ги страни. Насърчаването на техния ангажимент към основите, изграждащи европейските общества, трябва да бъде неизменна част от добрата интеграционна политика. Точно както интегрирането им на футболния терен. Необходимо е преосмисляне на гледната точка: какво ще стане, ако мигрантите се разглеждат не просто като сериозен проблем, а като част от решението? Дългосрочната визия за интеграция би била в интерес на Европа.

Михаел Тайдигсман е журналист и изпълнителен директор в неправителствената организация EU Watch в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОРБАН

    164 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ВЗИМАЙТЕ СИ ГИ ВСИЧКИТЕ И СТИГА АГИТИРАХТЕ ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ПРОСТИ,НЕУКИ ПРИМАТИ, ЖИВЕЕЩИ В КАМЕНАТА ЕРА. ВЗИМАЙТЕ СИ ГИ ВСИЧКИТЕ НА ГЕРМАНИЯ!!!!
  • 2 предвидимо

    156 0 Отговор
    Като видях заглавието и си казах, че тази статия ще от ДВ.

    Коментиран от #40, #41

  • 3 Ники

    139 0 Отговор
    Особено голяма "полза" ще имат социалните системи на ЕС. Някои пристигнали преди две години още не искат да работят и държавите им дават солидни социални помощи
  • 4 Пич

    121 0 Отговор
    Язък , че ги мислехме германците за умни...!!! Или така са подвластни на соросоидите , че не може да гъкнат...

    Коментиран от #11, #28

  • 5 КОТарАК

    103 0 Отговор
    нищо няма да спечели ЕС от мигрантите. наблюдавал съм ги по много градове.по-работливите от тях отварят магазини , денонощни , но зареждат от близкия хипермаркет като ЛИДЛ примерно . ако ви разкажа кви са останалите ще ме изтрият
  • 6 Ю.Кортес

    101 1 Отговор
    Европа първо да интегрира дошлите и после да мисли за нови мигранти.
    Факт е,че не може да ги интегрира.Следователно,губи от нови мигранти.
  • 7 русенец

    82 0 Отговор
    ЕС само ще загуби точно от тези емигранти. Друга култура са.
  • 8 Как така 528 години след откриването

    68 0 Отговор
    На Америка цял свят печели сега изведнъж Европа ще печели от емигранти на които дядовците и бащите им вероятно не знаят географията на света и че земята се върти и е сфера
  • 9 Мдаа

    77 0 Отговор
    Виждаш че е преписка от DW и ти става ясно,че това е пореден напън на Неолиберастията да промива евромозъци-жалко,срамно,самоубийствено,защото проблема с мигрантите ще се стовари като бумеранг един ден и върху техните глави..но по важното за либералите е факта,че в момента тъпчат банковите си сметки със Шекели!
  • 10 Сатъра на Хана

    51 1 Отговор
    Избихте Българите и сега. Подкрепяните от вас Мутри и Бейове ще си вкарат Анадолци . На това се казва геноцид
  • 11 Мдаа

    30 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    По скоро второто,нямат дефакто автономност-окупирани са от 1945
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Местни и емигранти по цял свят се

    29 0 Отговор
    Интегрират Единствено под юргани
  • 14 свидетел

    39 3 Отговор
    след като Европа допринесе през вековете що-годе за цивилизоването на останалия свят е време за деморализацията и децивилизоването й. да идват на помощ де-що има мераклии за "мигранти"......каним ви на студенена бира и топли вурстчета /от овнешко месо/ с баварска горчица !
  • 15 Тръмп

    59 0 Отговор
    Играта е съвсем друга,Религиозна и Исляма просто завладява Християнски територии безнаказано!;)
  • 16 БХКпЕДАЛИТЕ ВЪН

    53 1 Отговор
    Като е толкова хубаво,нека вземат в Германия да си ги "интегрират", а пък я ви казвам, без концлагерски труд и условия, тези хора от източните държави не биха се пречупили, за да се "интегрират", инак ще си държат техните си повели,поверия и закони в чуждите държави. Ако искаш да живееш в държава Х, съобразявай се с нейните закони, никой не е длъжен да се съобразява с това, че си дошъл от ислямския свят и ти е обещано всички бели жени да сви свалят гащите пред празната ти кратуна.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 почна се

    49 0 Отговор
    Не че някога толерстката помия не спирала да ни залива, ама виждате какво е написало дойче зелето.
    Ами ако "само биха" спечелили, защо им беше план да ги държат в Турция, за което платиха на Турция милиарди? Защо им е въобще дъблинското споразумение, което задължава всяка гранична колония на ЕЦ в която са нахлули първи, каквато България, да ги държи на собствена територия и да не ги пуща при тях?
    Хем само биха спечелии, хем да ги стоварят на чуждите глави, да не им правят проблеми при тях. Ей това е двуличния "символ на човечността" ЕС.
  • 19 фен на сидеров

    34 0 Отговор

    До коментар #16 от "БХКпЕДАЛИТЕ ВЪН":

    те, мигрантите сами си правят концлагерите, т.е. гетата. и трябва да се пазят живеещите извън тях, а не обратно.....
  • 20 Анонимен

    40 0 Отговор
    Еха, като видях заглавието, си казах, че това може да е само Дойче Веле! Имат неподражаем стил. Дори левите Гардиън и Ню Йорк Таймс не могат да се мерят с тях.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Германците проведоха холокоста ВСВ

    41 0 Отговор
    Сега искат цяла Европа да се чувства виновна и солидарна с германските нацисти и да приема емигранти вместо Европа да праща храни и стоки в родните страни емигрантите и те да си стоят там където да родени
  • 23 един от многото

    45 1 Отговор
    По голяма глупост не бях чел!

    Коментиран от #34

  • 24 Hess

    41 1 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Те за това и са създадени-неолиберална пропаганда,но като спечелим изборите( AFD) през Септември ще ги забраним като заплаха за нац.сигурност,както и други техни съратници-имаме волята,имаме и визията!

    Коментиран от #30, #32

  • 25 dfu

    41 0 Отговор
    "какво ще стане, ако мигрантите се разглеждат не просто като сериозен проблем, а като част от решението?"

    Ако целта е подмяна на населението в Европа, заличаване на културите и създаване на проблемна държава с резнообразна етническа сегрегация - приемането на мигранти е вярното решение. Голям грях има Меркел и останалите продажници, които от лакомия и омраза към собствените си народи изпълняват вредни за обществата глобалистки планове. Срещу природата не може да се рита, в нея има естетвени закони, заобикалянето на които води до проблеми. Не случайно народът е казал "Всяка жаба да си знае гьола" и "Насила хубост не става".
  • 26 Ако имаше полза

    33 0 Отговор
    Американците щяха да ги преберат
  • 27 Juden Welle

    36 0 Отговор
    Като са толкова хубаво нещо мигрантите, да отиват в Израел. Ние талибани не щем.
  • 28 pbdan

    34 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Това, че си образован и върхов специалист в някоя област не оначава че не си тъп като гражданин. Немците повярваха на Бисмарк, Вилхелм 2 , Хитлер, Ерих Хонекер сега и на Меркел. Резултатите от тази вяра ги знаем.

    Коментиран от #33

  • 29 Тръмп

    8 17 Отговор
    Белия човек е апатичен към Християнството и не прави деца,затова и Европа ще бъде завладяна от Исляма!;)
  • 30 Анонимен

    20 0 Отговор

    До коментар #24 от "Hess":

    С промитите немски мозъци малко трудно ще го направите, но все пак ви стискам палци. Дано!

    Коментиран от #38

  • 31 Госあ

    32 3 Отговор
    Предишният премиер на Япония, Шиндзо Абе официално заяви на индустрията относно исканията им за бежанци и евтина работна ръка, че няма да вкара и един бежанец в страната си, а индустрията да разчита на механизацията и изкуствения интелект ако имат недостиг на работна ръка. Също така даде за пример Франция и атентатите там предизвикани от ислямистите. И накрая, дари шест милиарда долара за бежанците от войната, която американците и руснаците разпалиха.
  • 32 Госあ

    22 2 Отговор

    До коментар #24 от "Hess":

    Точно това е определението -заплаха за националната сигурност ! И ако сирийците бяха донякъде цивилизовани и уредени преди американците и руснаците да сринат държавата им, авганите са предимно терористи.
  • 33 Hess

    18 2 Отговор

    До коментар #28 от "pbdan":

    Немците още вярват и в Бисмарк и в Хитлер,те не се провалиха,бяха провалени от световното еврейство чрез всякакви методи(включващи дори около 30 атентата срещу Хитлер)така както съсипаха и България след 1990,а и не само нея!
  • 34 мародер

    21 0 Отговор

    До коментар #23 от "един от многото":

    Ха ха ха ха, това е още само началото! Не случайно медиите се придобиват само от едни собственици! Свобода на словото!?!? Чие слово?? Вашето слово не е демократично! То е фалшиво! Не отговаря на нашите цели и интереси! За това и нямате право да го излагате свободно. За това се блокират и профили и акаунти в уж социалните мрежи.
  • 35 Аха

    16 0 Отговор
    Нископлатена работна ръка.Това е .Так гледа ЕС на мигрантите.

    Коментиран от #36

  • 36 Госあ

    18 0 Отговор

    До коментар #35 от "Аха":

    Така гледат търговците. Чисто и просто правят дъмпинг на сънародниците си вкарвайки евтина работна ръка. А тероризма не ги интересува.

    Коментиран от #43

  • 37 Павел пенев

    23 0 Отговор
    Дойче веле отдавна е превърнат в журналистически парцал. Коя европейска икономика ще спечели от нашествието на мигрантите,които се ползват за миене на чинии,чистене на тоалетни и измитане на улиците или общи работници в строителството? Защо не посочвате какво губи Европа от тях,защото загубите са много по големи. Оформяне на гета,източване на социални и здравни фондове, опростачване на коренното население,скандали,побоища, терористични актове,изнасилвания на бели момичета и жени,искания за джамии и носене на бурки, налагане на неприемлива култура,нрави,традиции и обичаи. Това е ползата за Европа но парцала Дойче веле не казва нищо за това.
  • 38 Hess

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимен":

    За съжаление промити мозъци има навсякъде,дори и тук във Форума но за радост събитията от последните години "събудиха" доста мои сънародници и ги ориентираха в т.нар.крайно дясно,като смея да твърдя,че вече сме критична маса!Правителството ще опита да манипулира изборите,и то с активна помощ от вън(оттатък Атлантика),но на нацията толкова и писна,че и трябва много малко..А всички знаем,че когато немеца допие бирата си,и стане от дивана в желанието си да търси сметка от виновните,става страшно...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 абг

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "предвидимо":

    И аз, но за съжаление това не означава, че сме ясновидци или че сме много умни, и мозъчно увредена кокошка, ще си каже същото. И на германците вече им присветна пред очите по този въпрос, а какво си мислят, че ще постигнат с такива бълвочи в България, не мога да си обясня.
  • 41 яяяя

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "предвидимо":

    Така е. Неподражаем стил на ЦРУ! Твърдо са решени да залеят Европа с емигранти.
  • 42 Хихата

    8 1 Отговор
    Единствената интеграция за тях може да бъде в кон_лагери. Единиците успели изключения само потвърждават правилото за масата. А успехите им в спорта и музиката са обясними - на маймуняците им дай джъгала-бъгала, но за сериозна работа не ги търси!
  • 43 Hess

    16 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Но те не работят,вземат солидни помощи като дори колосално социална система като немската,вече се задъхва

    Коментиран от #44

  • 44 Госあ

    13 3 Отговор

    До коментар #43 от "Hess":

    Това е другото. Но според мен алчността на капиталиста е тази, че вкарват всичко, избират и тези които не стават, а не са мнозинство ги оставят на държавата. Чудесно, нали. На капиталистите държавата пречи и е по добре да бъде съборена. С един изстрел - два заека.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Русенец

    7 1 Отговор
    Моментално всички мигранти да се насочат към Меркелщад.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 100perа

    14 1 Отговор
    Може и не отричам, че част от мигрантите са много свестни и нормални хора. Проблемът е, че такива са много малко.
    В Германия, има вече 4 (четири поколения) гастарбайтери. Между тях пребладават турците. Португалци и италианци са се интегрирали напълно. Над 70% от турците са под някаква форма на социални помощи. За разлика от мигрантите от Източна Европа напр. (помним кампанията в Германия срещу поляци, българи, румънци и т.н. през 2015 -2017 г.), които като цяло имат положителен нетен принос към хазната на Германия. За разлика от останалите. Същото е ивъв Великобритания.
    А старите опорки от статията на ДВ не ме интересуват. Особено, когато са пълни глупости - "Угур Шахин и Йозлем Тюреджи - двойката, създала вероятно най-успешната ваксина срещу коронавируса"! Да бе, колко му е двама талантливци се хванали и създали САМИ ваксина?! Сигурно в някоя кухня вместо в лаборатория...
    А що пък да не задам и въпрос - може ли Европа, най-малкият континент да поеме всички, които считат, че могат и трябва да живеят тук? Дори и да искат да работят?

    Коментиран от #62

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Госあ

    10 0 Отговор
    Оуууу "Угур Шахин и Йозлем Тюреджи - двойката, създала вероятно най-успешната ваксина срещу коронавируса" оууу оуууу Интересно, за каква я мислят източно европейката Каталин Карико, работила по една случайност и за Модерна и притежаваща по една случайност акции от компанийката на шахин. М ? А, и номинирана по една случайност за нобелова награда за РНК ваксините. Тяхното масово приложение в конкретния случай е отделен въпрос.
  • 51 069

    10 0 Отговор
    Абе тези меркелисти луди ли са бе? Всъщност не са луди, а изпълняват таен и дълбоко законспириран план за новия световен ред. Всички народи трябва да направят необходимото той да бъде осуетен.
  • 52 Един

    9 0 Отговор
    Кой от Европа ще спечели от мигрантите? Не разбрах - как Европа ще спечели? Ето как: вместо да се стимулират европейците да имат деца които да отгледат и да изучат ,по-лесно е на "работодателите" да експлоатират мигрантите (поне вече са отгледани , а някои и изучени!) за никакви пари!

    Коментиран от #64

  • 53 Тра ла ла

    8 0 Отговор
    Четеш от где се е пръкнал този пасквил и всичко ти става яно. Журналистът михаель е директор на шорошняшка, неправителствена сган. Пожелавам му да му нахлюпят чалмата и ако има дъщеря(дано) да пристане на някой от тези дето така горещо рекламира и защитава.
  • 54 20-сет години ГовНАТО ги " КУЛТИВИРА "

    2 0 Отговор
    Сега те ще " КУЛТИНИРАТ " говНАТОто ! Ти хабер нямаш , че те не се поддават на външно влияние и асимилиране ! Ти добре знаеш , че са майстори на ножа и бойци обстреляни ! Ти добре НЕЗНАЕШ , че Те Добре Знаят , че ние ги УВЕРЯВАХМЕ ще ще ги направим ЩАСТЛИВИ , но за Една НОЩ всички ИЗБЯГАХМЕ ! Ти съзнаваш ли АДЖЕБА , че ТЕ ЩЕ НИ ДИРЯТ СМЕТКА ! Че това е сила с която ние имаме " СМЕТКИ " да управяме ! ЕВРОПА ще ГОРИ !
  • 55 Поредната либерална дrисня

    12 1 Отговор
    Демократично е която държава иска да си ги прибира със самолет. Стига натрапвате.

    Коментиран от #58, #59, #60

  • 56 Наблюдател

    3 2 Отговор
    Предците на DW гориха хора по камерите К.Л. а пък тиЯ от лакомия ни натришат всякъква паплач!
  • 57 Ние бяхме в тяхната Държава и какво

    3 0 Отговор
    Сторихме ? Щастие , Идеали , Мечти , Демокрация, Прогрес , Инфраструктура, Култура , Идеология, Жизнен стандарт ? Или погледни у нас какво е и непитай за тях. Кога и Къще говНАТО е докарало Слънце да изгрее и дете да се засмее ? И у нас не е ли същият Праз !
  • 58 А ти бешели с войска в тяхната страна

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Поредната либерална дrисня":

    Сега те са длъжни да ти ВЪРНАТ " ВИЗИТАТА " kirpich!
  • 59 Какъв Х

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Поредната либерална дrисня":

    Търсише твоята държава в " Чужд Дом " ?
  • 60 Сега те са длъжни да ни се ИЗДЪЛЖАТ

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Поредната либерална дrисня":

    Иначе нестава ! Да ! Те знаят как да се справят а ние сме по- зле и от блеещи невменяещи ОВНИ !
  • 61 Гошо

    5 0 Отговор
    Верно е, прав е чиляка, даже ако вземат и интегрират наще цигани ще спечелят още повече, такива гушки ще направят, че свет ще им се извие!

    Коментиран от #67

  • 62 5ко

    15 0 Отговор

    До коментар #48 от "100perа":

    Турците в Германия ВЪОБЩЕ не са интегрирани. Даже си взимат жени от Турция, защото местните били покварени от немската култура. Много години живях и работих там, и имам информация от първа ръка. Капсулират се и само привидно са възприели немското.

    Коментиран от #63

  • 63 Sieg

    10 0 Отговор

    До коментар #62 от "5ко":

    Прав си макар, че турци пак чат пат има с акъл. А какво да говорим за такива от Африка. Как да ги сравниш с такива от Китай, които са работливи и кадърни хора. Африканци, цигани и подобна сган са проблемни. Живеят от помощи и натоварват всички държавни системи.

    Коментиран от #65

  • 64 5ко

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Един":

    Не е това целта на задкулисието. В даден момент когато хъхрещите станат повече, ще сблъскат двете общности една срещу друга. Когато настъпи хаосът, ще приберат парите и имотите за безпари, ще се редуцира населението и ще плати масрафа на другите. Това е стар жидовски похват, прилаган от векове и докато има глупаци да се хващат на номера, защо да не го повтарят?
    - Когато по улиците се лее кръв и стеле смърт, ти купувай. - стара хазарска поговорка.
  • 65 5ко

    8 0 Отговор

    До коментар #63 от "Sieg":

    Въобще не са глупави хора, лошо не са ми сторили, но те не желаят да се променят. Искат си техния живот, с техните обичаи. Рядко някой турчин се жени за германка. Като разберат, че съм българин ми се радват и са ми помагали. Но си държат на обичаите и религията, не искат да се смесват с другите.
    Но за другите, нямам думи. Меко казано са като от друга планета. И турците странят от тях, ако и да са единоверци. Бе осата не е пчела, ако и въшно да си приличат.
  • 66 Ехааа

    9 0 Отговор
    Поредната измама. Европа има нужда от мигранти. И какво прави тази необразована паплач. Това не са турските гастърбайтери които работят. Да сте видяли сириец, авганистанец, иракчанин да работи в завод. Само магазинчета и далавери! Да не говорим за начина им на живот. Разбирам хората бягащи от война. Но да отидат в САЩ. Тези които правят войните. Но те си стоят далече и не им пука!
  • 67 Циганите са МЕРИЛОТО ни

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Гошо":

    Що за държава сме ! При Соца те бяха други ! А днес у нас е ПРОСПЕРИТЕТ , дето да не ти се ще и да го помиришеш ! Днес вски ние се отличаваме от циганите Единствено и то много леко само по миризмата ! Външно и речево - разлика - няма.

    Коментиран от #73

  • 68 Мигрантите са финансово

    0 3 Отговор
    По-добре от бедният Ганчо !

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Sieg

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Мигрантите са финансово":

    Мигрантите от Швеция и Англия да, но от там няма. Идват от Афганистан, Индия, Сомалия, а там са добре финансово друг път. Пишеш без да мислиш.
  • 71 ежко

    5 0 Отговор
    Кво ще спечели?Ще спечелят капиталистите, всеки друг -губи!Губи на първо място сигурност и спокоен живот и т.н.Европа -една стара госпожа с отминала слава и спомени за бляскаво минало.След 40-50 години няма да е фактор.Китай като млада и образована госпожица -бедещето е нейно, а бабата може да си развява спомените и да затъва още повече в ленност.....
  • 72 Бодак

    4 0 Отговор
    Лошо
    Продалжава масовата пропаганда в полза на мигрантите.
    Това пропагандно мат'рялче е с ниво на умствен размах по малко от петилетка пред носа
  • 73 Бодак

    6 0 Отговор

    До коментар #67 от "Циганите са МЕРИЛОТО ни":

    При соца нямаше т.н. цигански въпрос.
    Всички бачкаха и слушаха. Почти не крадяха, щото милицията не бе като сегашната полиция -- страх ги е да бият цигани и си го изкарват с бой на българите ( затова и циганите ни вземат за мезе)
    Преди милицията биеше яко циганите за най-малкото провиннение, иначе ако изтърват нравите им ... виждаме какво правят сега циганите -- циганско беззаконие и бездйстваща страхлива полиция.

    Циганския въпрос възникна, тогава, когато тръгнахме да се водим по чужди акъли -- западни, соросоидни. Хора горели и избивали цигани, евреи, славяни , ни учеха на добронамереност 9толерантност). И нашите малоумни политици им се вързваха -- е самосъздадохме си сами цигански въпрос -- не се водим по своя си ум, а по чужди
  • 74 Ние сме страшно ОПРОСТЯЛИ !

    0 2 Отговор
    Ние сме просто СЪЩЕСТВУВАЩИ , не съвсем скотоподобни ! Не съвсем защото Добитъка се ЕШИ по божият закон а ние по Истамбулската конвенция ! На масата- под масата - в килера и на Терасата ! Боса във снега- гола под дъжда - кал по ушите - среrма по гъ/а ! Ха ! Ха ! Ха !
  • 75 Абе

    3 0 Отговор
    Само като видях заглавието и разбрах, че е материал на така нареченото Дойче Веле, което е рупор на юдо соросоидната дълбока държава.
  • 76 Ако

    1 0 Отговор
    Мигрантите са високообразовани и се покръстят, преди да дойдат, да идват! Ако са като сегашните, да ги спират с минни полета!
  • 77 ПетровMr Петров

    0 1 Отговор
    Споменатите собственици на Бионтех-станаха милиардери на гърба на 1 унгарка.Същата е теглила "сиктера" на комунизма преди40 години и е работила много яко.Предлага нова технология и сега фирмата на мамелюците е качила БВП на Германия с 0,5 процент.
  • 78 Стига Лицемерие

    1 0 Отговор
    Прекалено очевидна промивка от ДВ. Всички вече знаем че интеграция за повечето от тези няма. Не работят, а само смучат социални помощи и вършат престъпления. Раздаването на пари без съответния труд насреща неминуемо води до един и същ резултат. Защо не ходят да се интегрират в мисюлманска държава? Защото няма да има помощи нали.