Отидете към основна версия

2 331 20

Русия няма да бърза с признаване на новата власт в Афганистан

  • русия-
  • афганистан-
  • талибани

Самият Жирнов заяви, че талибаните са се ангажирали да осигурят абсолютна безопасност на руския дипломатически персонал в страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия не приема талибаните в Афганистан като заплаха за Централна Азия, посочи специалният представител за Афганистан на президента Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Представителят Земир Кабулов каза още, че Москва се е подготвила предварително за осъществяването на контакт с талибаните.

По думите му Русия няма да бърза с въпроса за признаване или непризнаване на новата власт в Афганистан, съобщи агенция РИА "Новости".

В коментари за радиостанция "Ехото на Москви" Замир Кабулов заяви, че Москва ще следи внимателно действията на новите власти и след това ще вземе решение.

Той добави, че посланикът на Русия в Афганистан Дмитрий Жирнов ще се срещне във вторник с ръководството на талибаните и ще обсъди въпроса за сигурността на руското посолство и на страната като цяло.

Самият Жирнов заяви, че талибаните са се ангажирали да осигурят абсолютна безопасност на руския дипломатически персонал в страната.

След като талибаните влязоха в контакт с руското посолство в страната, ТАСС съобщи, че досегашният афганистански президент Ашраф Гани вчера е избягал от страната в самолет, пълен с пари. По руска информация Гани е кацнал в Узбекистан.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: