Last news in Fakti

16 Август, 2021 19:00 7 157 58

TIME: Настоящи и бъдещи съюзници, още ли вярвате на САЩ?

  • афганистан-
  • сащ-
  • кабул-
  • талибани-
  • джо байдън

Завръщането на талибаните означава възраждане на примитивното им тълкуване на религиозните закони и племенната култура

TIME: Настоящи и бъдещи съюзници, още ли вярвате на САЩ? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Беше обнадеждаващ януарски ден, когато нов президент на САЩ пое поста след 4-годишна катастрофа, наречена Доналд Тръмп, пише TIME.

"Ще поправим нашите съюзи и ще се ангажираме отново със света", каза Джо Байдън пред един разтревожен свят в своя встъпителен адрес, обявявайки лидерските намерения на САЩ да поведе отново свободния свят. "Ние ще водим не само с примера на нашата сила, но и със силата на нашия пример. Ще бъдем силен и надежден партньор за мир, напредък и сигурност."

Дните на изолационизма на "Америка фърст" на Тръмп, с който САЩ отхвърлиха многостранния търговски блок, разкъсаха старите договори и обиждаха съюзници, бяха отминали. Америка се завърна...

Никъде това не е по-очевидно, отколкото в Азия. Отношенията с Южна Корея и Япония и двете разтърсени от изнудванията на Тръмп за повече пари бързо се оправиха. Администрацията на Байдън потвърди ангажимента си да използва военна сила за защита на интересите на съюзници като Япония и Тайван.

Десетилетие след като Барак Обама за пръв път формулира политиката "Ориентиране към Азия"- измествайки историческия фокус на САЩ от Европа, Латинска Америка и Близкия изток към Индо-Тихоокеанския регион, за да се противопостави на Китай - администрацията на Байдън изглеждаше готова да премине в офанзива.

Кърт Кембъл, считан за архитект на стратегията, е привлечен да ръководи политиката в Азия с титлата Индо-тихоокеански координатор в Съвета за национална сигурност. Неформален съюз от четири морски демокрации в Азиатско-тихоокеанския регион-състоящ се от САЩ, Австралия, Япония и Индия и наречен Четиристранен диалог за сигурността, или Quad - бе циментиран след десетилетие забвение. В рамките на два месеца след като Байдън пое Белия дом, той накара лидерите на предполагаемото "азиатско НАТО", крепост срещу възхода и агресията на Китай, да се срещнат на практика за първи път.

Не всички в Азия обаче са равни, подредени така, както са в момента, според тяхното значение за проекта за ограничаване на Китай. Афганистан и животът на афганистанците не стоят особено високо в този нов ред.

Докато Байдън възобновяваше Quad, той едновременно работеше и за пълно изтегляне на войските от Афганистан, продължавайки с политиката на Тръмп да излезе от това, което американците наричат ​​"безкрайна война". Миналата година Тръмп сключи мирно споразумение с талибаните.

Не само, че афганистанското правителство не беше в тази сделка, САЩ дори помолиха Кабул да освободи 5000 затворници талибани, за да изпълнят условията на талибаните. На стената бе ясно написано: Америка на Тръмп е решила да хвърли афганистанското правителство под автобуса и да сключи мир със същите хора, с които започна да воюва преди 20 години.

Ако политическият елит на Афганистан видя някакви надежди за промяна в мисленето с идването на Байдън на власт, те бързо бяха унищожени.

По времето, когато Байдън се срещна с афганистанския президент Ашраф Гани, 6 месеца след обещанието "да се ангажира отново със света", плановете на САЩ да се изтегли от Афганистан бяха мълниеносно задвижени - без значение какви са последствията. Но САЩ не изоставяли Афганистан, повтаряше той и даде да се разбере, че изпраща 3 милиона дози ваксини в страната, за да помогне на хората да се борят с COVID-19. Така да се каже, да останат живи до идването на талибаните.

И талибаните го направиха. След спиращия дъха бърз напредък, в който падаше провинция след провинция, талибаните превзеха Кабул. Президентът Гани избяга, а САЩ напуснаха посолството си.

Както стана очевидно, до последния час САЩ напълно погрешно си обясняваха и обясняваха на другите скоростта и решителността на настъплението на талибаните. Хаосът за бягство от Афганистан на САЩ - "довереният партньор за мир, напредък и сигурност", унищожи всичко спечелено, което постигна с присъствието си за две десетилетия в страната.

Завръщането на талибаните означава възраждане на примитивното им тълкуване на религиозните закони и племенната култура, като преобръща годините на напредък в свободата на изразяване и правата на човека. В районите, които са превзети, талибаните вече затвориха медиите, издадоха заповеди, забраняващи на мъжете да си бръснат брадата, а на жените да излизат без придружител.

Бойци на талибаните ходят от врата до врата, принудително се женят за момичета на 12 години и принуждават жените да напускат работните си места. 80% от четвърт милион афганистанци, които са избягали от края на май с напредването на талибаните, са жени и деца. Сега, след като талибаните официално поеха контрола над страната, вече няма къде да бягат.

Освен за самия Афганистан, завръщането на талибаните представлява нови рискове за сигурността в целия регион.

Отбелязва се създаването на ново огнище на джихадистки терор в сърцето на Азия, привличайки ислямистки бойци от цяла Южна и Югоизточна Азия, дори издигайки призрака за прегрупиране на ДАЕШ. Блицкригът на ДАЕШ сякаш също бе случаен след друго катастрофално изтегляне на САЩ - от Ирак през 2011 г.

Опасността от засилена джихадистка дейност в Афганистан е особено сериозна за шестте държави, граничещи с Афганистан, както и за близкия регион, включително Индия и Югоизточна Азия, които са дом на огромен брой мюсюлманско население, недоволни мюсюлмански младежи и продължаващи ислямски бунтове, като например в Минданао и Кашмир.

Правителствата на Малайзия, Индонезия и Филипините - откъдето хиляди млади мъже се присъединиха към ДАЕШ - вече бяха на ръба, в очакване на завръщането им от Сирия. Никой не знае как политиците на САЩ гледат върху световната карта, но това са азиатските държави и много от тях са съюзници на САЩ, а сега се оказват изложени на много по-голям риск от радикализация на джихадистите. Всичко това се случва, защото единствената суперсила в света нямаше куража да завърши започнатото.

Индия, чийто морски капацитет, историческа враждебност с Китай и гигантски пазар, я правят особено важен американски съюзник в региона, е ярък пример за рисковете от капризите на политиката на САЩ. Без известен пряк достъп до талибаните, Индия е сред многото страни в региона, най-слабо подготвени за смяната на караула в Кабул.

Положението се влошава безкрайно от конфликта с най-големия ѝ враг Пакистан, който контролира талибаните. Да не говорим за сериозните рискове за сигурността, възходът на войнстваща теократична мюсюлманска държава в региона сега заплашва индийското индуистко правителство, което обвинява за дискриминация спрямо мюсюлманско население на страната.

Пълната загуба на тези страни при бързия обрат в геополитиката на региона подчертава опасностите, които американската прищявка създава за съюзниците. Както Виетнам и Ирак, и Афганистан отново служи като напомняне за способността на САЩ да създава хаос със своите необмислени намеси и безразсъдни отстъпления.

Любопитното е, че безотговорната абдикация на САЩ от Афганистан идва в момент, когато се опитва да възстанови лидерството си в Азия и да убеди страните в региона да изберат амерканската страна в конкуренцията на великите сили с Китай.

Китайците бързо се възползваха от провала, за да подчертаят ненадеждността на САЩ като партньор. "Г-н Блинкън, къде е клишираната ви фраза? Не планирате ли да обявите, че стоите заедно с афганистанския народ?", написа Ху Сиджин, главен редактор на контролирания от китайската комунистическа партия Global Times.

Пекин дори не трябва да полага усилия, "изкуството" на Байдън в Афганистан не е "Изкуството на войната" на Сун Дзъ.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сатаНАТО

    233 7 Отговор
    Да гледат източноевропейските кучета Полша, Литва, Латвия, Естония, че и България...насъсквани срещу Русия...Американците ще ви ръчкат да ядосате руската мечка, а когато тя истински се разгневи, просто ще ви изоставят.

    Коментиран от #21

  • 2 Хаха

    126 4 Отговор
    Дано малко хора харесват САЩ
  • 3 SSатана

    182 3 Отговор
    С приятели и съюзници като САЩ и врагове не са нужни.
  • 4 Жо Биден

    182 3 Отговор
    САЩ нямат съюзници, а васали. Ще ви подкрепят само ако имат някаква полза за себе си от това, а когато престанете да им бъдете нужни, просто ще си тръгнат, изоставяйки ви сами с проблемите, които са натворили.
  • 5 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    138 3 Отговор
    НИКОЙ НИКОГА НЕ ИМ Е ВЯРВАЛ!!!КЪДЕТ СА ОТИШЛЕ САМО КРЪВ СЕ Е ЛЯЛО МЕЖДУ СЪГРАЖДАНИ И СЛЕД ТОВА МИР И ДЕМОКРАЦИЯ НИКОГА Е НЯМАЛО!!!
  • 6 Никой вече не вярва

    107 14 Отговор
    На Американците с тези президенти. Както предадоха техните хорица в Афганистан - имаха 25 хиляди преводачи Афгани работили за американците , 15 хиляди от тях вече са екзекутирани. Предадоха кюрдите в Сирия на Турците а се водеха техен съюзник. Оставиха Ердоган да започне военна операция срещу тях а им гарантираха сигурност и подкрепа. И нас така ще предадат когато някой започне операция срещу България, например Ердоган . Тръмп и Байдън са едни от най слабите президенти на САЩ в тяхната история. Рейгън , Джордж Буш и Джордж Буш -младши и дори Барак Обама никога не биха предали своите съюзници. Доверие вече на САЩ никога. Сега са двулични и ще забият винаги нож в гърба на своите съюзници.

    Коментиран от #7, #13, #23

  • 7 Така е

    21 56 Отговор

    До коментар #6 от "Никой вече не вярва":

    Рейгън , баща и син Буш , дори и Джими Картър , че и Бил Клинтън по тяхно време никога не биха постъпили така със своите съюзници.

    Коментиран от #14

  • 8 Пеко Таков

    91 4 Отговор
    Американците си вкарват автогол с пълното изтегляне от Афганистан.Вече им излезе име,че предават съюзниците си след частичното изтегляне от Сирия,когато изоставиха кюрдите сами да се оправят с турците и те се принудиха да влезнат в някакви преговори с Башар Асад.
  • 9 Малеййй

    61 1 Отговор
    Тоя Байдън построи кумънизъма по целио свет!Нещо познатовсички Хамериканци бегат към Републиканските щати на Тръмп,ама цирка предстои.
  • 10 Реално

    87 1 Отговор
    Нормалните и трезвомислещи хора,политици и общественици отдавна не вярват на САЩ. Има само политици които са се продали на американците-алчни за пари и власт...А останалите 99,9 % от хората нямат никаква вярв на САЩ...-факт.
  • 11 Мдаа

    98 1 Отговор
    "Великата" краварска и еврогейска военна машина се оказа кенеф на колела - бягат като плъхове а местните им подлоги се чудят къде по света да се скрият. Рекапитулацията е кристално ясна - " краварската демокрация" не мина ама успяха да превърнат една почти светска държава в руини, нарко -икономика и фундаментална ислямска цитадела. Що да се чудим - Ливан, Либия, Ирак, Сирия , Виетнам преди това ....дълъг списък на краварската военно-политическа просташка агресия и провали.
  • 12 Абе

    65 1 Отговор
    Държава,в която висши дипломати- елита на външната им политика,бяга и позорно изгаря символа на Държавността- Националния им флаг,под т,п ия претекст,да не бъде " използван за пропагандни цели" е слагай на Марковия.Без замисляне и угризения.Влачили са препълнените си куфари,със парцалки,обущета,ценности.Да не загубят! Вместо да ги зарежат,и да приберат всички национални флагове- символи.За тази с,г,ан друг господ освен зелендаша няма! Те децата и родителите си зарязват от раз ,заради зелендаша,та няма да зарежат" съюзник?
  • 13 бл.134 в Зап. парк

    66 3 Отговор

    До коментар #6 от "Никой вече не вярва":

    Да , вярваме на САЩ. Вярваме ,че ще ни предадат в най-добрия момент за тях. Вярваме ,че целия свят ще им плат сметката от коляното печатарство на пари и гонене на инфлация
  • 14 mi6osp

    45 1 Отговор

    До коментар #7 от "Така е":

    Е, сега всеки американски президент ще го направи. На Тръмп не му стигна времето. Причината, накратко: " Ноу мъни, ноу фъни!"- темповете на растеж на американския дълг са много високи и заплашват икономиката на САЩ.
  • 15 РЕАЛИСТ

    42 4 Отговор
    През 89-те имах разговор с висш военен и питах ,защо Русия се намеси в Афганистан и се забатачиха нещата. Той ми каза, че има някакво плато в Афганистан , където САЩ искат да разположат ракети. Такова било мястото, че могат да удрят Москва, без да могат да бъдат прехванати тези ракети.

    Коментиран от #25

  • 16 Бат Рамбо е гей

    56 1 Отговор
    Краварите нямат спечелена война !
  • 17 Това

    57 1 Отговор
    Америка фърст" го тълкувам като доминация на Америка на целия свят. Много ми наподобява лозунга на Хитлер "дранг на остен", с който изявяваше претенциите на Германия на изток. Хитлер се оказа по-скромен от американския демократичен фашизъм. Той се стремеше само на изток а те към целия свят
  • 18 БОЛШЕВИК 🌟

    65 2 Отговор
    Ние никога не сме вярвали на САЩ.
    Това е империята на злото, и когато и да се разпадне и изчезне, светът ще стане добро място!
  • 19 Къде са

    51 1 Отговор
    Американските подлоги. Поне един от тях да се обади и да ги защити. Никакви ги няма. Но аз знам защо. Листчетата със СОП орките не са им дадени на време
  • 20 тнт

    38 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Г-н Блинкън, къде е клишираната ви фраза? Не планирате ли да обявите, че стоите заедно с афганистанския народ?Някой видя ли Блинкин между бягащите афганистанци по летището?Аз ,не!Вие!?
  • 21 хайдутин

    67 6 Отговор

    До коментар #1 от "сатаНАТО":

    Така е , прав си . За другите държави не знам , но за България , Русия знае , че има проблем с политиците , но не и с народа. Русофоби са само малка част от обществото , която гравитират около политическите партии и се облагоделстват с измами и кражби безнаказано . За останалата част от българите руснаците са си братушки ...ние пазим памета на руснаците загинали в България 1878г.

    Коментиран от #24

  • 22 100perа

    67 4 Отговор
    Ама чакайте, бе!
    Какво толкова сте се загрижили? Талибаните са свестни хора - Държавният департамент и самият Байдън и дума не са казали, че нарушават човешки права и заслужават санкции напр. или изолация!
    Напротив, те са добрички! Не са като лошия Лукашенко, който е мноооого по-голям нарушител на човешките права от тях!
  • 23 Гост

    50 1 Отговор

    До коментар #6 от "Никой вече не вярва":

    Изброените, които не биха предали са същите, като сегашните предатели, че и по-лоши.
    Когато СССР беше извикан да помага на СВЕТСКОТО правителство на Афганистан против талибан-сатанистите, Сащ въоръжаваха и тренираха същите тези талибани в тероризъм за да громели кого... СССР същите, които защитаваха държавността и се бориха против терористите.
  • 24 Ежко Бежко

    52 3 Отговор

    До коментар #21 от "хайдутин":

    Наивен си хайдутине. Русофобите много се народиха, пък са и гласовити, щото са в тренда.не споделям мнението ти. Пак ще изтеглим късата клечка, даже вече сме я изтеглили. Паси трябва да е в затвора, заедно с много други предатели. Ама не, ние си дращим по клавиатурата, те ни пращат в Сибир като не ни харесва тук и така. Даже ни наричат предатели.

    Коментиран от #31, #57

  • 25 Гост

    41 1 Отговор

    До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":

    СССР не се намеси на страната на законно избраното пПРавителство, а беше помолена ЗА помощ досущ както се случи в Сирия.
    В Сирия Русия се намеси по молба на Башар Асад, за ад не бъде превърната държавата във втора Либия.
  • 26 Вера

    43 0 Отговор
    Те никой не защитават, не помните ли кюрдите в Ирак, как ги оставиха на турците, и ммно други
  • 27 Коко

    42 0 Отговор
    Къде сте соросиди ,пишете нещо
  • 28 Матей

    44 2 Отговор
    Американците взеха по-често да го употребяват този номер,да се изтеглят от окупиран район и да създават вакуум на сигурността.В България също може да го приложат,като се измъкнат внезапно от базите си и оставят да нахлуят тук турски войски,местната пета колона да се активизира.Няма да отнеме цяла седмица като в Афганистан,и три дена стигат.Тия трябва да се изгонят по най-бързия начин и БНА да се увеличи до 100 хил.,финансирането от конфискации на олигарси.
  • 29 бай Даньо

    10 43 Отговор
    Тук всички коментари са написани с презумпцията или подтекста че руснаците не предават съюзниците както им е угодно , което категорично не е вярно другари , питайте Наджибула , питайте арменците преди една година и също през 1877 , питайте и българите в 1856 около кримската война, в войната от 1885 и междусъюзническата а война ...

    Коментиран от #34, #36, #43

  • 30 Мирабо

    41 0 Отговор
    Не виждам мнение по темата да изказват Соломон , Поптодорова , Росен Банов и други наши светила !
  • 31 хайдутин

    30 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ежко Бежко":

    Така ще бъде , докато гласуват за сегашните партии с извинението , че нямало други . Чудил съм се как не им направи впечатление на тези , които гласуват за ГЕРБ , че тази партия се опитва тотално да фалшифицира историята за османското робство и в това няма никаква политическа или икономическа полза за България , а е в полза на чужда държава , какво добро очакват да нзправи за държавата след като лъже народа си , за да угоди на чужда държава...но не ...те си гласуват защото Боко им е сипатичен ....няма шанс с такива партии и такива избиратели. А предатели ни наричат платените на г.е.р.б.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Няма какво да питам

    20 2 Отговор

    До коментар #29 от "бай Даньо":

    Познавам отлично историята и всичко което си написал
    е обратно да внушенията които искаш да направиш
  • 35 До 19,

    3 12 Отговор
    не съм от подлогите, но понеже сте любопитен ще ви пусна една от опорките и тя е корупцията, тя разрушила бойния дух на редовната афганистанската армия, на която така се надявала американската.
  • 36 ФАЩ И ОТАН

    26 0 Отговор

    До коментар #29 от "бай Даньо":

    СЪДЕТЕ ПО ДЕЛАТА, САМО ПО ДЕЛАТА А НЕ ПО СЛАДКИТЕ ПРИКАЗКИ. САЩ БЯГАТ ПРЕЗ ГЛАВА ОТ АФГАНИСТАН КАТО ИЗОСТАВАТ ВСИЧКИ КОИТО СА ИМ ПОВЯРВАЛИ . ИЗЛЪГАНИТЕ ЩЕ ОТИДАТ КУРБАН ЗАРАДИ ГОЛЯМАТА ИЗМАМА САЩ И НАТО.

    Коментиран от #50

  • 37 ФАЩ И ОТАН

    28 0 Отговор
    НAЩE ВЪРЛИ AТЛAНТИЦИ МЪЛЧA КAТO ПРEПИКAНИ. НИ ВOПЪЛ НИ CТOН OТ CAЛAМИ ПACИ, ПЛЮВКO ИЗМAМНИКA, ИНДЖEВ, AГOВ И ДРУГИТE. КO CТAНA БE AТЛAНТИЦИ ДA НE CТE ЗAБOЛEЛИ ???? МAЙ CE CТРECИРAНИ ДA НE CТOЯТ НA КOЛECНИЦИТE НA БЯГAЩИТE ЯНКИ. CЛEДВAЩИТE ИЗМAМEНИ ЩE CA OРКИТE ФAШИCТИ OТ OКРAИНA. КAКЪВ CAТAНИНCКИ CТРAХ ИДВA OТ AФГAНИCТAН.
  • 38 Казуар

    2 24 Отговор
    Другари комуняги и русоиди, американците и други страни от НАТО бяха 20 години в Афганистан, помогнаха за създаване на 300 хилядна правителствена армия и сили за сигурност. И по нататък да се оправят сами и ако не могат това си е техен проблем. Американците влязоха в Афганистан защото талибаните бяха приютили Ал Кайда и Бин Ладен.

    Коментиран от #41, #53

  • 39 Феодал

    16 0 Отговор
    Лесно им е на журналистите от Тайм.Каква демокрация създадоха американците в Афганистан а?Назначиха кучи синове, ама наши да управляват и крадат, направиха 150 хил. армия, на която кучите синове ограбиха заплатите, а събраха от хората оръжието, за да не могат да защитят правата си.Така ли е в Щатите.И след това Байдън да се оправдава и да казва, ами защитете си демокрацията.Що не пробва да каже на американците, дайте си оръжието, ей на, имаме и армия и полиция, тя ще пази ДЕМОКРАЦИЯТА.
  • 40 Сашко

    10 1 Отговор
    Империята на злото САЩ отново предадоха тези,които им повярваха. Нищо ново под слънцето. Обрекоха на смърт и съсипия милиони,а на глуповатата Европа гарантираха нова бежанска криза. Честито!
  • 41 хамсал

    20 0 Отговор

    До коментар #38 от "Казуар":

    Другарю соросоид, когато руснаците бяха там, режима беше светски. Построиха заводи, болници и училища! Като противовес на това "демократична" Америка обучаваше талибаните в американски бази в Пакистан и им даде "Стингъри"!

    Коментиран от #42, #47

  • 42 Зайко Байко многознайко

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "хамсал":

    Абсолютно точно !
  • 43 Нещо бъркаш

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "бай Даньо":

    Армения не бе нападната....и войната бе за спорни територии извън Армения.Тия войни се водят от десетилетия. Няма правно основание за руска намеса.Не пиши глупости.Другите дати нещо не са ми ясни.Каква 1877? Я се спри с глупостите.

    Коментиран от #49

  • 44 Политици Евро Атлантици!!! "Лесно се

    7 0 Отговор
    Изкарва мечката от Бърлогата, но много трудно се връща там"!! Атлантически съвети клубове, партии и др. , не дърпайте мечката, защото първи ще бягате на някъде!!! Кротнете се и си затворите устата, избършете си плюнките!!
  • 45 Блестящ

    0 8 Отговор
    Блестящ ход на Байдън срещу Иран , Китай и Путин. Мисирките от Time дрънкат глупости.

    Коментиран от #46

  • 46 Май...

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Блестящ":

    ...си получил блестящ...- оргазъм,от този калташки ход на БайДрън...?!?!
  • 47 Казуар

    0 10 Отговор

    До коментар #41 от "хамсал":

    Русоид, американците и страните от НАТО също инвестираха в инфраструктурата на Афганистан, я се поинтересувай. И то много повече от СССР защото имат повече средства.
  • 48 ежко

    5 0 Отговор
    Очаквам Атлантическият клуб да се изкаже за ситуацията, ама май няма да го дочакам.Мълчат като комунисти на разпит....
  • 49 бай Даньо

    1 7 Отговор

    До коментар #43 от "Нещо бъркаш":

    Обяснявам. Войната от 1877 се води на два фронта на балканите и в Кавказ . За да освободят България ( важна като плацдарм за настъпление към Истанбул) на мирните конференции русите предават Армения и я оставят в пределите на османската империя , после всички сме чували за последствията - арменския геноцид. През 1856 в поредната руско турска война русите стигат до Тракия и се връщат , предават България за да освободят още от Сърбия и Гърция и когато идват 1877 българското население е скептично да очаква свобода и да участва във войната против турците ... За позицията на Русия в сръбско-българската война е ясно - Русия за да гарантира успеха на Сърбия изтегля висшия офицерски състав и България остава с капитаните. Ако това не е предателство не знам какво е !? За междусъюзническата война нарочната мудност на русия да разреши конфликта ( заложен от самата нея със спорни и безспорни зони ...) предрешава действията на българското правителство . Друго да обяснявам?
  • 50 бай Даньо

    0 7 Отговор

    До коментар #36 от "ФАЩ И ОТАН":

    САЩ не бягат още по малко през глава. Байдън изпрати още един баталион 1000 войници да държат летището да върви операцията по изтеглянето. Никой не е виновен че така бързо афганистанската армия се предаде. По скоро са виновни от ЦРУ че не са анализирали ситуацията на място правилно. Инак Байдън е напълно прав да се изтегли ако Афганистан няма сили за да удържи сам демократична държава която им подариха САЩ и НАТО то нека да бъде територия на талибаните. Ако талибаните прекалят ( ха са убили някой западен дипломат ! ) и ги почваме с големите боНби. За мен интересния въпрос е дали талибаните ще избият повече от собствения си народ отколкото нашите червени талибани след 44 година!? 50 000 души са сериозна работа !
  • 51 Енчев

    4 0 Отговор
    Бългaрия зaхвърли OТAN-нaeмницитe cи, в Aфгaниcтaн!
    Бягcтвoтo нa aмeрикaнcкитe ОTАN-милитaриcти oт Aфгaниcтaн, нe e грeшкa, a ужaceн пoзoр!
    Aфгaниcтaн e Виeтнaмcкият cиндрoм нa CAЩ, в 2021 г.
    Oбщo 12 Киeвcки Нaциcтa и три дузини OТAН-нaeмни; Грузинци, Румънци и Бългaри, ca зaбрaвeнo-зaхвърлeни в тeрoриcтичecкaтa OТAН-бaзa, в Кaбул!
    A нaшeтo вoeннo бeз aрмия, миниcтeрcкo мундирчe, cи нямa, и хaбeр oт тoвa!?
    Нeкa Aллaх дa блaгocлoви, мaриoнeтнитe OТAН-нaeмници!
    "Глacът нa БЪЛГAРИЯ"
  • 52 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Тук явно е пълно с обикновени кретени !
  • 53 Нинка.

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Казуар":

    И на тебе никой не вярва което дращиш.!!!.Виж минусите.Сори!!..

    Коментиран от #55

  • 54 Енчев

    4 0 Отговор
    Бягството на ОТАН-милитаристите от от Афганистан, бе толкова панически-позорно, че освен цялата военна техника, на базата-Багран под Кабул, бе забравен и, целият чуждестраннен легион, наемниците от;
    Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Общо около 400, ОТАН-контракт, марионетника.
    Талибаните, все още не проявяват агресия към тях, но са сменили охраната на базата, и са разпоредили, предаване на оръжията .
    Единствените 2 посолства, функциониращи в Кабул, братското-Руско и Китайско, казват, че ще помогнат, но как, все още неизвестно.
    "Гласът на, Н€суверенна-БЪЛГАРИЯ"
  • 55 Казуар

    1 4 Отговор

    До коментар #53 от "Нинка.":

    Като се надраскат минуси, това не означава, че не е вярно.
  • 56 не може да бъде

    1 0 Отговор
    Най-лошото в тази история е това,че погромът в Афганистан е резултат от неправилното възприемане на действителността от страна на американците,меко казано.Ако продължим в този дух,бихме казали също ,че американската управляваща класа има извратена представа за това какъв е светът и какъв трябва да бъде ,както и това,че те нямат престава какви са те самите и не искат да се погледнат в огледалото!А сега талибаните им поднесоха пред лицето едно криво огледало,за да могат да се огледат по-добре!И всичко това става пред очите на целия свят и много хора-при това не в невръстна,детска възраст- се питат -А,бе царят не е ли гол!?
  • 57 На право

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ежко Бежко":

    на Клона...мръсника!
  • 58 Ха ха

    1 0 Отговор
    Американските под.логи в България или да ги наречем слугинаж се ослушват като малко дете което се е изпуснало в гащите.