Отидете към основна версия

7 990 40

Вижте каква част от Афганистан владеят талибаните (КАРТА)

  • афганистан-
  • талибани-
  • карта-
  • кабул-
  • война

Талибаните превзеха в неделя столицата Кабул

Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните вече са установили контрол над почти цялата територия на Афганистан, включително и над столицата Кабул. Това става ясно от картата на De Re Militari.

В оранжево са районите със съпротива на правителствени сили, които имат все още имат контрол върху дузина селища в северната и източна част на страната.

В неделя талибанските бунтовници нахлуха от всички страни в столицата Кабул. Представител на талибаните каза, че скоро те ще обявят създаването на Ислямско емирство Афганистан. Така се казваше страната при управлението на талибаните през 1996 - 2001 година.

Твърде рано е да се каже как талибаните ще управляват в Афганистан, заяви техен лидер. "Ние искаме всички чуждестранни сили да напуснат страната, преди да започнем да преструктурираме управлението" в Афганистан, подчерта талибанският лидер. Той отбеляза, че бойците на движението в столицата Кабул са били предупредени да не плашат цивилните и да им позволят да се върнат към нормалното си ежедневие. "Войната в Афганистан приключи", каза още говорител на талибаните.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: