Last news in Fakti

17 Август, 2021 18:20 7 648 38

Шокиращи кадри от Афганистан, Германия призна за грешки

  • германия-
  • афганистан-
  • самолет-
  • кабул-
  • шокиращи кадри-
  • талибани-
  • ангела меркел-
  • нато

Хаос, престрелки, тълпи от бягащи хора, тела, падащи от самолети: драматични сцени се разиграват в Кабул

Шокиращи кадри от Афганистан, Германия призна за грешки - 1

Драматични сцени се разиграха на летището в Кабул, след като талибаните превзеха афганистанската столица. Отчаяни хора се опитваха да се доберат до някой самолет, на пистата се бяха събрали стотици хора, а малко по-късно шокиращи кадри показаха как няколко човека, които в опита си да избягат от Кабул навярно са се укрили около колесниците, падат от голяма височина от излитащ военен самолет. Пред агенция ДПА човек от околностите е разказал, че един от въпросните бежанци е паднал върху съседната къща. Той е пратил на агенцията кадри с драматичните сцени и е добавил, че в околността са открити телата на още трима паднали от самолет.

"Няма да разкрасявам случващото се"

През вчерашния ден не спираха съобщенията за хиляди хора, които се опитват да се доберат до заветното място в някой от самолетите за евакуация. Американските войници, които охраняваха кабулското летище, дори бяха принудени да извършват предупредителни изстрели, защото хората блокираха пистите за кацане и излитане. Очевидци твърдят, че на летището са загинали поне петима души. Не е ясно дали предполагаемите жертви са загинали в резултат от масова паника или са били убити.

Големи проблеми възникнаха и с евакуацията на германското посолство в Кабул. В неделя персоналът беше откаран под конвой до посолството на САЩ, а оттам с военни хеликоптери успя да стигне до летището. Пак с помощта на американците германските дипломати, служителите и техните семейства успешно отлетяха за Доха. В германските медии се появиха редица критични публикации, според които Министерството на външните работи е подценило опасността и е поставило на карта живота и сигурността на тези хора.

Вчера германският външен министър Хайко Маас все пак призна, че няма да разкрасява случващото се: „Неправилно оценихме ситуацията“, каза министърът и добави, че никой не е можел да си представи колко бързо талибаните ще превземат Кабул, а местната армия и силите за сигурност ще се предадат в ръцете им.

Канцлерката Ангела Меркел също даде израз на дълбокото си безпокойство от случващото се в Афганистан. „В момента, в който международните войски се изтеглиха, ние видяхме как талибаните с невероятна бързина превземат провинция след провинция, град след град и бързо поставят страната под свой контрол“, каза Меркел. Канцлерката добави, че случващото се в Афганистан е „драматично и ужасяващо“ и също призна грешката на Берлин при оценката на ситуацията. Според нея сега трябва да се направи всичко възможно, за да се гарантира сигурността както на германците, така и на местните помощници, работили заедно с германското правителство и с германски неправителствени организации. Меркел каза, че става дума за около 1500 души, с 600 от които вече е установен контакт. Според друга оценка броят на тези хора е близо 2500, а заедно със семействата им Германия навярно ще трябва да приеме около 10 000 души.

"Опасно, сложно и необозримо"

„Положението на летището в Кабул е опасно, сложно и необозримо, най-вече в резултат от тълпите хора“, каза и германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. В телевизионно интервю тази сутрин тя обясни: „С огромен риск една наша машина успя да кацне на летището“. Министърката добави, че с този самолет в Кабул са пристигнали германски войници, които ще подсигуряват евакуацията. Предвижда се техният брой да достигне 600 души. По-късно бе съобщено, че на летището в Кабул е успял да се приземи и втори самолет на Бундесвера.

Германското външно министерство също предупреди за крайно опасното положение на летището в Кабул: „На летището цари хаос, периодично възникват и престрелки, поради което през изминалата нощ не беше възможно да се осигури безопасно придвижване до летището на германски граждани и други лица, които подлежат на евакуация“. Германските ВВС възнамеряват да изградят въздушен мост между Кабул и Ташкент. Германските граждани и местният афганистански персонал най-напред ще отлетят за столицата на Узбекистан, а оттам към Германия.

Междувременно министър Маас изрази надежда, че евакуацията ще продължи успешно и заяви, че положението на летището в Кабул се е стабилизирало. Представител на НАТО също увери, че летището в Кабул отново функционира. Редица други западни държави също се опитват с всички сили да изтеглят персонала си от Афганистан, преди да е паднало кабулското летище. Междувременно правителството на САЩ изпрати 6000 войници, които да го охраняват.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 soon

    49 5 Отговор
    Разпад на НАТО.
  • 3 Струваха

    44 2 Отговор
    ли си тези 20 години в Афганистан ? КАТЕГОРИЧНО НЕ !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Даваха кадри

    29 5 Отговор
    по руската как падат хора от вече излетелия самолет.
  • 6 иванчо

    33 3 Отговор
    По-добре вижте какъв беше Авганистан преди САЩ ...

    Коментиран от #38

  • 7 Тръмп

    7 1 Отговор
    Не им харесва Шериата!;)Няма драма,всичко е наред!;)
  • 8 Софиянец

    11 16 Отговор
    Единствения адекватен отговор е война, за седмица две ще изчистят Афганистан от брадати азиатци.

    Коментиран от #14

  • 9 ЕВРО НЮЗ

    34 6 Отговор
    Всички тия страдания, избити около 120 000 Афганистаци са дело на организацията за държавен тероризъм НАТО.. Днес да си Талибан е много по достойно отколкото Европеец.. 20 години да ядеш трева и живееш е дупки и пещери с един автомат с вярата че окупатора ще клекне
  • 10 Гост

    34 2 Отговор
    Кой.... Кой ги организира, обучи, финансира, въоръжи талибаните? С. Арабия знае ли нещо по въпроса? Нали близо 20 г. краварите и съюзниците уж ги бяха "натикали" в пещерите?! Май нищо подобно не се е случило и коалицията просто изгуби битката с талибаните под успешното медийно затъмнение от мисирите!
  • 11 olo

    29 2 Отговор
    Хайко Маасссссс, я си приберете първо Тлъстия Талибан Банкянски от България !
  • 12 Убеден

    8 1 Отговор
    Убедих се, че ние идваме от североизточен Афганистан. И ние все гледаме да се качим на нечии самолет.
  • 13 барчо

    27 2 Отговор
    20 години да въоръжаваш и обучаваш войска, която за седмица да сдаде цялата си държава на терористите!!! Или говорим за предателство на самата войска или за това, че 20 години си лъгал, че си въоръжавал и обучавал. И забележете, че говорим, че воюва от едната страна редовна армия въоръжена с всичко необходимо стрелково оръжие, танкове, оръдия, авиация, а от другата някакви орди, въоръжени с картечници, пушки и леки гранатомети. Ставащото там е изцяло по вина на УСАта и за тях трябва да има последствия и затова, че цялото и въоръжение го взеха талибаните. Сега те вече са добре въоръжени, ще разполага с пари - от наркотиците и най-важното - ще разполагат с държава изцяло тяхна и обслужваща техните интереси, а те са терор по цял свят в името на тяхната, "правата вяра". Там ще бъде обединяващата люлка на тероризма по цял свят и това гнездо трябва да бъде унищожено сега, докато все още се създава и няма нито силата, нито парите, нито последователите. Изпусне ли се момента, жална ни майка.

    Коментиран от #21

  • 14 Чичо

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Софиянец":

    Що бе последните 20 години ко прайха?
  • 15 МАЛОУМНИЦИ 🤣

    10 0 Отговор
    КАТО ГИ ГЛЕДАМ ОКОЛО САМОЛЕТА..ВСЕ НОЧИ ВИЖДАМ НАШИТЕ СИГАНИ...САМО ЧЕ АФГАНЦИТЕ СА ИСТИНСКИ МЮСЮЛМАНИ 😇
  • 16 Буха ха

    23 0 Отговор
    Под ръководството на Столтенберг НАТО се превърна в жалка пародия на някогашната могъща организация. Германия и ЕС са икономически гиганти, но са политически джуджета. Изкуфелия Бай Дън се изходи в Афганистан по голяма нужда без да се усети, а и да беше се усетил вчера, днес вече няма да го помни. Китай и Русия се усмихват ПИД мустак и с интерес наблюдават дивашките пълчищата от компютърджии, архитекти и лекари които се отправят към Европа. Време е отново да раздадем меченца на посрещачите?

    Коментиран от #34

  • 17 Е, сценарият е един и същ

    13 2 Отговор
    САЩ и съюзниците им бомбят, убиват, сменят режими, установяват контрол, крадат каквото намерят, пускат пипала сред опозицията (в случая талибаните) и после задействат плана за размирици и бежанци. Това е. Сега разбрахте ли защо Европейския Съюз се ръководи от една нескопосница-фон дер Лайен, а най-силната държава в ЕС се ръководи от една некадърника банка, която за 20 години срина онова, което Германия беше градила 50 години. Като погледнем под чертата излиза, че Русия и САЩ си разиграват играта в пълен синхрон помежду си. А ние нека си мислим, че сме фактор или пък, че правителството в БГ може да е независимо.
  • 18 Да....

    8 0 Отговор
    От САЩ с любов за ЕС.

    Коментиран от #24

  • 19 Енчев

    10 2 Отговор
    Бългaрия зaхвърли OТAN-нaeмницитe cи, в Aфгaниcтaн!
    Бягcтвoтo нa aмeрикaнcкитe ОTАN-милитaриcти oт Aфгaниcтaн, нe e грeшкa, a ужaceн пoзoр!
    Aфгaниcтaн e Виeтнaмcкият cиндрoм нa CAЩ, в 2021 г.
    Oбщo 12 Киeвcки Нaциcтa и три дузини OТAН-нaeмни; Грузинци, Румънци и Бългaри, ca зaбрaвeнo-зaхвърлeни в тeрoриcтичecкaтa OТAН-бaзa, в Кaбул!
    A нaшeтo вoeннo бeз aрмия, миниcтeрcкo мундирчe, cи нямa, и хaбeр oт тoвa!?
    Нeкa Aллaх дa блaгocлoви, мaриoнeтнитe OТAН-нaeмници!
    "Глacът нa БЪЛГAРИЯ"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТОЧКАТА

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "барчо":

    ,барчо,,,Обикновено имаш добър поглед и анализ....Пак погледни!!!Америка си слага ,,ръкавици,,там!Америте ,просто ПОСТАВЯТ ПРОКСИ,за да не ги плюят директно,иначе защо остваиха ОРЪЖИЕ ЗА 85 МИЛИАРДА ДОЛАРА в ръцете им!!!!!!!/да не отварям дума за самолети те НИ/....ТЕ въоръжиха 250 000 авганска армия ДО ЗЪБИ,като НАРОЧНО я построиха КОРУПЦИОННО...тоест неефективна.ВСИЧКО БЕ ПАРИ И КОРУПЦИЯ!!!!И тези дето ,,бягат,, сега са КОРУМПИРАНИТЕ АМЕРИЧКИ ПОДЛОГИ!!!!!Дай боже и тук да видим подобна картина!!!!!Пък америка показа КАК ,,уважава,, слугите си!!!!!,тоест ПРЕДАТЕЛИТЕ КОРУМПИРАНИ...
  • 22 ГЕРТРУДА ОТ СЕЛО ТРУД

    1 0 Отговор
    ТО ТОВА ПРИЛИЧА НА ЕДНО ДВЕ ТРИ REVOLUTION ПРЕЗ 2020 ЮЛИ/СЕПТЕМВРИ✌
  • 23 реалиста

    3 5 Отговор
    ей тези от ДВ не се спряха с лъжите, нали така русоофилчета
  • 24 Смърт за терориста световен

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да....":

    Ракети по самолети!! Рязане на зелки!!
  • 25 Признали за грешки

    8 0 Отговор
    То цялата ви политика от 15-20 години ви е грешна вие за един Афганистан сте се хванали....
  • 26 Гошо

    3 0 Отговор
    Ай ся, и на децата в детската градина им е ясно, че Мергел я боли ¥&!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Меркел

    3 0 Отговор
    Предишният път Меркел съобщи по ТВ на бежанците: "Очакваме ви" с отворени обятия. Да дойде сега на външната граница да я онадат "бледоликите".
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Енчев

    1 2 Отговор
    Бягството на ОТАN-милитаристите от от Афганистан, бе толкова панически-позорно, че освен цялата военна техника, на базата-Багрaн под Кабул, бе изоставен и, целият чуждестраннен легион, наемниците от;
    Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Общо около 400, ОТАN-контракт, марионетника.
    Талибаните, все още не проявяват агресия към тях, но са сменили охраната на базата, и са разпоредили, предаване на оръжията .
    Единствените 2 посолства, функциониращи в Кабул, братското-Руско и Китайско, казват, че ще помогнат, но как, все още неизвестно.
    "Гласът на, Н€суверенна-БЪЛГАРИЯ"
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Олга

    3 1 Отговор
    Руснаци построили в Афганистан 140 (!) икономически, инфраструктурни, социални обекти в това число крупни и най значими: тунел “Саланг” - дневно преминават 10 хил автомобили гидроелектростанция “Наглу”, мост “Хайратон” (мост на Дружба), политехнически университет и др.
    САЩ градили там “демокрация” с радужни флагове на ЛГБТ и учили на други "ценности", на които афганци гледат като овен на новата порта и се чудят как мъж може да забременее.И съответно полудяват.От злоба.
  • 34 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Буха ха":

    Не ти е виновен Столтенберг ,а цялата концепция на НАТО Тази организация имаше смисъл някога и в онази си форма и вид,а сега е просто кух тупан със скъсана кожа от вътрешната страна но все още с бляскав лак ретро стил
  • 35 Просто

    2 0 Отговор
    Западът се изложи тотално, начело с лидера си Байдън ! Дано поне това им послужи да разберат, че политиката им на меки китки, свръх-демокрация и морална слободия, е напълно погрешна !
  • 36 гуньо

    0 1 Отговор
    Много хитро от говедарите тия милиарди хвърлени там сигурно 60-70 процента са окрадени а сега някои да иде да прави ревизия за какво са отишли парите.Оставиха всичкото си оръжие и оборудване там ако бяха го прибрали оръжеините компании няма как да получат нови поръчки.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "иванчо":

    Ти по добре си виж бележника и оценките по Български език
Новини по държави: