Отидете към основна версия

2 538 42

НАТО трябва да си вземе поуки от неуспеха в Афганистан

  • афганистан-
  • германия-
  • кабул-
  • талибани-
  • нато

Посланиците на страните в НАТО ще се съберат днес по спешност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германската министърка на отбраната призова днес НАТО, чиито представители се събират днес, да извлече поуки от неуспеха си в Афганистан, където талибаните отново поеха властта, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

"Много са темите, които трябва да разгледаме в НАТО", след като ислямистите отново поеха контрола върху тази страна след 20-годишно военно присъствие на Запада, заяви Анегрет Крамп-Каренбауер пред телевизия Цет Де Еф. Тя намекна, че европейските страни може би ще трябва в бъдеще да се нагърбят със задачи, изпълнявани досега от САЩ. "После ще се изправим пред въпроса дали сме готови да поемем последиците, да вземем мерки, които оставяхме досега на американците", каза министърката.

Посланиците на страните в НАТО ще се съберат днес по спешност, за да обсъдят ситуацията в Афганистан, където западните държави се опитват да ускорят евакуацията на своите граждани. След срещата генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг ще даде пресконференция.

По-рано днес лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) Армин Лашет окачестви изтеглянето на западните войски от Афганистан като "най-голямото фиаско (. . .) на НАТО от създаването му" през 1949 г. И други германски представители също разкритикуваха решението на САЩ да се изтеглят от Афганистан, ускорило вземането на властта от талибаните.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: