Last news in Fakti

19 Август, 2021 17:06 3 474 17

Нима талибаните са се очовечили?

  • талибани-
  • афганистан-
  • нато-
  • сащ-
  • война-
  • терористи-
  • ислям-
  • религия-
  • фанатизъм-
  • човешки права-
  • права на жените

Талибаните ще се нуждаят от международна помощ

Нима талибаните са се очовечили? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нима талибаните са се очовечили? "Ще простим на всички", каза говорителят на радикалните ислямисти Забихула Муджахид на първата им пресконференция, след като превзеха Кабул. "Искаме жените да работят." И още: "Гарантираме сигурността на всички, които са сътрудничили със САЩ и с международните войски."

Всички останаха изумени от тези думи на мъжа с черния тюрбан, който от години върши медийната работа на талибаните, но досега никога не беше показвал лицето си. Сега го показа и се постара то да изглежда дружелюбно. Но може ли да се вярва на тези обещания?Разпространено е мнението, че талибаните в момента преследват определени цели: да получат международни помощи, да бъдат признати като легитимно правителство, ООН да извади техните хора от списъците на санкционирани лица. А после, един хубав ден, те навярно отново ще покажат истинското си лице.

Да си спомним какво наложиха талибаните

Всеки, който познава историята на фанатичните ислямисти и помни диктатурата им в Афганистан в периода 1996-2001 година, неизбежно ще изпита основателни съмнения в тяхното демонстративно благодушие. Нека да си спомним, че тогава те наложиха една радикална версия на Шариата, върху която изградиха чудовищното си управление. На футболния стадион в Кабул се провеждаха публични екзекуции, момичетата нямаха право да ходят на училище, а жените - да напускат домовете си. Тогава талибаните отмениха музиката, киното, спорта и дори толкова популярните в Афганистан хвърчила.

Талибаните ("талиб" означава "ученик", "студент") се зародиха по време на войната със Съветския Съюз, когато стотици млади афганистанци постъпиха в религиозните училища - медресетата - възникнали в бежанските лагери в Пакистан. Когато Съветският Съюз се разпадна, а Западът се изтегли от региона, вече нищо не можеше да спре победния ход на талибаните, подпомагани активно от Пакистан и Саудитска Арабия. Днес основният въпрос гласи: дали тези ислямски екстремисти, които поне в пропагандно отношение не изостават от модните тенденции, наистина са в състояние да се измъкнат от каменната ера, в която пребиваваха през 1990-те години?

Експертите смятат, че талибаните са разделени на поне четири фракции. Първите две днес се опитват да демонстрират пред света хрисим и цивилизован лик. Това са политическото и религиозно ръководство, както и външното им представителство в Доха, което все пак участваше в някакви опити за диалог с досегашното афганистанско правителство. Към третата и четвъртата група принадлежат религиозните хардлайнери, както и младите, кръвожадни бойци, дали най-голям принос за военната победа, които изпитват изпепеляваща омраза спрямо демокрацията и досегашното правителство. "Сега най-важното е ръководството да държи под контрол своите подчинени", казва добрият познавач на материята Ханс-Йоахим Гисман. С други думи, тепърва ще става ясно кое течение ще надделее и дали няма съвсем скоро отново да видим истинското лице на талибаните.

Талибаните ще се нуждаят от международна помощ

Екстремистите не оставят и капка съмнение, че тяхното управление ще се основава върху Шариата. Не знаем обаче дали те ще наложат едно строго тълкуване на ислямското законодателство след изтеглянето на чуждестранните войски. По един въпрос всички експерти обаче са единодушни: когато за пръв път дойдоха на власт през 1990-те години, талибаните бързо демонстрираха пред света, че изобщо не са в състояние да управляват Афганистан. Тяхната власт постепенно се разпадаше още преди събитията, които последваха терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001. Тъй че в момента е ясно едно: ако искат този път да управляват по-стабилно, те имат нужда от международна помощ.

Ако с течение на времето обаче хората не получат от талибаните онова, което очакват, радикалните ислямисти могат да се провалят по същия начин, както досегашното правителство. А някои експерти се опасяват дори от гражданска война. Как ще изглежда бъдещето - никой не знае. В момента талибаните се правят на много хрисими и миролюбиви, но въпреки това стотици хиляди мъже и жени в Афганистан продължават да треперят от страх.

Автор: Кай Кюстнер


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прогноза

    20 0 Отговор
    ГЕРБ, ще спечелят изборите в Афганистан! Боко пуска дълга брада, Деса и тя!

    Коментиран от #4, #5

  • 2 сила

    22 0 Отговор
    ХА ХА ХА .....тежко на тия които повярват и се предадат....ИСЛЯМСКИЯ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ НЯМА ЧОВЕШКО ЛИЦЕ
  • 3 КОТарАК

    13 1 Отговор
    от кака помощ са се нуждаели тези племена преди 100 години примерно? недоумявам колко тъп трябва да си да се опиташ да вкараш демокрация някаква измислена и помощи , с които да ги приобщиш при хора със съвсем друг манталитет и разбирания.

    Коментиран от #9

  • 4 Хо хо хо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "прогноза":

    Деса афганската принцеса от глава до пети с никаб само с решетъчно прозорче отпред.
  • 5 Boko

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "прогноза":

    Деса при другата деса от младост ,Иначе талибаните са като Гроб - говорят квото искаме а правят квото си искат
  • 6 горски

    11 0 Отговор
    Човек изгражда светогледа си до 10-12 г възрат.До 20г вече е твърдо завършена личнос.Ако си ппроменя поведението,то това не е заради принципи,а заради изгода...
    Тези талибани са израстнали по лагери,в калта,в нищета и облъчени...Няма спасение...
  • 7 Сиган

    2 2 Отговор
    Баткхо идвайте да ни освободите от българите
  • 8 Браво

    4 4 Отговор
    На талибаните!
  • 9 Е КАК ТАКА ....

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    НАЛИ ХОДЖАТА И ПОПА КАЗВАТ ,ЧЕ ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ БРАТЯ И ЧЕДА НА МАЙКА ЗЕМЯ......😂😂😂😂😂😂ИНТЕРЕСНО КАКТО ИМА ТАЛИБАНИ м.р.ДА ЛИ ИМА ТАЛИБАНКИ!!!???
  • 10 Павел пенев

    11 2 Отговор
    Талибаните може да се очовечят но американците- никога.
  • 11 СЗО........

    5 0 Отговор
    Номера няма да ви мине.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    Талибаните са психопати и убиици.
  • 13 big

    5 2 Отговор
    А нима те не са хора? Вярно, пропагандата на САЩ и техните съюзниците ги правят на не хора, но не е вярно! Дойче веле е от същата порода! САЩ и техните съюзници се борят срещу тероризма, но те са най-големите терористи! Те убиват невинни цивилни хора, разрушават болници, храмове; разрушават държави и крадат от природните им богатства; убиват неугодните им политици; организират преврати и т.н. Дали 11.09. наистина е организирано от талибаните или това е същото като повода за разрушаването на Ирак или химическите атаки в Сирия?
  • 14 Роза

    4 0 Отговор
    Ще цитирам добрия стар Омир:"Не вярвай на данайците дори когато поднасят дарове!" Колкото вълците ще се очовечат и ще обикнат овцете,толкова ще се очовечат и те!Милиони са жените по света,погубени поради мракобесничество и религиозен гнет!Нека почетем паметта им и да бъдем прогресивни,а не прости като тези!
  • 15 В е л и к и я

    6 0 Отговор
    Като ви трябват пари на всеки ще прощавате ....!А ние как да ви прощаваме като режете глави и крака и пребивате жени с камъни ...! За това има ли прошка ...!
  • 16 КАТИЛИ

    1 0 Отговор
    "Ще простим на всички", каза говорителят на радикалните ислямисти Забихула Муджахид на първата им пресконференция - НО СЛЕД КАТО ИЗТЛРЕБИМ ВСИЧКИ ЯТАЦИ НА САЩ ВЪПРЕКИ ЧЕ ЗНАЕМ ЧЕ ПОСЛЕ САЩ ЩЕ ИЗТРЕПЕ НАС КАКТО СТАВАШЕ НАПРИМЕР ВЪВ ВИЕТНАМ ! ПО - ГОЛЕМИ УБИЙЦИ ОТ САЩ ИСТОРИЯТА НЕ ПОЗНАВА !
  • 17 САЩ МУРДЕРИ

    1 0 Отговор
    : нищо не можеше да спре победния ход на талибаните, подпомагани активно от Пакистан и Саудитска Арабия , А КОЙ СТОИ ЗАД ПАКИСТАН И САУДИТСКА АРАБИЯ - НЕ Е ЛИ САЩ ?
Новини по държави: