Отидете към основна версия

2 428 22

В канализацията, в хралупа, в гроб: къде са се крили евреи през Холокоста

  • евреи-
  • холокост

Предполага се, че около 50 000 евреи, които са се укривали в окупирана Полша, са успели да преживеят Втората световна война

Снимка: DW

В короната на дърво, в канализацията, под пода на кухня, дори в гроб - скривалищата на евреите по време на Втората световна война са били най-разнообразни. Само волята за живот поддържала тези хора.

Висока тухлена стена и мрачна черна врата препречват изгледа към еврейското гробище на варшавската улица „Окопова“. Който я прекрачи, попада в едно огромно занемарено място с 200 000 надгробни плочи, много от които са съборени. Размерите на гробището ясно показват колко многобройна е била еврейската общност във Варшава преди Холокоста. А в цяла Полша са живеели около три милиона евреи.

Да оцелееш под надгробна плоча

През 1942 година една от безбройните гробници се превръща в убежище за младия Абрахам Карми, за майка му и още няколко души. Той познавал района, защото чичо му бил директор на гробището. „Не знаем дали гробът е бил празен“, казва Наталия Ромик, която днес, 80 години по-късно, прави проучвания на това място.

Ромик, която се занимава с политология и архитектура, от две години изследва убежищата, в които са се криели евреите по времето на Холокоста. „Чудя се как хора, които понякога са разполагали само с лъжица или с нож, са успявали само за една нощ да си изградят скривалище“, споделя Наталия Ромик.

Карми преживява Холокоста, но четирима от онези, с които се е криел на гробищата, са избити. Днес 96-годишният мъж живее в Израел. Той разказва, че скривалището е било отчасти покрито със счупени еврейски надгробни плочи, с тръби и метални релси - под тях все пак прониквали достатъчно светлина и въздух.

Стълба в ствола на дърво

Да чуеш подобни разкази от оцелели от Холокоста днес е рядкост - повечето от тези хора са починали. Затова изследователката издирва техни роднини – с надеждата да хвърлят светлина върху използваните укрития. Смята да посети и САЩ, търсейки роднините на трима братя, които са се криели от нацистите в един вековен дъб в Карпатите.

Към голямата хралупа в дънера на дървото водели общо 14 дървени стъпала. Именно това е било скривалището на братята. Единият от тях е бил убит от германците, вторият – най-вероятно от поляци, но третият оцелял и впоследствие заминал за САЩ.

Предполага се, че около 50 000 евреи, които са се укривали в окупирана Полша, са успели да преживеят Втората световна война. Мнозина от тях се спасяват благодарение на помощта на съседи и познати – далеч не всички те са били евреи.

А да се оказва подобна помощ е било твърде опасно, тъй като в окупираната от Германия Полша за такова нещо е било налагано смъртно наказание. Въпреки това мнозина са помагали. В израелския монументален комплекс за жертвите на Холокоста „Яд Вашем“ са вписани имената на 7000 поляци, които са спасявали евреи от смърт.

Спасители на евреи

Сред тях е и семейство Кобилец от Горна Силезия. Днес няма и следа от скривалището в дома им, благодарение на което оцеляват 30 евреи - сградата е преустроена още преди години. По време на Втората световна война синовете на тогавашния собственик на къщата криели евреи на тавана и в мазето.

„По-късно в това се включват и родителите, които построили истинско скривалище с вентилационна система под пода на кухнята. Разработили и система за предупреждение – когато в къщата идвали външни хора, в скривалището светвала лампичка с определен цвят в зависимост от това дали хората са познати или непознати“, разказва Наталия Ромик. Въпросният „бункер“ функционирал в продължение на цели две години.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини