Last news in Fakti

23 Август, 2021 17:52 2 402 22

В канализацията, в хралупа, в гроб: къде са се крили евреи през Холокоста

  • евреи-
  • холокост

Предполага се, че около 50 000 евреи, които са се укривали в окупирана Полша, са успели да преживеят Втората световна война

В канализацията, в хралупа, в гроб: къде са се крили евреи през Холокоста - 1
Снимка: DW

В короната на дърво, в канализацията, под пода на кухня, дори в гроб - скривалищата на евреите по време на Втората световна война са били най-разнообразни. Само волята за живот поддържала тези хора.

Висока тухлена стена и мрачна черна врата препречват изгледа към еврейското гробище на варшавската улица „Окопова“. Който я прекрачи, попада в едно огромно занемарено място с 200 000 надгробни плочи, много от които са съборени. Размерите на гробището ясно показват колко многобройна е била еврейската общност във Варшава преди Холокоста. А в цяла Полша са живеели около три милиона евреи.

Да оцелееш под надгробна плоча

През 1942 година една от безбройните гробници се превръща в убежище за младия Абрахам Карми, за майка му и още няколко души. Той познавал района, защото чичо му бил директор на гробището. „Не знаем дали гробът е бил празен“, казва Наталия Ромик, която днес, 80 години по-късно, прави проучвания на това място.

Ромик, която се занимава с политология и архитектура, от две години изследва убежищата, в които са се криели евреите по времето на Холокоста. „Чудя се как хора, които понякога са разполагали само с лъжица или с нож, са успявали само за една нощ да си изградят скривалище“, споделя Наталия Ромик.

Карми преживява Холокоста, но четирима от онези, с които се е криел на гробищата, са избити. Днес 96-годишният мъж живее в Израел. Той разказва, че скривалището е било отчасти покрито със счупени еврейски надгробни плочи, с тръби и метални релси - под тях все пак прониквали достатъчно светлина и въздух.

Стълба в ствола на дърво

Да чуеш подобни разкази от оцелели от Холокоста днес е рядкост - повечето от тези хора са починали. Затова изследователката издирва техни роднини – с надеждата да хвърлят светлина върху използваните укрития. Смята да посети и САЩ, търсейки роднините на трима братя, които са се криели от нацистите в един вековен дъб в Карпатите.

Към голямата хралупа в дънера на дървото водели общо 14 дървени стъпала. Именно това е било скривалището на братята. Единият от тях е бил убит от германците, вторият – най-вероятно от поляци, но третият оцелял и впоследствие заминал за САЩ.

Предполага се, че около 50 000 евреи, които са се укривали в окупирана Полша, са успели да преживеят Втората световна война. Мнозина от тях се спасяват благодарение на помощта на съседи и познати – далеч не всички те са били евреи.

А да се оказва подобна помощ е било твърде опасно, тъй като в окупираната от Германия Полша за такова нещо е било налагано смъртно наказание. Въпреки това мнозина са помагали. В израелския монументален комплекс за жертвите на Холокоста „Яд Вашем“ са вписани имената на 7000 поляци, които са спасявали евреи от смърт.

Спасители на евреи

Сред тях е и семейство Кобилец от Горна Силезия. Днес няма и следа от скривалището в дома им, благодарение на което оцеляват 30 евреи - сградата е преустроена още преди години. По време на Втората световна война синовете на тогавашния собственик на къщата криели евреи на тавана и в мазето.

„По-късно в това се включват и родителите, които построили истинско скривалище с вентилационна система под пода на кухнята. Разработили и система за предупреждение – когато в къщата идвали външни хора, в скривалището светвала лампичка с определен цвят в зависимост от това дали хората са познати или непознати“, разказва Наталия Ромик. Въпросният „бункер“ функционирал в продължение на цели две години.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    33 3 Отговор
    Холокоста е единственият исторически процес, Забранен за изследване. Никой да не се чуди защо.
  • 2 Росен

    33 1 Отговор
    Стига плакахте за тея... Прочетете "Жидов гроб" на великия Вазов и тогава ревете за тези...
  • 3 хах

    30 0 Отговор
    Това дойче веле или цион веле е.

    Коментиран от #20

  • 4 00014

    26 0 Отговор
    Но изпълзяха и отново ограбват честните хора.
  • 5 Росен

    22 2 Отговор
    Много хубави били.. Затова Хитко ги е почнал от едната страна а Сталин от другата... Защото били "хубави" хора..

    Коментиран от #12

  • 6 Еми...

    19 4 Отговор
    Настана време....след време и неваксинираните тъй ще се крият .Не е смешно,защото ще се случи.Власта ще преследва всеки един неваксиниран.
  • 7 yordan

    14 2 Отговор
    ТОВА СА ЛЪЖИ ГЕРМАНИЯ ИМ ИЗПЛАТИ МНОГО ПАРИ НАПРАВИХА ИМ ДЪРЖАВА НО ВАКСИНИТЕ ЩЕ ГИ РЕДУЦИРАТ ТАЯ ПАПЛАЧ
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    10 0 Отговор
    Аз пък се чудя къде евреите са обикаляли ЧЕТИРИДЕСЕТ години ‼️Време за което биха обиколил земния екватор многократно ‼️
  • 9 Д. Петров

    15 0 Отговор
    Ами, документите излязоха наяве! "Криели" са се в немската армия, като войници, десетки хиляди евреи!

    Коментиран от #14

  • 10 СЕЛЯНИН

    21 2 Отговор
    Странно, защо не прочетем и статия озаглавена : "къде се криха българите 500 години, когато им взимаха двцата за еничари, изн... ха им жените, убиваха им родителите, крадяха им добитъка и им палеха къщите". Имаме си достатъчно факти в историята, над които да жалим и не е нужно да "плачем на чужд гроб ".
  • 11 Мехмед

    2 15 Отговор
    Какви са тези нацистски коментари?
    Модераторът да си свърши работата!
  • 12 Перо

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Росен":

    Хитлер е един от последните,които са преследвали евреите. Няма други,по-мразени в света! Всеки трябва да си отговори,защо?
  • 13 Интересно

    14 1 Отговор
    защо. ли това племенце е толкова мразено във всички исторически времена.

    Коментиран от #21

  • 14 Абсолютно ВЯРНО

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Д. Петров":

    Абсолютно ВЯРНО. Или по-точно казано 147 000 войници евреи са служили във Вермахта. А 47 от тях са били наградени със Железен кръст различните степени. А от Генералния Щаб на Вермахта само 12 офицера НЕСА БИЛИ ЕВРЕИ.
    На Гьобелс жена му е евреика, и това се е знаело от всички.

    Коментиран от #22

  • 15 Az да попипам

    14 0 Отговор
    Задайтте си въпрос.
    Защо са гонени от 300 държави.
    300 правителства и нарроди са грешели , А ?
  • 16 От тия

    11 0 Отговор
    Отърване няма
  • 17 Обесен Язовец

    5 0 Отговор
    Наще се криели в Черквите, тези в гробове! Да им се не начуди човек.
  • 18 Surko

    4 1 Отговор
    Измишльотини.
  • 19 ****

    5 0 Отговор
    Оцелявали са като всички други попаднали в подобна ситуация,и снига вече сте писали за тези евреи,не само те са били в такова положение.
  • 20 ARGON

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "хах":

    Дойче Зеле - еврейска медия за лъжи, дезинформация и пропаганда.
  • 21 ARGON

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Интересно":

    Евреите са нашето нещастие. Еврейските глобалисти поробиха планетата.
  • 22 Hess

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Абсолютно ВЯРНО":

    Бройката за която знам е сходна,около200 000,евреите които са на служба са така наречените Месияни,или хора почитащи Месията-живеещи по Християнски и мразени от останалите евреи..