14 Август, 2021 21:16 5 796 32

Закон, който ограничава възможностите на евреи да си връщат имоти, конфискувани от нацистите

  • нацисти-
  • имоти-
  • полша-
  • израел-
  • евреи-
  • къщи-
  • реституция-
  • анджей дуда-
  • закон

Израел осъди това законодателство

Закон, който ограничава възможностите на евреи да си връщат имоти, конфискувани от нацистите - 1
Снимка: Shutterstock

Полският президент Анджей Дуда реши да подпише закон, който ограничава възможностите на евреи да си връщат имоти, конфискувани от нацистките окупатори на Полша и запазени в следвоенния период от комунистическите ръководители на страната - решение, което вероятно ще подхрани напрежение със САЩ и Израел, съобщи БТА.

"Взех решение за закона, който през последните месеци беше обект на оживен и гръмък дебат у дома и в чужбина", заяви Дуда в публикувано днес изявление. "След задълбочен анализ, реших да подпиша поправката", добави президентът, цитиран от Ройтерс.

Приетата поправка към Административнопроцесуалния кодекс ще попречи да бъдат обявявани за невалидни решения, свързани със собственост и други административни решения, ако са минали 30 години от издаването им. Това засяга и еврейски, и нееврейски собственици, чиито имоти са били конфискувани по времето на комунизма. В случая с бившите еврейски собственици често пъти става дума за жилища или бизнес на семейства, убити в Холокоста, чиято собственост по-късно е била иззета от полската власт по времето на комунизма, отбелязва Асошиейтед прес.

Израел осъди това законодателство. Външният министър Яир Лапид каза, че то "накърнява както паметта за Холокостта, така и правата на неговите жертви". САЩ оказваха натиск на Полша с надежда, че това законодателство ще бъде спряно. Това е един от въпросите, пораждащи напрежение в отношенията между Вашингтон и Варшава след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън. Полша казва, че законодателната промяна се прави, за да бъдат решени въпроси, останали неуредени от десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бен гурион

    10 89 Отговор
    Поляците ще си платят скъпо за тази глупост.И Лех Валенса няма да може да ги спаси!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тукидид

    54 2 Отговор
    историята се повтаря.....само хората и времената са различни!!!кога да очакваме третата световна?????
  • 4 анджей

    98 7 Отговор
    Какви имоти искат, нали си имат държава Израел и заграбват имотите на палестинците?

    Коментиран от #19

  • 5 Перо

    81 7 Отговор
    Поляците са прави!

    Коментиран от #9

  • 6 Госあ

    68 5 Отговор
    Разбира се. Полша е държава. У нас сульо и пульо се явяват да искат държавни имоти. Като онова недоносче с измислена титла - симеончо.
  • 7 Павел пенев

    67 3 Отговор
    Трябва да се въвеждат сериозни ограничения за тези измамници. Само те ли са пострадали от войната. Холокост,крокодилски сълзи и привилегии. Стига вече.
  • 8 Механик

    43 3 Отговор
    Щом има нещо по "еврейската тема" , или ще е денисчо (с това име е ясно за какъв се взима), или ще е Анатоли-дебелия (на негода му се чудиш, понеже не е еврей).
    А инак, какво нередно има да стиснеш за гърлото някой разпасал се за имоти и пари, еврей?

    Коментиран от #22

  • 9 Механик

    31 8 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    В Полша и Украйна 1/3 от населението са евреи. Там им е на тях проблема. Прекалено са обвързани с юдеите. Нямат мърдане. Правят каквото каже рабина!
  • 10 Рошко

    50 5 Отговор
    Очаквано, евреите пак ревнаха веднага, срисни един за вратъ и почват всички в един глас да вият, а отнетите от палестинците земи и домове за тях защо се мълчи , изкуствено създадена държава от фъкингдам

    Коментиран от #11, #20

  • 11 Госあ

    35 2 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Между другото, нямам нищо против държавата на тая паплач измамници. Дори добре са им я направили. Въпросът е,че всички трябва да получат неотлагателно висшата си радост да заживеят в обетованата си земя. Ако може и електрическа ограда да се сложи, обаче.
  • 12 щИРЛИц

    34 6 Отговор
    Поляците с желание са предавали собствените си евреи на нацистите ! Както и украинците ! Тотално съдействие ,породено от хуманност и добрина ! Нека се знае добре и да не се забравя !1!
  • 13 Пич

    37 6 Отговор
    Джудасите усещат че скоро Израел ще го нападнат от три страни. Плачат на краварите за помощ. Никаква милост не трябва да има към тези безбожници.
  • 14 Евреите да започнат да пращат евреи

    8 14 Отговор
    В концлагерите да поддържат спомена жив за избитите и оцелелите евреи в концлагерите Евреите да се замислят как 15000 офицери от полската армия не са оказали съпротива преди да ги екзекутират в Катинската гора

    Коментиран от #21

  • 15 А защо

    30 1 Отговор
    Истинските евреи в Израел не са искали да приемат хазарите ешкенази депортирани от Германия. В Европа живеят хазари юдеи, не семити.
  • 16 Истина е

    11 20 Отговор
    За това бг не може и няма право ,да изка обезщетения от Тракийските българи. Те са напуснали самоволно ,земите им са вече държавни . Какви 10 млд искат те . Не става ,а и бг никой не я смята за държава
  • 17 Истина е

    6 34 Отговор
    Да се направи петиция ,турския език ,да е официален във кърджалийско и Родопите . И след време да се присъедини към Турция .

    Коментиран от #31

  • 18 Турците казват за

    11 3 Отговор
    Гърците че са жертва на табиетите си А българите са жертва на ината си
  • 19 ARGON

    28 3 Отговор

    До коментар #4 от "анджей":

    Прав си. Мошетата са алчни и безскрупулни и искат да заграбят целия свят, а ако може и Вселената. Евреите са нашето нещастие - особено еврейският ционистки елит - глобалистите.
  • 20 ARGON

    26 2 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Колко точно казано. Това са между другото думи на Бисмарк - "Натиснете само един евреин и от всички страни ще чуете вик".
  • 21 ARGON

    10 6 Отговор

    До коментар #14 от "Евреите да започнат да пращат евреи":

    Тези 15000 полски офицери са избити ръководени от еврейските червени комисари по личната заповед на евреина Сталин Йосиф Джугашвили Сталин. Името Джугашвили в превод от грузински е "син на евреин".
  • 22 ARGON

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Разсмя ме. Но много точно казано. Евреите са нашето нещастие.

    Коментиран от #24

  • 23 Хубава работа

    13 2 Отговор
    Престанете моля да говорите нелепици! По времето на комунизма! По кое време на комунизма! Време на комунизма до сега не е имало! Имало е по времето на социализма! Времето на комунизма ще бъде когато му дойде времето! Някой да не е разбрал?

    Коментиран от #26

  • 24 Рошко

    16 0 Отговор

    До коментар #22 от "ARGON":

    Ами така си е, ако ковид идиотите се по интересуват поне малко и се замислят или почетат може да разберат, най големите корпорации са собственост на евреи, парите се печатат от евреи големите банки са чак еврейски, бил гел какъв е, зукърбърг ротшилд рокфелер клинтън те са като разсейки на рак плъзнал из целия свят, интересно ми е само защо вонят
  • 25 Симеончо

    10 0 Отговор
    Още когато бях хлапе мама Йоана казваше Сими дете мое” бегай в България и връщай бащини имоти”.Татьо ти не изпрати едно войниче на Източния фронт и опази евреите ,на един от тях и косъм от главата не е паднал”.Чичо ти Мусолини казваше винаги тази страна е повече от злато и има какво да се взвме там.Отиди дете мое и помоли Спас Гинев шофьорът на Стенмарк/Стоян
    Марков да ти даде 2 ,3 милиона долари суха пара да изкараме зимата.Те мойто дете са от Руската банка за развитие в Лондон.
    Донеси ми в Португалия за спомен една картина от Асен Разцветников от галерията на Боян Радев в София да си я сложа в стаята с изглед към океана.
  • 26 смеон сехготски

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хубава работа":

    комуняку на гил4799яку
  • 27 ⚜️Илюминат⚜️

    6 2 Отговор
    Преди някакви десетилетия немците се опитаха да заличат евреите ! Още има живи свидетели !!! Обаче към днешна Дата всички в Израел се набучиха и продължават да се дупчат за трети път вече с тестов препарат на немската Байонтех ??? Тия хора уж помнят холокоста , а така доверчиво позволяват немска компания да експериментира с тях ? На стокхолмски синдром ми прилича тая история!

    Коментиран от #32

  • 28 възпитаник

    5 1 Отговор
    Соросоидите в Израел им е мястото
  • 29 Олга

    4 2 Отговор
    Фактът е,че поляци по национален признак реално участвали в Холокост и сега фактически частично това легализират. Полско население убивало евреи, дори и съседите си и това било
    преди влизане на фашистките войски там, присвоявали имущество на евреи, инициативно следвайки нацистка идеология.
    Защо Израел сега се прави на ощипана мома - бил изненадан и обиден след като поощрява неонацизъм в Украйна, който има същите корени както и другаде и с който е била зацапана Полша. То го има , а то го няма. В зависимост от конюнктурни интереси. Не е изключено, че тази безпринципност развързала ръцете на Полша, щом Израел не припознава вече нацизъм и не го осъжда в Украйна.
    И сега даже може би Полша е изненадана от реакцията на Израел, който през цялото време се правил на разсеен.
    .
  • 30 Kcanba

    2 3 Отговор
    паляките започнаха с Хитлер дружбата през 1938-ма, поле Освенцим и др огромни лагери на смъртта(защо ли), на тяхните територии... сега вече и отричат частната собственост, която всъщност - част еврехдка, част германска и част руска!!! Що е то? полшаа!!!
  • 31 Бодак

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Истина е":

    За пореден път някой от депесарската народност изплюва камъчето.
    И виждаме какво напира отвъте в депесарския народ.

    То хората със здрав разум, веднага им станаха ясни, още кога вожда и учителя на депесарцианците Ах.Доган изплю голямото камъче, учейки електората на депесарианците:
    " Купувайте земя !! Купувайки земя -- купувате територия !!!"
  • 32 Малинко

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "⚜️Илюминат⚜️":

    Глупак. Ти за пропаганда не си ли чувал/а. "Ваксинират" ги с физиологичен разтвор. Тоест 0,09% солен разтвор!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания