9 Юни, 2021 10:00 8 601 53

Откъде извира мюсюлманската омраза към евреите

  • антисемитизъм-
  • евреи-
  • омраза-
  • мюсюлмани-
  • израел-
  • палестина-
  • коран-
  • евреин-
  • религия

Религиозните текстове би трябвало най-сетне да започнат да се тълкуват в съответствие с техния исторически и локален контекст

Откъде извира мюсюлманската омраза към евреите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво подклажда омразата на много мюсюлмани към евреите? Как се раждат образите на "вечния враг" и на богатите алчни евреи, които били превзели цялата световна икономика? Коментар на Абдеррахмане Амар.

Омразата към евреите, изпитвана от много мюсюлмани, няма нужда от конкретен повод - обикновено тя се предава от поколение на поколение, понякога в продължение на векове. На антисемитизма се обръща внимание предимно в случаите, когато омразата към евреите си проличи ясно по време на демонстрации или терористични актове. А всъщност антисемитизмът е твърде ежедневна нагласа, характерна както за много мюсюлмани, така и за не-мюсюлмани. В своята прикрита форма антисемитизмът често остава незабелязан. Сред мюсюлманите омразата към евреите се подхранва най-вече от всевъзможни истории за евреите, които се разказват в семейна среда, из джамиите или циркулират в медиите. Става дума предимно за разкази, в които евреите са представени като „вечния враг“.

Обидната дума "евреин"

Думата „Yahoudi“ (евреин) се използва от много мюсюлмани като ругателна. В нея те влагат обиден смисъл като „алчен“,„предател“ или дори „заговорник“. Освен в разговори, този схематизиран образ на евреина се среща и в романи, филми и телевизионни сериали. Въпросната съзнателна или подсъзнателна представа за евреите, характерна за много мюсюлмани, се базира не на актуален опит в общуването с евреи, а изцяло на религиозни текстове или отдавна отминали исторически събития. Всички те обаче датират от годините на остра конфронтация между мюсюлмани и евреи във времето, когато възниква ислямът.

Затова много мюсюлмани и до днес са в плен на тези образи от миналото. Това им позволява да твърдят, че днешните евреи са наследници на онези евреи, които са се борили срещу пророка Мохамед и мюсюлманите. Това обяснява и призиви като „И знайте, о евреи, че армията на Мохамед ще се завърне!“, които прозвучаха както в ислямския свят, така и в Европа - по време на демонстрации, предизвикани от последния конфликт в ивицата Газа. В Корана има текстове, които повеляват на мюсюлманите да се отнасят с евреите като с братя. Но има и други пасажи, които призовават мюсюлманите да се борят срещу евреите. Макар тези пасажи да имат точно определен контекст и да могат да бъдат тълкувани по най-различен начин, онези, които оправдават с тях омразата си към евреите, твърдят, че те са валидни за всяко време и на всяко място.

Легендата за световното еврейско господство

В хода на ислямската история, много векове преди Холокоста, е имало времена, в които евреите са били изправяни пред избора или да приемат исляма, или да се простят с живота. В най-добрия случай те са били принуждавани да плащат своего рода „защитен“ данък, какъвто са можели да си позволят само най-заможните сред тях.

Сред факторите, които насърчават този антисемитизъм и до днес, е липсата на значим напредък в промишленото и технологично развитие на мюсюлманските държави. Този техен провал нерядко се оправдава с твърдението, че евреите са превзели цялата световна икономика. Затова борбата срещу антисемитизма изисква най-вече противопоставяне на подобни негативните образи и разкази. А религиозните текстове би трябвало най-сетне да започнат да се тълкуват в съответствие с техния исторически и локален контекст.

Автор: Абдеррахмане Амар


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    61 15 Отговор
    МЮСЛИТАТА МРАЗЯТ ВСИЧКО И ВСИЧКИ РАЗЛИЧНИ ОТ ТЯХ.....

    Коментиран от #5, #31

  • 2 ново явление

    48 4 Отговор
    Мюсюлманската омраза към евреите е сравнително ново явление. Исторически мюсюлманите и евреите са били съюзници при завладяването на Испания от арабите през 7 век. При битката при Поатие франките побеждават арабите и спират арабското нашествие в Западна Европа, като в състава на арабите е имало еврейски самостоятелин отряди. В Испания еверите се заселват в сътрудничество и под началството нас арабите.

    Коментиран от #8, #15, #16, #46

  • 3 Мюсюлманите обичат да мразят

    43 15 Отговор
    всички,които им противоречат.Те са като нацистите на Хитлер и комунистите на Сталин.Това е фундаменталната плоча на омразата им,другото са подробности..
  • 4 Гост

    36 6 Отговор
    Много просто. Сатанистите мразят християните.
  • 5 Бачо Киро

    48 11 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    То щото пък тея мошета не ги мразят почти всички и то от векове... Където има дим има и огън. Случайни неща няма.
  • 6 АА1

    51 12 Отговор
    От 135 държави на тази планета, около 20-35 държави проявяват търпимост и разбиране към еврейската нация и държава. Това са страни, в които или популацията на евреи е много малка или нищожна, или тази страна няма пряк досег и интерес към еврейските дела. Не са харесвани особено наследниците на Мойсей- дали заради странностите им, дали заради любовта им към парите. Груби са, подло-хитри, използват слабостите на другите за свои лични облаги, войнствена нация. Лично на мен не ми допадат като хора-който си ги харесва, да ходи в Обетованата земя.

    Коментиран от #32

  • 7 Рошко

    57 6 Отговор
    Защо ли? Коя фамилия печата парите? кои са най нагли,? Кои са най алчни? Кои са най богати? Кои не хващат мотика? Кой е измислил лихварството? И после що били мразени ааа и кой целува парите
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ss88

    47 9 Отговор
    Че има ли изобщо някой да ги обича тия ?
  • 10 Псевдоним

    9 10 Отговор
    Имаше някакви текстове в Стария завет за арабската наложница и оттам се мразят.
  • 11 РЕАЛИСТ

    49 1 Отговор
    Конфликтът започва още в библейски времена. Сара, жената на Авраам го кара да прогони слугинята Агар ,от която Авраам има син Исмаил. Исмаил оцелява в пустинята и става водач на бедуините , които по късно стават мюсюлмани. Исмаил се счита за пророк от мюсюлманите прокуден от евреите. Иначе и двете религии се обрязват и не ядат свинско.

    Коментиран от #49, #52

  • 12 зевзек

    15 10 Отговор
    не знам кой хваща мотика, но сигурно има и израелци дето го правят, защото кибуцимите са им много добре поддържани площите вътре, едва ли викат араби от съседното село да им вършат работата, в един народ от седем милиона, сигурно има хора за всичко, тези бедуините с палатките, те сигурно не знаят какво е мотика, защото заниманието им е такова, че не им трябва мотика, всичко е относително, докато омразата сама си намира повод да съществува
  • 13 Ох Баня

    15 15 Отговор
    Правете разлика между Ислям и Мюсюлман. Тези две религии са различни. Че кой харесва евреите?
  • 14 ново явление

    14 0 Отговор
    От Стария завет, наложницата Агар е родила син на име Измаил от Аврам, които след това са прокудени в пустините на днешна Саудитска Арабия и така Измаил дава началото на арабите.
    "Агар роди Авраму син: и (Аврам) нарече сина си, който се роди от Агар, с име Измаил. Аврам беше на осемдесет и шест години, когато Агар му роди Измаила."

    Коментиран от #51

  • 15 За мюсюлмани

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "ново явление":

    ли говориш или за араби при завладяването на Испания. Ислямът не възниква ли през 7 в.?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ал Андалус

    21 3 Отговор
    През април или май 711 г. ислямски войски, съставени предимно от бербери от Северна Африка и предвождани от Тарик ибн Зияд, прекосяват Гибралтарския пролив и навлизат на европейския континент. В битката при Гуадалете на 19 юли 711 г. вестготите на Родерих са разбити, включително и поради масово дезертьорство от бойното поле. Вместо да се завърне в Африка, Тарик напредва на север и превзема Толедо, унищожавайки остарялата вестготска военна машина.[1] Част от вестготите успяват да се оттеглят на север от Пиренеите във Франкската държава. Тарик презимува в Толедо, а на следващата година Муса начело на нова армия навлиза и след дълга обсада превзема Мерида. Той достига Толедо през лятото на 713 г. Оттам напредва в посока североизток, превземайки Сарагоса и покорявайки страната на север до Пиренеите; след това продължава на изток. В края на лятото на 714 г. Тарик и Муса са извикани в Дамаск от халифа, към този момент единствените незавладени територии на полуострова остават част от Астурия и страната на баските.

    Бързият успех на завоевателите може да се обясни с липсата на консолидирана съпротива от страна на местното население, което намира подслон основно в централната планинска част на полуострова. Съпротивата му е слаба, като завоевателите намират подкрепа сред съществуващото еврейско малцинство, което е тормозено при управлението на вестготите.
  • 18 Мошето

    53 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Откъде извира мюсюлманската омраза към евреите"
    А откъде извира човешката омраза към евреите? Защо не се търси причината в самите тях?
    Мюсюлманите не са цвете за мирисане, но защо ли са ги изгонили тия от?????
    От Шумер,
    и от Римската Империя,
    от арабите през 7 и 8 век,
    от Англия през 13 век,
    от Франция и Германия през 14 век,
    от Испания и Португалия през 15 век,
    от Германия и почти цяла Европа през ВСВ
    Защо?

    Коментиран от #40

  • 19 Васил Ботев

    32 1 Отговор
    " Еврейската ръка отвори западната врата" Превземането на търновата крепост на Шишман. Някой пишат "божията ръка". След което е убит от Баазит като предател след като му е било платено и захвърлен. Днес е картал баир.
  • 20 Този проблем нее наш, той е на повисоко

    15 2 Отговор
    Ниво, глобален!! Когато някой се мразят винаги има и причина! Някой ги мразят повече, други по малко, не може всички да бъдат обичани!! Основно богатствата на Еврейте е от търговия с Роби, не от лихварство, може да има и някаква такава връзка, в книгите пише!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    43 3 Отговор
    Омразата към евреите не е само от мюсюлманите. Освен от Египет и Палестиния,те са гонени и от Испания,от Германия и от други страни. Пример: никой не иска да сътрудничи с Израел и израелските авиолинии. Само синагоги те са обект на нападения! Явно причината не е в корана и мюсюлманите,а в еврейската религия,която ги поставя като “богопосрани” и да бъдат господари на другите народи. Борят се за световно господство. Те са интернационални и нямат чувство за родина.Винаги са използвали държавата в която живеят и работят за други страни. Създават законодателни ограничения и внушения за тези,които ги мразят,определяйки ги като антисемити и “любители на световни конспирации”. Поддържат се взаимно за сметка на другите. Работят само в сфери,където има най-голяма принадена стойност и най-малко усилия за сметка на другите. Това е поръчкова статия за изследване на общественото мнение!
  • 23 Реално

    38 3 Отговор
    Абе не само мюслитата мразят евреите....От целият свят са гонени-бих обяснил защо,но ще ме изтрият.Макар,че нямам лошо отношение към тях и не съм антисемит-но е факт,че от хилядолетия са гонени по целият свят....
  • 24 ДжафДжаф

    29 3 Отговор
    Е, не е баш така. В Османската империя, която се е крепяла на исляма, евреите са били на особена почит. След първия холокост, много евреи бягат именно в Османската империя. Това е и причината повечето евреи по нашите земи да спадат към т.н. Шпаньолски евреи. На практика именно евреите през 16-17в създават одманската данъчна система, която е считана за най-напредналата в Европа по онова време. Те са били нещо като бирниците на империята. Ако католиците мразят евреите за това, че са разпнали Христос, то у нас омразата произтича именно от факта, че са били бирниците на империята. А както знаем бирниците никога и от никой не са обичани.
  • 25 шоше

    23 2 Отговор
    Ако се настанят в европейска град и в продължение на 50 години завладяват всичко наоколо, и постоянно навлизат и бомбят съседите си, дали европейците ще обичат евреите или ще ги мразят. Много тъп въпрос, защото мюслитата мразели евреите. Ами представете си палестинчетата, сега вместо тези деца представете си вашите дечица. Е, сега повече ли обичате евреина?
  • 26 Биби Кинг

    10 1 Отговор
    Ка виден междонародник не можем да не опитаме да фнесем своиата лепта у осветиаването на арабо-еврейцкио конфликт! У свето има неколко еврейцки опшности. Ка най многобройна е ашкеназите, около 80% од жидовете. Проблема междо араби и евреи е, че арабите сметат ашкеназите за юдеи ма не и евреи, шо са потомци на поюдейчените девети век хазари! Затова ги нештат у Палестина и им отказват правото да живеат там. Те това е, ма това не ни валнува ваопште! Важното е да накараме на еденайсти пемберунгите да абортират преди да сме ги оплодили! Вниатен ли сме?
  • 27 yordan

    17 2 Отговор
    В БИРКЕНАУ СА РЕШАВАЛИ ПРОБЛЕМА
  • 28 Мнение

    10 9 Отговор
    Тука се говори само за последните 20 века и религиозните писания, но никой не обръща внимание, че същите тия религиозни текстове еврейски, християнски и мюсюлмански са писани векове по-рано от шумерите, просто са редактирани от разни плагияти по лично усмотрение и нагласени така, че да се харесат на невежите и да им бъде узурпирано съзнанието така, че да тормозят човечеството повече от 20 века. До ден днешен, съществуват куп плахи душици, които наричат менталните си проблеми ,,ценности,, , а несъгласието с тях, води до омраза и нетърпимост, както и нечовешко отношение, въпреки че уж целта била да се случи обратното. На религията трябва да се рече ,,сбогом завинаги,, за да се спаси човечеството, като се установи всеобщо разбирателство, а докато има различни вярвания, човечеството винаги ще бъде в конфронтация. Слепци сър........
  • 29 ттт

    27 1 Отговор
    Не знам, как е било преди ВСВ. Но след нея ООН взима решение на територията на бившата френска колония Палестина да бъдат създадени две държави - Израел и Палестина. Евреите в съучастие със САЩ успяват да заграбят цялата зема, за Палестина територия не остава. Докато е така, мюсюлманите ще мразят евреите.
  • 30 Седесарят.

    11 1 Отговор
    Най ,най,най,глуповатите,са ДВ. !!.Удивително..
  • 31 Корморан

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Не само..Те се мразят и едни други, погледни шиити, сунити..алевити. Мюсюлманството е най-човеконенавистната религия, щом се трепят и между тях си. Трябва да бъде забранена тая религия със закон, както е в Япония. Достатъчно е да видиш в тубата кадри от събитията в Сивас, където омразата им изби до такава степен, че изгориха живи над 30 интелигенти, между които и майки с малки деца..и това в края на 20 век.
  • 32 Пфф

    4 13 Отговор

    До коментар #6 от "АА1":

    Едва ли познаваш и един евреин , но пък си компетентен
  • 33 Последствия

    19 2 Отговор
    Не е само това. Има исторически дадености, с които е нужно съобразяване. От много години и досега Израел анексира насилствено чужди територии. Това подклажда омраза и противопоставяне.
  • 34 Чичо Тони

    18 7 Отговор
    Стига глупотевини. Когато мюсюлманите на Мохамед завлаяват Юдея (Палестин) през VII век и прогонват византийците, те са посрещани от юдеите като освободители. Освен това мохамеданите в този момент не воюват за нови земи, а за славата и налагането на тяхната религия. По това време тяхна политика е мюсюлманите да не плащат данъци и това води до масово приемане на мюсюлмантвото от местните земеделци юдеи. Омразата към евреите тръгва от християните. Римляните са толерантни към другите религии и към началото на Н.Е. 7-8% от населението в Римската империя са приели монотеизма на евреите, където се обещава рай след смърта, възкресение и неработен ден от седмицата. Християнството като монотеизъм идва в земите на Римската империя на гърба на юдеизма. И когато става официална религия в Рим през IV век, започва гонението на конкурентната религия. Евреите не са народ. Те са религиозна общност. Ако може изобщо да се говори за наследници на жителите на древна Юдея - това са палестинците, които са приели мюсюлманството и са останали на земите си. А днешната омраза на палестинците е резултат от заграбването на техните земи от пришълци евреи, които исторически нямат нищо общо с тези територии.

    Коментиран от #39

  • 35 вай вай

    20 1 Отговор
    От къде извира ли? Ами от там от където извира и християнската омраза, както и всяка друга омраза към евреите. Извира от самите евреи.
    Те какво искат? Да дойдат, да ти откраднат територията, а тебе да те натикат в пустинята и ти да ги обичаш ли?
    Защо нощес евреите са бомбардирали столицата на Сирия? Кво търсят там?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Адвокатъ

    22 1 Отговор
    Ами погледнете само какви ги върши нашиот Сюлейман Паси и после питайте защо навсякъде (не само мюслитата) мразят евреите!
  • 38 Богохулници

    17 1 Отговор
    Дойче веле какво се правите на незнаещи. Посоката е обратна. Не защо мюсюлманите мразят евреите а защо евреите мразят всички останали. Ами който е чел Талмуда знае. Знае и защо го крият тези сатани. Йоан Златоуст има проповед “8 думи против евреите”. Стига сте смакчвали истината. Четете, после говорете
  • 39 Богохулници

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Тони":

    Единственото, което е 100% вярно е че сегашните евреи не са наследници на светите земи. Другото е миш маш от полуистини
  • 40 12udar

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мошето":

    +++++++++++++++++++++++++++++++
  • 41 безпартиен

    9 0 Отговор
    Щом има антисемитизъм,значи има и семитизъм!Защо единият е забранен а другия не?Толкова за "обичам" или не!
  • 42 2121

    13 4 Отговор
    Евреите никой не ги иска.Палестина е завзета от Израел,насилствено ,с помощта на сащ.Кой управлява сащ-Израел/евреите/. За евреите Бог са парите.Евреин предава Търновското царство на турците срещу пари.Нещо да кажете!?Разбира се турците го убиват,защото предател веднъж, много лесно предава и следващите пъти.Сащ, няма вероизповедание/25-30 престъпни секти/,нямат нация, ,сбор от престъпници изхвърлени на брега на Сев. Америка 1492 г. ,от Англия, Франция ,Испания Холандия.По-късно сащ стават колония на същите страни до 1733 г.Следва период на робовладелство в сащ.През тези периоди евреити прогонени от всички страни,отиват при тъпите сащ.Така ,чрез измама на което само те са способни обсебват и управляват този много прост и необразован народ.Номерата им не минаха пред Франция, Италия България, Русия а пред Гърция "хич".Във момента са във военно стълкнвение със Сирия.Всички вярващи народи:християни ,мюсюлмани ги избягват.Те ,евреите разпъват на Кръста Йисус Христос и не го признават за Месия.Е, как да уважаваш такъв народ ,който собствения си Бог не признава/Йисус Христос е евреин ,нали/.Има много да се пише за евреите и не е в тяхна полза.Мюсюлманите ,не са цвете за мирисане,но евреите искат да управляват света.Нищо няма да им се получи.Още НОСТРАДАМУС се е произнесъл за евреите.Но и без неговите центурии,ние виждаме какви са евреите-с много отрицателни качества/лихварството, дрънкането на чекмедже, пълно с пари не води до уважение/.
  • 43 2121

    8 3 Отговор
    Евреите никой не ги иска.Палестина е завзета от Израел,насилствено ,с помощта на сащ.Кой управлява сащ-Израел/евреите/. За евреите Бог са парите.Евреин предава Търновското царство на турците срещу пари.Нещо да кажете!?Разбира се турците го убиват,защото предател веднъж, много лесно предава и следващите пъти.Сащ, няма вероизповедание/25-30 престъпни секти/,нямат нация, ,сбор от престъпници изхвърлени на брега на Сев. Америка 1492 г. ,от Англия, Франция ,Испания Холандия.По-късно сащ стават колония на същите страни до 1733 г.Следва период на робовладелство в сащ.През тези периоди евреити прогонени от всички страни,отиват при тъпите сащ.Така ,чрез измама на което само те са способни обсебват и управляват този много прост и необразован народ.Номерата им не минаха пред Франция, Италия България, Русия а пред Гърция "хич".Във момента са във военно стълкнвение със Сирия.Всички вярващи народи:християни ,мюсюлмани ги избягват.Те ,евреите разпъват на Кръста Йисус Христос и не го признават за Месия.Е, как да уважаваш такъв народ ,който собствения си Бог не признава/Йисус Христос е евреин ,нали/.Има много да се пише за евреите и не е в тяхна полза.Мюсюлманите ,не са цвете за мирисане,но евреите искат да управляват света.Нищо няма да им се получи.Още НОСТРАДАМУС се е произнесъл за евреите.Но и без неговите центурии,ние виждаме какви са евреите-с много отрицателни качества/лихварството, дрънкането на чекмедже, пълно с пари не води до уважение/.
  • 44 Snake

    6 3 Отговор
    Още от Исаак и Измаил иде омразата между евреи и мюсюлмани, понеже Бог е обещал на Авраам , че и Исаак, и Измаил ще станат бащи на много народ, но Исаак като законнороден ще получи всичко, а Измаил, Авраам го пъди от вкъщи по настояване на Сара.
    Четете я тая Библия, бе.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Известен факт

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "ново явление":

    Когато башибозукът организира страшното клане в Стара Загора, това става с логистичната подкрепа на местните евреи, които при това съпровождали вилнеещите мюсюлмани, посочвайки им домовете на по-заможните граждани.
  • 47 АНОНИМЕН

    1 7 Отговор
    Не е истина! Дойче Зеле пуска статия за това колко много мразят мюсюлманите евреите вместо да си трае и да си натиска парцалките! Колко ли трябва да мразиш евреите за да ги изтребваш организирано с индустриални методи!? Само на тоя въпрос да отговорят от това германско жълто НЕЩО ми стига!? Това е немска наглост на квадрат!
  • 48 безпартиен

    7 0 Отговор
    Щом има антис.емитизъм значи има и с.емитизъм.Така и не разбрах защо изтриха това първия път?
  • 49 така е

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Кръвно свързани са от хилядолетия, майката на камиларя Ахмед ( пророка Мохамед) е евреика! Евреите създават мюсюлманството за да го противопоставят на християнството!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 хитлер

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ново явление":

    Кой ли му е помагал?
  • 52 демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Учил си за нашата цивилизация от учебниците по марксизма.Патриарсите на евреите(Авраам,Исак и Иаков)
    ипатриарха на мохамеданите имат един баща-Авраам.И той е бащата на двата народа.А и на християните.
    Исус Христос е евреин от коляното на Давид.

    Коментиран от #53

  • 53 демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "демократ":

    Маркс и Енгелс също са евреи.А в първата руска "Дума 2/3 са евреи.Така че Октомврийския пуч
    може да се нарече "Еврейска революция".