Отидете към основна версия

6 971 44

"Брайтбарт": Саудитска Арабия бяга от САЩ като от чумави!

  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • оръжие

Президентът Джо Байдън рязко промени курса и спря продажбата на оръжия за Рияд и Обединените арабски емирства, припомня американското издание

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на отбраната на Саудитска Арабия Халид ибн Салман обяви в "Туитър" споразумението с Русия, като заяви, че това ще помогне за развитието на военното сътрудничество между двете страни. Условията на сделката не бяха уточнени, коментира "Брайтбарт".

Русия е вторият по големина износител на оръжие в света след САЩ, а Саудитска Арабия е основният купувач. Исторически САЩ са били основен доставчик на оръжия за саудитската монархия. Бившият президент Доналд Тръмп поддържаше тесни връзки с Рияд, опитвайки се да укрепи режима срещу Иран, въпреки упреците на конгреса. Президентът Джо Байдън обаче промени курса и спря продажбата на оръжия за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, припомня американското издание.

"Разширяването на Кремъл в региона не се ограничава само до Арабския полуостров. На западния бряг на Червено море Москва изгражда голяма военноморска база близо до Порт Судан - вероятно може да има базирани ядрени кораби. Това ще бъде втората база на руския флот извън бившия Съветски съюз, след сирийския Тартус ", пише "Брайтбрат".

"Русия разтяга мускулите си в съседния на Афганистан Таджикистан", продължава "Брайтбарт". Като член на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), Душанбе поиска от Русия помощ за ограничаване на заплахите и разрешаване на проблемите с бежанците след идването на власт на талибаните.

"Москва дори се готви да признае правителството на талибаните - въпреки че талибаните се смятат за терористична организация в Русия - и да укрепи връзките с новия режим. В същото време тя е изправена пред конкуренция за влияние с Китай, който също се стреми да разшири инвестициите си в страната ", обобщава изданието.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.

Свързани новини