Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 19:10 5 641 27

Грандиозен скандал! Саудитският престолонаследник обмислял убийството на покойния крал Абдула

  • саудитска арабия-
  • крал абдула

Абдула почина на 90-годишна възраст през 2015 г. и беше наследен от своя полубрат Салман, бащата на Мохамед бин Салман, който посочи Мохамед бин Найеф за престолонаследник

Грандиозен скандал! Саудитският престолонаследник обмислял убийството на покойния крал Абдула - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Престолонаследникът на Саудитска Арабия предложил да използва "отровен пръстен", за да бъде убит покойния крал Абдула, твърди бивш високопоставен служител на саудитското разузнаване, съобщава БиБиСи.

В интервю за CBS Саад ал Джабри коментира, че Мохамед бин Салман е казал на братовчед си през 2014 г., че иска да направи това, за да разчисти трона за баща си. Имаше напрежение в управляващото семейство по това време относно наследяването.

Саудитското правителство нарече Джабри дискредитиран бивш служител с дълга история на измислици.

В интервюто за CBS Джабри предупреди, че престолонаследникът принц Мохамед - де факто владетел на Саудитска Арабия и син на крал Салман - е "психопат, убиец, в Близкия изток е с безкрайни ресурси, който представлява заплаха за народа си, за американците и за планетата".

Той твърди, че на среща през 2014 г. принцът е предложил на своя братовчед принц Мохамед бин Найеф, тогавашният вътрешен министър, че може да организира убийството на крал Абдула.

"Той му каза: "Искам да убия крал Абдула. Ще получа пръстен с отрова от Русия. Достатъчно е само да се ръкуваме и с него ще е свършено", каза Джабри. "Дали само се хвалеше ... той каза това и ние го приехме сериозно."

Той каза, че въпросът е уреден частно в кралския съд, но добави, че срещата е тайно заснета и че знае къде се намират две копия на видеозаписа.

Абдула почина на 90-годишна възраст през 2015 г. и беше наследен от своя полубрат Салман, бащата на Мохамед бин Салман, който посочи Мохамед бин Найеф за престолонаследник.

През 2017 г. Мохамед бин Найеф бе заменен като наследник на трона от Мохамед бин Салман. Той също загуби ролята си на вътрешен министър и според съобщенията бе поставен под домашен арест, преди да бъде задържан миналата година по неуточнени обвинения.

Джабри бяга в Канада, след като Мохамед бин Найеф бе свален. Той каза в интервюто, че е предупреден от приятел в разузнавателна служба в Близкия изток, че Мохамед бин Салман изпраща екип да го убие през октомври 2018 г., само дни след като саудитски агенти убиха саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция.

Той твърди, че екип от шест души е кацнал на летище в Отава, но е бил депортиран, след като митниците установили, че носят "подозрително оборудване за ДНК анализ".

Миналата година Джабри обвини престолонаследника в опит за убийство в граждански иск, заведен във федерален съд на САЩ.

Принцът отхвърли обвиненията. Той също така отрече каквото и да е участие в убийството на Джамал Хашоги, въпреки че американските разузнавателни агенции оцениха, че той е одобрил операцията.

БиБиСи се свърза със саудитското правителство за коментар по обвиненията.

В изявление, изпратено до CBS, посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон определи Джабри като "дискредитиран бивш държавен служител с дълга история на измисляне и създаване на разсейващи фактори, за да скрие извършените от него финансови престъпления, възлизащи на милиарди долари, за пищен начин на живот за себе си и семейството си".

Джабри е съден за корупция от различни саудитски организации, а канадски съдия замрази активите му, казвайки, че има "необходими доказателства за измама".

Той отрича да е откраднал каквито и да било държавни пари, заявявайки, че бившите му работодатели са го възнаградили щедро.

През март 2020 г. саудитските власти задържаха сина на Джабри Омар и дъщерята Сара в това, което правозащитните групи казаха, че е очевидно усилие да го принудят да се върне в Саудитска Арабия.

Миналия ноември, два месеца след като баща им съди престолонаследника, братята и сестрите бяха осъдени съответно на девет и шест години и половина затвор от саудитски съд, след като бяха осъдени за пране на пари и "опит за бягство" от страната. Те отхвърлиха обвиненията.

Апелативен съд потвърди присъдите им в тайно заседание, на което те не присъстваха.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    44 9 Отговор
    За да запази властта си ,тиквата уби и изгони хиляди българи !

    Коментиран от #4

  • 2 БОЛИ МЕ ...К*РО,.

    13 30 Отговор
    ФАТМАКА И ДС-МАФИЯТА УБИХА..ДЪРЖАВАТА , ВИЕ ЗА НЯКАКЪВ..КАМИЛАР.
    ОСТАВКА ФАТМАК.... ОСТАВКА БОКЛУК

    Коментиран от #15, #24, #25

  • 3 Корек

    17 1 Отговор
    За чалмар куршум или нищо.
  • 4 Стойко 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    9 23 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    То щото при Ушатия Харманлийски фатмак се върнаха...милиони!
    Циганче ли си, Фикри?
  • 5 Да видим как ще ги стигне хамериканците

    3 3 Отговор
    Като роби на Халифата произвеждащи оръжие за сАудитата от ИГфарбен молещи се за Циклон АВ
  • 6 ХАХАХАХАХАХАХА

    2 15 Отговор
    Поми.ярът от разузнаването е пропуснал да каже, че престолонаследникът е успял да го ощастливи отзад, докато му е показвал отровният пръстен през 2014г. ХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 7 Мунчо Радев

    8 7 Отговор
    И тез като мене... Гьонсурати
  • 8 Амор Виктория Омни

    3 2 Отговор
    Алах Велик Оракул Аудио Видео Олл
  • 9 9974

    7 1 Отговор
    Еми какво да правиш.Просто бизнес.
  • 10 А да видим сега

    13 1 Отговор
    Колко западноджендърски посраника ще излезнат с протестна декларация
  • 11 Денсинг старс

    13 4 Отговор
    Нашата Тиква на този ли му танцува със саби?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бг Турчин

    14 1 Отговор
    Западните посланици мълчат в такива случаи. Кашоги / Кашъкчъ го нарязаха на парчета и после го превърнаха в каша с киселина. Саудитска Арабия е държава на ЗЛОТО. Нарочно онзи принц-психопат отвори кината за жените и им даде "права" за да се хареса на западните лицемери-гeйове.
  • 14 Прозявам се

    2 4 Отговор
    Всеки ден "Луков марш" слушам,от плесенясали лукови глави.Уж ви поизчистиха Черните ангели,ама явно са ви пропуснали.Отново прозявка..

    Коментиран от #20

  • 15 7878

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "БОЛИ МЕ ...К*РО,.":

    БОИКО Е УБИЕЦ И НЯМА ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОР ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИ ПРОТИВ ДЪРЖАВАТА.МЪРТВИТЕ НЕ ЛЕЖАТ В ЗАТВОР А 6 СТЪПКИ ПОД ТРЕВАТА.
  • 16 Факт

    12 1 Отговор
    Саудитското кралско семейство са убийци и терористи подкрепяни от САЩ. Заслужават съдбата на Саддам и Кадафи само заради Йемен!
  • 17 мисира

    6 0 Отговор
    Тези чаршафи каква религия изповядват?Салактити,сталакмити,сунити или шиити са?
  • 18 ценител

    4 1 Отговор
    "който представлява заплаха за народа си, за американците и за планетата"

    тук важното кое е, да ви казвам ли?
  • 19 сАУДИтата

    0 2 Отговор
    Вървят разпънатите перфектни кръгове с три пирона Форд Вълците задибвани с Български Моторни песни
  • 20 гералисимус Чеснов

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Прозявам се":

    прозявайки се ще получиш 9 мм скилидка в кратунката
  • 21 В.В.П.

    0 1 Отговор
    Новичока ,ще го вземе от Русия...!. Медведев,щял да му ги достави ,в хладилник ,-80 селзий.Отрова в пръстен ,тип.Борджия.Хаха...Просто, може да утрепе с едно дърво?? ,.Анатоли,си съчинява ,филми,има карт Бланш !.Господаря ,разреши!..Я,бягай ,бе главоч.!!
  • 22 Бай Гън

    1 1 Отговор
    Оранжавеят тези слухове, оранжавеят. Бай Сам пак пуща димки.
  • 23 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    2 1 Отговор
    Женчовци с бради -
    отровата е "женско" оръжие...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ник идем бодри париьани

    1 0 Отговор
    Народни ЖулВерн синове Бих идем бодри куртизанки народни безверни дъщери
  • 27 ХАР.РУ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гнида":

    Ханчета отрусия слюбов