Last news in Fakti

26 Август, 2021 21:15 4 056 32

Русия доставя оръжие и хеликоптери на съседки на Афганистан

  • русия-
  • афганистан-
  • оръжие

Въпреки че Москва остава предпазливо оптимистично настроена по отношение на новото ръководство в Кабул, тя предупреди за екстремисти, влизащи в съседни страни като бежанци

Русия доставя оръжие и хеликоптери на съседки на Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия обяви, че е получила нови поръчки за оръжие и хеликоптери от страни от Централна Азия, граничещи с Афганистан след превземането на страната от талибаните, информира "Франс прес".

Поръчките идват, след като страните от бившия Съветски съюз, където Москва притежава военни бази, изразиха опасения във връзка с екстремистката групировка, която се окопава все повече във властта.

"Вече работим по редица поръчки от страни в региона за доставка на руски хеликоптери, огнестрелни оръжия и съвременни системи за защита на границите", уточни Александър Михеев, ръководител на държавния износител на оръжие "Рособоронэкспорт".

Въпреки че Русия остава предпазливо оптимистично настроена по отношение на новото ръководство в Кабул, тя предупреди за екстремисти, влизащи в съседни страни като бежанци.

Узбекистан и Таджикистан по-рано този месец проведоха съвместни военни учения с Русия близо до границите си с Афганистан.

Учения с участието на членове на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), военен съюз, предвождан от Москва, също така са планирани да се проведат в Киргизстан между 7 и 9 септември.

Маневрите ще се фокусират върху "унищожаването на нелегални въоръжени групировки, нахлули на територията на страна членка на ОДКС" според пресслужбата на алианса.

Въпреки че талибаните заявиха, че не представляват заплаха за страните от Централна Азия, бившите съветски републики в региона по-рано са били обект на атаки, приписвани на съюзници на афганистанските ислямисти.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А що да не доставя?!

    45 2 Отговор
    Оупън маркет,свободен пазар и точка по въпроса..
  • 2 честен ционист

    51 4 Отговор
    Братушките много скоро трябва да дислоцират С-400 в Туркменистан и Таджикистан, щото янките били забравили пушкала за 80 млрд гущера, плюс Блек хоукове, самолети и кой знае още какво.

    Коментиран от #23

  • 3 Сатана

    44 1 Отговор
    Узбекистан и Таджикистан са бивши съветски републики и външна граница на юг от Русия.Разбира се,че ще ги въоръжават ако това е в интерес на Империята.

    Коментиран от #16

  • 4 TOTO

    33 2 Отговор
    МЕЧТАТА НА КРАВАРИТЕ, ЗАТОВА СЕ ИЗТЕГЛИХА ОТ АФГАНИСТАН
  • 5 Инфо

    24 4 Отговор
    Нова информация вече се съобщава за 10 убити УСА войници в кабул и още няколко ранени, лоша работа.

    Коментиран от #7, #27

  • 6 mi6osp

    31 1 Отговор
    САЩ оставиха на талибаните оръжие за 87 000 000 000$.. При това положение околните на талибаните в Афганистан държави трябва да са луди, ако не разполагат с оръжие, поне за толкова пари и с по- добро качество.Така, че около Афганистан тепърва ще се купува оръжие.

    Коментиран от #26

  • 7 Човека Коза

    0 12 Отговор

    До коментар #5 от "Инфо":

    Замириса на роуст бийф 🤭
  • 8 Развийш ли

    17 4 Отговор
    Ами Американците затова оставиха оръжие на Афганците да противодействат на Вагнеровците Част от сделката

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Руснак

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Развийш ли":

    Точно обратного. За вагнеровцев
  • 11 Хо хо хо

    20 2 Отговор
    Първо американското оръжие е прескъп биклюк и струва мемви джейс за нищо второ без съпорт след няколко месеца тези блек хяук и тн няма да може да се исползва за друго освен гледане на гълъби трето талибаните нямат редовни петролни запаси и не могат да си доставят гориво та тези тенекии скоро ще бъдат неизползваеми.

    Коментиран от #15

  • 12 Sieg

    19 0 Отговор
    А САЩ не продават оръжие, НЕ. 😂
  • 13 Kcanba

    21 2 Отговор
    братушкит че копат америте и пуделите им!!!
  • 14 Сатъра на Хана

    11 0 Отговор
    Трябва да доставят системи за миниране. И по нашата граница трябва. Който е луд , да минава
  • 15 шофера

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хо хо хо":

    всички го забравят, то да не е като да яздиш магаре
  • 16 Съюзник

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана":

    Е, беше Съветски съюз сега ще се преименува на РУСКИ СЪЮЗ нормално а , иначе за въоръжението , който плаща -той поръчва музиката. А ония дето се изсулиха позорно от Афганците и от Виетнам ,че и от Корея ,че и от всякъде дето са се захванали и не стават за никъде сега може да се пробват в Узбекистан, Таджикистан и в какъвто си искат стан все тая не стават за никъде!

    Коментиран от #17, #30

  • 17 Kcanba

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Съюзник":

    талибаните, моджахедините и обикновените афганистаци и днес наричат братушките - шурави, което е от времето на СССР, нещо като съветски. Така чеее....

    Коментиран от #24

  • 18 Монгола

    12 2 Отговор
    Бронираните вертолети Ми24 и Ми28 муджахидините като чуят зввука от перките още им настръхват брадите от страх!

    Коментиран от #29

  • 19 Седесарят.

    11 1 Отговор
    Путин ,разкара янките от Сирия,сега иот Афганистан...Следва Ирак ..Катар, Саудитска Арабия..Отваря пазар за 500 млд....Голям е Вова!!!

    Коментиран от #20

  • 20 Kcanba

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Седесарят.":

    всъщност, време е да ги разкара от Североамериканският континент!!! За това ли алън мъск се е срещал с Императора!???
  • 21 Землянин

    2 8 Отговор
    До 19 и 20, само да не стане талибаните с американското оръжие да разкарат великото жуже от рашка 🤣
  • 22 От страни

    4 2 Отговор
    Путин за това ли се е разбрал със Сънения Джо. Еми да му се обади, да каже едно "мерси". Рособоронекспорт ще си продаде всичката залежала стока, ще опразни складовете.
  • 23 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Тия камилари как ви виждаш да фърчат с Блекхоковете? Ще ги продадат на китайците за копиране. То даже не са и камилари, щрто са само магарета там.
  • 24 От страни

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Kcanba":

    Имаше в мрежата филмче където взимат интервью от един моджахед дето е воювал с русняците. Човека говори много уважително и каза че е било чест за него да воюва с русняците. А всичките обикновени хора това "шурави" го казват с едно някво въсхищение.
    Нормални врагове и в тоя свят се уважават. Не нормалните са ей така като юсня-та и като нашите подлоги извратнеи.
  • 25 От страни

    5 2 Отговор
    Даже да са се разбрали за нещо с американците в обмяна на оставените оръжия талибите имат голям шанс да обърнат историята и да създадат силна държава. Американско оръжие пдюс китайските пари, плюс руско рамо. Единствен проблем виждам - имт недостиг на кадри - още днес гонят началниците да се върнат на работа и няма скоро да се реши този проблем. Ще преметнат американците но ще имат шанса да влезнат в историята. То американците всички ги преметат и с пари и с оръжия. Даже нашите подлоги ги преметат, прибират прите за тролене а не си вършат работата. Вършат ги така че работи обратното. Китайците имат нужда от Афганистан и могат да ги удавят с пари, Русняците могат да продължат строителството там - още помнят афганците как Русията направи близо 200 обекта.
    Друго решение няма. Могат да се опитат да воюват - нищо няма да им даде това решение.
  • 26 От страни

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "mi6osp":

    Като знам краварите половината от уж оставените оръжия са си откраднали те. Останалата половина ги дели на цените на хамериканските оръжейни фирми. Което означава че са обикновени оръжия по суперски цени. Накрая няма да е много.
  • 27 От страни

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Инфо":

    Краварите винаги им излизат криви сметките - уж са приятели и с тия и ония - кой ги тепе тогава? Винаги така е било - терористие взимат помоща им и си вършат квото им е кеф. И този път така ще бъде. Сънения Джо го разбра вече и вдига самолетите за удари.
  • 28 Рико

    1 5 Отговор
    Паника! Москва е в паника и размава хаотичон ръце.

    Коментиран от #31

  • 29 Рико

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Монгола":

    Планините в Афганистан са високи 5 000 метра. Хеликоптерите на великата се вдигат до 4 500 м. Онези с чалмите се седят по турски на билото на пленината и разстрелват съветските хвърчила като на стрелбище. През ръка съм чувал разказ на руски пилот....свалян 3 пъти. За летците са били кошмар тези операции.
  • 30 руски кравари

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "Съюзник":

    Това да не са ти руските краваристанци ,че да са наритвани навсякъде ? В Афтанистан бяха наритани като псета и едвам се спасиха,във Финландия бяха избити тотално и понесоха най-голямото военно унижение в историята,а в Корейската война бяха напълнили памперсите и не знаеха какво да направят.Естествено смишиха.Руските краваристанци за последните 300 години имат около 100 воини от които половината изгубени.Тея са вечното дъно на всичко.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Енчев

    0 0 Отговор
    11/9/2001 - Нaчaлoтo нa трeтaтa пocлeднa вoйнa!
    Нaй-дългaтa eнeргийнa крaжбa нa CAЩ приключи c ПOЗOР и зa БЪЛГAРИТE!
    C пoмoщтa нa БЪЛГAРCКИТE OТAN-мaриoнeтки в AФГAНИCТAН, нa вceки 5 чaca eднo дeтe зaгуби живoтa cи или бe ocaкaтeнo!
    Дaми и Гocпoдa-Бългaри,
    Мoля кaжeтe иcтинaтa, кaк ce eвaкуирaхa нaшитe OТAN-мaриoнeтки oт Aфгaниcтaн, кoитo бяхa изocтaвeни, cлeд пoрeднoтo пoзoрнo бягcтвo нa aмeрикaнcкитe eнeргийни крaдци, oт тaм?
    "Глacът нa НECувeрeннa БЪЛГAРИЯ"
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания