Отидете към основна версия

1 753 11

Борис Джонсън: Евакуацията на британци и афганистанци ще продължи въпреки бомбените атентати

  • афганистан-
  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • талибани

Министърът на транспорта Грант Шапс издаде нареждане самолетите да избягват да летят под 8 000 метра в афганистанско въздушно пространство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че операцията по евакуиране на британски граждани и афганистанци ще продължи, въпреки експлозиите в района на летището в Кабул. Това стана след извънредна среща на Комитета за справяне с кризисни ситуации „Кобра“.

"Терористичните нападения няма да попречат на постигнатия напредък, ще продължим с евакуацията“, бяха думите на Борис Джонсън след срещата на „Кобра“. Порицавайки варварските актове в Кабул, премиерът отбеляза, че за съжаление Западът трябва да е подготвен за тях.

Джонсън отказа да коментира кой точно стои зад терористичните нападения, но отбеляза, че със сигурност има убити талибани при тях.

"Това, което трябва да направим сега е да приключим този процес на евакуация и да преминем към втората фаза, в която определено искаме да работим с партньорите от Г-7 и НАТО и да ангажираме талибаните в политически процес за сформиране на едно бъдещо правителство, което да представлява целия афганистанския народ. Както е видно обаче от тези нападения, това няма да е лесно", посочи британският премиер.

Министърът на транспорта Грант Шапс издаде нареждане самолетите да избягват да летят под 8 000 метра в афганистанско въздушно пространство.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър и лидерът на либералдемокрлатите Ед Дейви нарекоха сцените в Кабул ужасяващи и допълниха, че мислите им са роднините и близките на жертвите и ранените.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: