Отидете към основна версия

1 078 2

Японският премиер няма да се кандидатира отново

  • япония-
  • йошихиде суга-
  • премиер

Япония ще има нов премиер след парламентарните избори

Снимка: БГНЕС/ EPA

Японският премиер Йошихиде Суга обяви, че няма да се кандидатира на предстоящите избори за лидер на Либерално-демократичната партия, предава "Франс прес". Това на практика означава, че Япония ще има нов премиер след парламентарните избори, насрочени за следващия месец, предаде БНР.

Управляващата Либерално -демократична партия (ЛДП) трябва да проведе изборите си за лидер на 29 септември и се очакваше Суга да поиска преизбиране, коментира „Гардиън”. Битката срещу коронавируса отнема огромно количество енергия и не смятам, че е възможно да продължа с това и едновременно да се боря на предстоящите избори за партийно ръководство“, каза Суга в кратко изявление пред репортери.

Парламентарните избори в Япония са планирани за 17 октомври. Очаква се ЛДП да остане първа политическа сила, но вероятно ще загуби част местата си в парламента заради спадащата популярност на премиера. Суга пое министър-председателския пост на 16 септември 2021 година след оставката на дългогодишния премиер Шиндзо Абе. В последно време Йошихиде Суга е силно критикуван заради начина, по който правителството се справя с кризите, породени от коронавируса.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: