Last news in Fakti

26 Август, 2021 16:12 1 541 9

Сеул призова Япония към сътрудничество по казуса „Фукушима 1“

  • фукушима 1-
  • япония-
  • замърсяване-
  • изхвърляне на вода-
  • южна корея

Съседните държави изразиха безпокойство по този въпрос и заявиха, че очакват разяснения по всички аспекти, свързани с „Фукушима 1”

Сеул призова Япония към сътрудничество по казуса „Фукушима 1“ - 1
Снимка: БГНЕС

МВнР на Южна Корея извика на разговор служител на японското посолство в Сеул, за да изрази протест срещу плановете за изхвърляне на вода от АЕЦ „Фукушима 1”, съобщи агенция Yonhap.

„Генералният директор на Департамента по изменение на климата, енергетиката, околната среда и научното сътрудничество подчерта важността на провеждането на консултации относно планираното изхвърляне на замърсени води, както и честното предоставяне на информация”, цитира агенцията част от съобщението на външно министерство.

Южна Корея призова Япония към сътрудничество за създаване на двустранен консултативен орган по този въпрос. На 25 август Япония представи предварителен план за изграждането на подводен тунел за изхвърляне на прочистената от радиация вода от атомната централа „Фукушима 1” в океана. По данни на японското правителство, водата е прочистена от радиоактивни вещества, но съдържа тритий – радиоактивен изотоп на водорода.

Съседните на Япония държави изразиха безпокойство по този въпрос и заявиха, че очакват разяснения по всички аспекти, свързани с плановете за изхвърляне на вода от „Фукушима 1”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    0 5 Отговор
    Тия па кви разяснения очакват ? Трития е абсолютно безвреден, палячовци. Наште русофили искат още Чернобилска радиация за марулите и краставиците, щото е руска и е полезна, тея за трития в океана вдигат шум.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Ерец

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Ей , работата с тая вода действително е сериозна . Не знаеш какъв смут и отчаяние е настанал в риболовния и рибобреработващия отрасъл не само във Фукушима , но и съседните префектури Мияги и Ибараки . Хората се опасяват , че не само ще загубят работата си , но и че риболовът , който се предава от поколение на поколение още от миналото ще изчезне по тия места , а той е един от основния поминък на населението .

    Коментиран от #4

  • 3 mi6osp

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    В предишен доклад на японското правителство ( не си спомням от коя дата) бе обявено, че изпуснатият в околната среда радиоактивен цезий от разтопените реактори в АЕЦ Фукушима се равнява на 167 пъти този при бомбардировката на Хирошима.

    Коментиран от #5

  • 4 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ерец":

    Нема да я държат тая вода до края на света. Деактивирана е. Тритий има навсякъде. Ще я изпускат на порции освен това. Те обичат да се паникьосват, японското простолюдие 😄
  • 5 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "mi6osp":

    Няма такова нещо, те корейците пищят за трития, пък какво оставаше за радиоактивни елементи.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    В залива на Сан Франциско пък колко детонации са правени...
  • 7 mi6osp

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Потърси доклад на японците от август 2011. Там пише,че от 21.03 до 15 .07.2011 в океана са изпуснат 27 милиона милиарда (не знам как се нарича това число) бекерела радиоактивен цезий 137( с полуразпад 30 год.). При това средната концентрация на цезия в Тихия океан е станала 0.004 бекерела, което е двойно на тази през 60-те години на миналия век следствие опитите на атола Бикини.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "mi6osp":

    И да са изпуснали нещо в началото на аварията на американския реактор е било много по малко от Чернобил и са съобщили за това, за разлика от руснаците. Няма да търся сега. Но отдавна знам, че по голямата част от радиоактивната вода се съхранява. И винаги съм го казвал на загрижените за другия край на планетата русофили.
Новини по държави: