Отидете към основна версия

3 532 34

Разсекретяват част от документите за атентата от 11 септември

  • 11 септември-
  • атентат-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • документи-
  • разсекретяване

Указът за това е подписан от президента Джо Байдън

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън подписа указ за преразглеждане на някои правителствени документи, свързани с атентатите от 11 септември 2001 г. и евентуалното им разсекретяване. Текстът на документа беше разпространен в петък от пресслужбата на Белия дом. "Днес бел. ред. 3 септември) подписах заповед, с която възлагам на Министерството на правосъдието и други съответни агенции да извършат преглед за премахване на поверителността на документи, свързани с разследването на ФБР от 11 септември. Заповедта изисква от главния прокурор да публикува разсекретени документи през следващите 6 месеца“, каза Байдън.

"Информацията, събрана и натрупана по време на разследването на терористичните атаки на 11 септември от правителството на САЩ, сега трябва да бъде разкрита, освен ако няма по-значими възможни причини, които да са в полза на обратното" се казва в текста на декрета, разпространен от пресслужбата на Белия дом. Той изброява конкретните категории документи, които трябва да бъдат прегледани. След приключването министърът на правосъдието и главният прокурор на САЩ ще трябва да се консултират с ръководителите на други отдели и да представят доклад на президента. Следва публикуване на онези документи, които ще бъде решено да се разсекретят.

По -рано близо 1800 американци, включително роднини на жертвите на атентатите от 11 септември, изпратиха писмо на Байдън, в което го призоваха да се въздържа от посещение на възпоменателни събития, посветени на годишнината от трагедията, докато не разсекрети обстоятелствата около атаките. Авторите на обжалването са убедени, че тези документи съдържат доказателства за участието на лидерите на Саудитска Арабия в инцидента. Освен това те обръщат внимание на факта, че Байдън, още като кандидат за президент, обеща да разкрие възможно най-много информация по случая – нещо, което до момента не е направил.

На 11 септември 2001 г. 19 терористи от групата на Ал Кайда заловиха четири пътнически самолета. Два от тях се врязаха в кулите на Световния търговски център в Ню Йорк, а друг в сградата на Пентагона в предградията на Вашингтон. Четвъртият отвлечен самолет също се насочи към столицата, но се разби близо до град Шанксвил (Пенсилвания). В резултат на тази атака, освен самите терористи, бяха убити 2977 мъже, жени и деца.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.

Свързани новини