Отидете към основна версия

2 910 26

Призивът на Меркел

  • ангела меркел-
  • избори-
  • германия

Германците да гласуват за Армин Лашен

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 26 септември германците ще отидат до урните, за да гласуват за нов парламент. Последните седмици се изсипа лавина от коментари за управлението на сегашният канцлер Ангела Меркел и съдбата на страната и цяла Европа след нейното оттегляне. Кой ще я замести и каква политика ще води? Отговорът на този въпрос даде самата тя, като на 21 септември призова германците в неделя да гласуват за кандидата на нейната консервативна партия и предупреди за финансовите рискове от възможно ляво правителство. Тя се включи в предизборната кампания в северния град Щралзунд, за да агитира в подкрепа на Лашет. В социологическите проучвания рейтингът на последния отчете спад последните месеци и преднина за кандидата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Олаф Шолц.

Меркел предупреди германците да бъдат предпазливи относно възможна лява управленска коалиция, съставена от ГСДП, Зелените и крайнолявата партия "Левите". Подобна коалиция няма да донесе финансова стабилност на Германия след огромния бюджетен натиск върху държавата, породен от коронавирусната пандемия.

В своята платформа „Левите" предвиждат премахване на т.нар. „дългова спирачка“, която ограничава тегленето на заеми от германското правителство. "Това не означава нищо друго освен край на доброто състояние на финансите", каза Меркел и разкритикува и политическите партии, които възнамеряват да въвеждат или да увеличават данъци и предупреди: "Днес можете да отидете в която си поискате европейска страна като компания. Не непременно трябва да сте в Германия", каза Меркел, която се оттегля от поста канцлер след 16-годишно заемане на този пост.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: