Отидете към основна версия

2 501 64

Отличиха с "Еми" българи, разследвали опита за убийство на Навални

  • христо грозев-
  • еми-
  • награда-
  • журналисти-
  • журналистика-
  • алексей навални-
  • русия-
  • владимир путин

Bellingcat разкрива доказателства, че руското военно разузнаване стои зад отравянето на Навални

Снимка: Shutterstock

Двама българи спечелиха една от най-престижните награди за телевизионна журналистика - "Еми". Отличени бяха съвместните разследвания на CNN с международния разследващ сайт Bellingcat, част от който са Христо Грозев и Йордан Цалов, предаде Bulgaria ON AIR.

В поредица от разследвания Bellingcat разкрива доказателства, че руското военно разузнаване стои зад отравянето не само на Алексей Навални, но и за Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания, и на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев:

1. Отровителят на Скрипал присъства на сватба на командира на Главно разузнавателно управление.

2. Ужасната осмица: Отдел 29155 на Главното разузнавателно управление и отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г.

3. Лов на ловците: Как идентифицирахме преследвачите от Федералната служба за сигурност на Навални.

Основният разследващ журналист в екипа на Bellingcat е Христо Грозев. За него другият българин в сайта Йордан Цалов казва: "Разбира се, човекът с най-голяма заслуга, който година след година скрива шапката на всички разследващи журналисти и служби, е Христо Грозев. Той поведе това разследване и заради него то завърши с успех". Според разследванията, Руската федерална служба за сигурност е следила Навални три години преди отравянето му миналата година. "Това е абсолютно ужасяващо. Макар да не знам дали ужасяващо е подходяща дума. Разбирам системата в Русия, разбирам, че Путин ме мрази. И разбирам, че хората в Кремъл са отгледани да убиват", заяви самият Навални. На този фон Навални е номиниран за наградата на Европейския съюз за човешки права. А руските власти го разследват по ново обвинение – за крайни действия срещу Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Свързани новини