Отидете към основна версия

3 586 19

Талибаните екзекутираха 13 души в Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул

След превземането на Кабул на 15 август талибаните обявиха обща амнистия за всички държавни служители, но оттогава имаше многобройни информации за извънсъдебни убийства в различни части на страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибаните са убили 13 хазарейци, включително 11 бивши членове на афганистанските сили за сигурност и двама цивилни, в централната провинция Дайкунди на 30 август. Това се съобщава в доклад на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", информира ДПА.

Деветима от бившите служители по сигурността са били убити дори след като са се предали на талибаните в областта Хидир в провинцията.

Двамата цивилни са се опитвали да избягат от района, уточни "Амнести".

Хазара са третата по големина етническа група в Афганистан и беше преследвана от талибаните по време на управлението им в края на 1990-те години и началото на този век.

"Тези хладнокръвни екзекуции са още едно доказателство, че талибаните извършват същите ужасяващи злини, с които бяха известни по време на предишното си управление на Афганистан", подчерта Агнес Каламард, генерален секретар на "Амнести интернешънъл".

Шефът на талибанската полиция в провинция Дайкунди е отрекъл всякакви извънсъдебни убийства в провинцията. ДПА не са могли да се свържат с талибаните за коментар.

Талибаните поеха контрола над Дайкунди на 14 август, след което 34 членове на бившите афганистански сили за сигурност потърсиха безопасност в Хидир.

След превземането на Кабул на 15 август талибаните обявиха обща амнистия за всички държавни служители, но оттогава имаше многобройни информации за извънсъдебни убийства в различни части на страната.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: