Last news in Fakti

30 Септември, 2021 16:42 4 405 30

Братя ли са талибаните и турците? Какви цели гони Ердоган в Афганистан?

  • афганистан-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • талибани-
  • братя-
  • политика-
  • сащ-
  • нато-
  • война-
  • кабул

Консервативните поддръжници на Ердоган подкрепиха становището му, но огромен брой турски граждани реагираха остро

Братя ли са талибаните и турците? Какви цели гони Ердоган в Афганистан? - 1
Снимка: Shutterstock

През август, когато талибаните превзеха афганистанската столица Кабул, в страната настъпи истински хаос с много кръв и насилие. Преди това, на фона на изтеглянето на американските военни от страната, много големи градове в Афганистан попаднаха под контрола на талибаните, предаде БТА.

Светът ужасен наблюдаваше опитите на афганистанците да избягат от страната, социалните мрежи бяха залети с кадри от хаоса на летище "Хамид Карзай" в Кабул. Междувременно стана известно, че докато на летището е царял невъобразимият хаос, турски официални представители часове наред са водили преговори с талибаните. По време на разговорите е била обсъждана бъдещата работа на летището, което в продължение на години бе охранявано от турски военни. Талибаните принципно са настоявали и турските военни да се изтеглят от страната, за да бъде сложен край на "окупацията" на Афганистан, но според източници, запознати с преговорите, на срещата са били обсъждани много други въпроси. Малко по-късно говорител на талибаните дори заяви пред турска телевизия, че движението има желание да се разбере с Турция, защото талибаните и турците са "братя по вяра".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заявява многократно, че Турция е готова да окаже всякаква подкрепа за запазването на единството на Афганистан, но ще действа много предпазливо. Консервативните поддръжници на Ердоган подкрепиха становището му, но огромен брой турски граждани реагираха остро на тези думи и отправиха тежки критики заради подкрепата на страната им за талибаните. Социалните мрежи бяха залети с гневни изблици под хаштага "Талибаните не са ми братя" (#TalibanKardesimDegildir). Това е дипломация, обяви Ердоган и продължи да твърди, че гледа с оптимизъм на посланията на талибаните. Във връзка с критиките, отправени към него, турският лидер отвърна, че няма да иска разрешение за това с кого може да води преговори.

На фона на крайно нестабилната ситуация в Афганистан в момента Турция и Катар са двете страни, които водят диалог с талибаните от името на много други страни. Всъщност след превземането на Афганистан от талибаните много държави опитаха по някакъв начин да създадат контакти с тях. Китай и Русия също поддържат контакти с новите власти в Афганистан. Турция обаче има много по-силно развити връзки на терен от всички останали. Поддържането на диалог с талибаните е сложно, но не и невъзможно, отбелязват наблюдатели. През 90-те години талибаните са имали контакти с Пакистан, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. След атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. последните две страни прекратяват тези връзки (има информации обаче, че тайното финансиране от саудитците за талибаните е продължило в продължение на много години).

Турция има силно развити исторически връзки с Афганистан. В началото на 20-и век Афганистан е бил сред първите страни, признал младата Република Турция. До средата на 60-те години Турция е оказвала техническа и хуманитарна помощ на Афганистан и му е помагала в сферите на медицинското, юридическото и военното образование. Турция бе и единствената членка на НАТО (с мюсюлманско население), изпратила свои военнослужещи в Афганистан, но без участието им в бойни действия. Самата Анкара бе поставила условие да не участва в бойни операции. Благодарение на това нито един афганистански гражданин не е бил убит от турски войник.

Разбира се, Турция не забравя и собствените си интереси, като развива икономическо сътрудничество с Афганистан. Голям брой турски компании са регистрирани в страната, като повечето от тях се занимават със строителство. Очевидно е и че контактите с талибаните откриват пред Ердоган нови възможности. За да запазят властта си талибаните имат нужда от международна помощ и инвестиции, тъй като в момента те дори не са в състояние да плащат заплатите на държавните служители, казва проф. Ахмет Касъм Хан, експерт по въпросите, свързани с Афганистан. Според професора от истанбулския университет "Алтънбаш" Турция се опитва да стане "гарант, преговарящ, посредник" на талибаните с външния свят. Същевременно и редица западни страни смятат, че Турция би следвало да има много по-важна роля в региона. Явно поради тази причина германският външен министър Хайко Маас в края на август посети Турция и се срещна в Анкара с турския си колега Мевлют Чавушоглу, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Анкара може да изиграе ключова роля за разрешаването на конфликта в Афганистан.

Според някои анализатори Турция се опитва да води експанзионистична политика в Централна Азия, където има много тюркскоезични народи; явно Анкара целенасочено търси места, чрез които лесно да увеличи външнополитическото си влияние. Турция възнамерява да положи големи усилия за нормализиране на ситуацията в Афганистан, тъй като това означава, че ще тя се превърне в нещо като балансьор между Пакистан, Иран, Китай и Русия, а през размирната страна от хилядолетия минават и важни търговски маршрути, писа анализаторът Четинер Четин от "Хабертюрк". Експерти твърдят и че турците са успели да установят тесни връзки с редица бойци, свързани с талибаните. Турция е съюзник на съседен Пакистан, а се смята, че талибаните са били формирани след религиозни семинари именно там. Същевременно очевидно действията на Ердоган имат много по-рационални мотиви - като подобряването на напрегнатите отношения на страната със САЩ (които неотдавна заплашиха да наложат нови санкции на Турция заради намерението да купи още зенитно-ракетни системи С-400 от Русия), както и предотвратяването на масовия наплив на на мигранти от Афганистан в Турция. А страната, която държи "ключовете" за Афганистан, получава достъп до Южна и Централна Азия, т.е. основните мотиви на Турция са известни отдавна - доминиране и опит да се превърне в регионална сила.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОРУНА ЛОМ

    17 0 Отговор
    А А НИЕ КВО ПРАЙМЕ С ПАСИТО?
  • 2 Рошко

    12 4 Отговор
    А аз разбрах че западът го е яд, че не може да си топне пръстта в ксцата с меда
  • 3 Талибан

    16 4 Отговор
    Той Ердоган си е талибан две мнения няма.
  • 4 Дааа

    11 6 Отговор
    Разбира се, Ердоган е брат на всички луди фанатици от третия свят, на талибаните, хамас, джихадистите, братята мюсюлмани.

    Коментиран от #5

  • 5 Измет

    13 7 Отговор

    До коментар #4 от "Дааа":

    Турция, Катар и Пакистан разиграват целият цивилизован свят като цялата джихадистка измет идва от тях. От Катар парите и пропагандата чрез алджазиира, от Турция оръжието и логистиката и от Пакистан ничията земя където терористите да се крият и кроят планове. Не случайно Арабите мразят Катар а Байдън вече не ще да чуе за Ердоган. А Турция беше наистина една прекрасна държава.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха

    8 5 Отговор
    Талибан, Талибан ама 20 години разказа играта на янките 😂😂😂
  • 9 Виталия Ражнатович

    2 4 Отговор
    Талибаните идат от Шри Ланка, родина на патладжаните и да в Пакистан се оформят. Ердоган е родом от Вароша и за Афганистан е на много грешен път. Правилно турците са казали, че не са им никакви братя
  • 10 Beyonders

    5 3 Отговор
    не само че са братя, но са един народ, с еднаква религия и фанатизъм, с еднаква кожа и всичко останало, с една дума източно ориенталски фанатици

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Beyonders

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Измет":

    А от фанатиците на Ислямска държава, Саудитска Арабия, ЦРУ, Кавказ, Магреб, Мафията и партизаните в Латинска Америка са същите като Катар , Турция, Пакистан, Сомалия,
  • 13 Виталия Ражнатович

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Beyonders":

    Знаеш ли къде е била древната държава Туркестан с българи и турци? Синдзян Уйгур автономна от 01.10.1955 по споразумение между СССР и Китай. Знамето на тая държава 1 към 1 с днешното на Турция, но небесносин цвят, а не червен
  • 14 Ернан

    2 10 Отговор
    Турците са повече европейски и цивилизационен народ.Афганистан е съвсем друга ,, цивилизация,, Мястото на Турция е в Европа.Мястото на Ердоган е в Афганистан.
  • 15 Накрая всички му клякат

    11 4 Отговор
    Не сте забравили, нали?

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Даката

    9 2 Отговор
    Във войните за национално обединение в редовете на Българска армия воюват и турци и евреи и арманци.В общите гробове също са заедно.Ако някой е посетил българското военно гробище в Солун,подържано от Великобритания,това му е направило впечатление.Историята е отредила да сме съседи с Турция и трябва да живеем в мир и разбирателство

    Коментиран от #18

  • 18 КОЙ

    4 6 Отговор

    До коментар #17 от "Даката":

    турчин разбирателство - никога.
  • 19 Човека Коза

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Накрая всички му клякат":

    Накрая кляка на Путин...

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Чакалня

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Човека Коза":

    Xexexe, cега когато американците са изоставили барба Ердо, германците са на път да го изоставят, а британците мислят да направят същото, той има само един избор. Да се моли всеки ден Бог да му отреже години и да ги добави като дни до Путин!!!

    Коментиран от #24

  • 21 българин

    8 1 Отговор
    Май ние сме братя с бушмените, вече втора седмица кораб седи заседнал и замърсява морето ни, а ние още не знаем какво да правим.
  • 22 Садуллах

    7 2 Отговор
    Турция се получи договори за строителство: пътища, канали, сгради... Ще продава оръжие, храни, текстил, промишлени стоки, химикали. Може да открие няколко десетки фабрики там. И от там ще има пряк достъп до Узбекистан...
  • 23 Еми оня ден

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Човека Коза":

    Путин му клекна искрено и лично 🤣🤣🤣
  • 24 Жалки руфосилски мечти

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Чакалня":

    Хахаха
  • 25 Там където американците бягат страхливо

    7 2 Отговор
    Турците влизат без страх 🇹🇷
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Цццц

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Лъжи":

    А само катар, Пакистан и Азербайджан, не са ли достатъчно.
  • 29 Хихихо

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Лъжи":

    Не знам турците кой ги мрази, но знам нас, че никой не ни обича. До днес си мислех, че гърците биха ни подкрепили в нещо, но и те казаха, че са със Северна Македония и са против българите. Май само турците се държат приятелски с нас. А и те ако ни намразят не знам какво бихме правили. До вчера се хранихме в една паничка с руснаците, но и в тази паничка плюхме
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: