Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 19:45 3 412 15

Проучване: Мигрантите са много по-силно представени в сексуалните престъпления

  • бежанци-
  • мигранти-
  • афганистан

Сред населението на Финландия от 5,5 милиона души през 2020 г. има малко над 367 000 имигранти от първо поколение

Проучване: Мигрантите са много по-силно представени в сексуалните престъпления - 1
Снимка: shutterstock

Наскоро публикувано правителствено проучване във Финландия разкри, че мигрантите са били изключително свръхпредставени в случаите на изнасилване и сексуални престъпления на деца през миналата година. Тревожните констатации на проучването отразяват данните, съдържащи се в доклад, публикуван само преди седмици от шведското правителство, който показва, че имигрантите от първо поколение са почти три пъти по-склонни на изнасилване, отколкото родените в Швеция шведи с шведски родители.

Проучването, поръчано от администрацията на премиера Сана Марин и проведено от Финландската младежка изследователска мрежа и Института по криминология и правна политика на университета в Хелзинки, установи, че лица, родени в чужбина, въпреки че съставляват по-малко от 7% от населението на Финландия са близо 38% от заподозрените в изнасилване в страната през 2020 г., съобщава ежедневник Yle.

Проучването не включва процента на лица от второ или трето поколение с имигрантски произход, тъй като тези хора са просто посочени като "финландци", ако са родени в страната.

Въпреки че имигрантите са достатъчно много представени в статистиката на престъпността в много страни вече много години, това последно правителствено проучване показва, че делът на родените в чужбина лица в сексуалните престъпления се е увеличил още повече във Финландия.

Може би още по-обезпокоително, делът на родените в чужбина лица, които са сред заподозрените в сексуално насилие над деца, се е увеличил дори по-драматично, отколкото случаите на изнасилване на възрастни от мигранти през последните години, достигайки 24% през 2019 г.

Като цяло през целия период на изследване - който се провежда между 2011 и 2020 г. - 27% от всички заподозрени в изнасилване са родени в чужбина, докато 15 процента от заподозрените в сексуално насилие над деца са родени в чужбина. Авторите на изследването отбелязват също, че тези, които най-вероятно ще експлоатират сексуално деца, са млади мъже имигранти, като тези под 18 години представляват значителен процент от извършителите.

През 2020 г. сред заподозрените в изнасилване 20,3% са от страни от Близкия изток, 1,4% са от Северна Африка, докато страната на произход е неизвестна в 6,4 % от случаите, съобщава Yle.

Финландия не е изключение подобни резултати са открити в Германия, Франция, Дания, Австрия и Италия.

В опит да сведат до минимум значението на националностите, регионите на произход и културите на родените в чужбина сексуални престъпници, изследователите твърдят, че нито един фактор не може да обясни разпространението на сексуалните престъпления, тъй като проблеми като лошите умения за решаване на проблеми, импулсивността, проблемите с регулирането на емоциите и лошото самочувствие са доста чести при заподозрените извършители.

Изследователите също така подчертаха, че свръхпредставеността на мигрантите в сексуалните престъпления не може да се обясни само със социално неравностойно положение, като се посочи психично заболяване, асоциално поведение, употребата на опияняващи вещества и престъпно минало като други допринасящи рискови фактори.

"За да можем ефективно да предотвратим сексуални престъпления, трябва да разберем рисковите фактори и моделите на поведение, свързани с тези, които извършват престъпленията", коментира Тииму Вауконен, изследовател от Института по криминология и правна политика.

В светлината на тревожните цифри, вътрешният министър на Финландия Мария Охисало призна, че проблемите с политиката на интеграция са очевидно налице и трябва да бъдат решени, като добави, че новопубликуваните статистически данни са "много тревожни".

"Това са много тревожни цифри", каза тя. "Със сигурност е ясно, че тези хора не разбрират как правата на човека и почтеността на хората се зачитат в нашето общество. Да, има какво да се прави от страна на правителството. "

Сред населението на Финландия от 5,5 милиона души, през 2020 г. има малко над 367 000 имигранти от първо поколение.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    41 1 Отговор
    Палавата зелена книжка за инструкаж и бившата Европа. Меркелица ни закопа в едно изречение. Бежанци, добре дошли! Което е крайна Мъст, за Загубата.
  • 2 Варненец

    58 2 Отговор
    Нормално, това не са хора, а първосигнални маймуни, видели женски глезен и решили, че жената търси секс. Въобще, защо меркелица ги повика? Реши, че ще и оправи нископлатените работни места ли? Напротив, те никога няма да работят, ще се множат, като въшки и ще живеят на помощи. Британците вече изреваха, няма източно европейски роби, имат си кърлежи, като нашите сини домати, но нито кърлежите им работят, нито англетата.
  • 3 Перо

    34 2 Отговор
    Трябва да се построят крупни мигрантски лагери в Банкя и се освободят сградите в София! Толупът беше радетел и работеше здраво за влизането в БГ на мигранти. Беше подкрепян от Меркел,но за българска сметка!
  • 4 Хахаха..

    26 2 Отговор
    Глупаците от Запад редовно се о....т през 50 години,сега им е поредния термин.Големи нищожества са.А нашенските русофоби да се готвят за поредното възмездие..

    Коментиран от #11

  • 5 О. Ч. З

    18 1 Отговор
    Трябват закони като техните не да ги гледат като писани яица и да имат повече права от останалите
  • 6 Бесен

    9 2 Отговор
    След първия абзац спхяй да чета, моля оправете си малко фактологията щото мешате Финладния и Швеция, като че са едно и също! Изключително нелепо е!
  • 7 смерш

    17 3 Отговор
    Е ние засега нямаме този проблем за сметка на огромния подобен проблем,който имаме с нашенските ц -ни!
    Ромавируса у нас е по опасен дори от коронавируса!
  • 8 Само питам

    19 1 Отговор
    От 347 000 африганистанци колко процента са жени?
  • 9 Пловдив

    22 2 Отговор
    Най-покъртителното нещо е, че на тия им трябват дълги анализи, за да осъзнаят нещо, дето го знаят всички. Просто елитите, доколкото тази дума изобщо е релевантна, в Европа са се откъснали от хората и си живеят в някакъв собствен свят. Нещо подобно е било във Франция през 19 век, то завършва с щурм срещу Бастилията и ешафод с гилотина, под която лягат точно ония от "елита" и тълпата реве от кеф при всяко падане на ножа. Може да се случи и днес....
  • 10 МНОГО ДОБРЕ

    10 1 Отговор
    ОТЛИЧНО ! Щом така им харесва на шведите - нека се донапълнят с мигранти !

    Коментиран от #14

  • 11 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха..":

    Дали ти разбрах намека не знам ..:...) ама се досетих какво е казал Чърчил -На вски 50 гоини Германия трябва да се ......(..б...;..ат) за профилактика .Така е ,мъдър човек добра преценка.Забравил е в това число и САЩ има нужда
  • 12 Нормален човек

    10 0 Отговор
    Не е толкова притеснително, защото не обхваща и родените в Европа талибани. Ако сепарирате и тях, ще установите, че цифрата е много по-голяма.
    Същото става и с негрите в Америка, без значение кое поколение са.
    Ако тези хора не бъдат асимилирани в нашата култура, то те ще ни асимилират в тяхната. И всички ще заживеем в Близкия Изток и Африка. Това е съвсем нормално и се дължи основно на културата (или липсата на такава).
    Отново ако погледнем САЩ ще видим, че при китайските мигранти нещата са по-различни.
    така че противно на общото мнение културата има значение. С други думи арабелите и неграта да ходят в Северна Татария 😁
  • 13 Ами то е ясно

    7 0 Отговор
    Всичко може да бъде обяснено със слободията по отношение на "неверниците", която ислямът разрешава.
  • 14 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "МНОГО ДОБРЕ":

    Хич не им харесва, но никой не ги пита. Европа е под еврейски ботуш.
  • 15 Бойко

    2 0 Отговор
    Млада руса, висока и стройна финландка като види нещо черно с голям маркуч в анцуга, направо се подмокря!
Новини по държави: