Отидете към основна версия

2 589 68

Международен натиск! 45 страни официално поискаха обяснения от Русия за отравянето на Навални

  • русия-
  • алексей навални-
  • кремъл-
  • новичок

Според процедурата, записана в т. 2, раздел IV от Конвенцията за химическите оръжия, Москва е длъжна да отговори в рамките на 10 дни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Група от 45 страни, оглавявана от САЩ, официално поиска от Кремъл обяснения за употребата на химическо оръжие при отравянето на Алексей Навални през август миналата година. Това стана на заседание на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), което се състоя на 5 октомври в Хага, съобщи VoA с позоваване на американския Държавен департамент.

45-те държави съставиха списък от въпроси, на които Москва трябва да даде отговор.

Искането им е отправено по силата на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, която Русия е подписала. Участието в конвенцията позволява на страните, които са я подписали, да искат разяснения по всеки въпрос, предизвикващ съмнение за нарушаване на забраната за употреба на химически оръжия.

Съединените щати и международната общност отдавна настояват Москва да даде обяснения във връзка с опита за отравяне на Навални с химическо оръжие, както и да отговори дали ще сътрудничи на ОЗХО.

Според процедурата, записана в т. 2, раздел IV от Конвенцията за химическите оръжия, Русия е длъжна да отговори в рамките на 10 дни.

"Съединените щати стигнаха до извода, че агенти на ФСБ (руската Федерална служба за сигурност - б.р.) са отровили Навални в Русия, като са използвали (...) нервно-паралитично вещество от групата на "новичок". (...) Подобни химически оръжия са изследвани, разработвани и прилагани само от Русия." - се казва в съобщение на Държавния департамент.

"Такива действия не може да останат безнаказани. Съединените щати призовават Русия да отговори на въпросите, както налагат ангажиментите ѝ, и да разясни пред международната общност както се прави за недопускането на по-нататъшна употреба на химически оръжия, произвеждани на руска територия." - се казва в изявлението.

Припомняме, през август 2020 г. Навални се почувства зле след качването си на самолет, пътуващ от Томск за Москва. След извънредно кацане на самолета в Омск, той беше приет в болница в изключително тежко състояние. По-късно той бе превозен до клиника в Берлин, след като властите дълго отказваха да го пуснат на лечение извън страната. Германската страна потвърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок. Москва нееднократно отричаше това, но анализ на експерти от ОЗХО потвърди информацията на германските специалисти.

Опозиционният лидер беше арестуван на летището в Москва веднага след завръщането си в Русия. През февруари той беше осъден на две и половина години затвор заради това, че е напуснал страната в нарушение на предписанията на условна присъда по дело, което той определя като изфабрикувано. Съдът не взе под внимание факта, че е бил в безсъзнание, когато е изведен от страната, за да бъде спасен животът му.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания